|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Testy polarów?
M.K. - Nie 02 Mar, 2008 Temat postu: Testy polarów? Chciałbym ponowić prośbę do szanownej redakcji "Optyczne" o przeprowadzenie długo oczekiwanego przez wielu z nas testu polarków Nie każcie nam tak długo czekać,w końcu słonko coraz wyżej...
5kbFlashMemory - Wto 04 Mar, 2008
Też o tym pisałem ale nie doczekałem sie odpowiedzi. Panuje jakaś zmowa milczenia w tej kwestii...
A może nasi testerzy nie wiedza jak to zrobić ?
Arek - Wto 04 Mar, 2008
No i wyszło szydło z worka. Po prostu jesteśmy niekompetentni...
koraf - Wto 04 Mar, 2008
Arek przecież to jasne ,że wszyscy czekamy na te testy na optyczne.pl z zapartym tchem a tu nic i z tej nicierpliwości ludziom przychodzą takie rzeczy do głowy .
Smola - Wto 04 Mar, 2008
A co tu testowac:
Hama badziew
Hoya czrna ok, ale nie do wytarcia jak uswini sie "sama"
Marumi - dobry
B + W - bardzo dobry i wart swej ceny
Heliopan - podobno swietny ( nie wiem z doswiadczenia ), ale nikogo z nas na niego nie stac. Bida z nedza
Arek - Wto 04 Mar, 2008
Ja wiem, że kolega 5kbFlashMemory trochę nas podpuszczał i wchodził na ambicję, ale miał trochę racji. Tak naprawdę ja jeszcze nie wiem jak ten test zrobić dobrze, co nie znaczy, że jak do sprawy przysiądę na poważnie, to czegoś nie wymyślę. To wcale nie jest łatwa sprawa i wcale nie jest oczywiste co i jak mierzyć i w jaki sposób oceniać.
pitter - Wto 04 Mar, 2008
Może na początek test dotyczący czyszczenia filtrów-opinie nieraz są sprzeczne,zwłaszcza dot.marki hoya
MC - Sro 05 Mar, 2008
Smola juz was wyreczyl
A tak na powaznie, to test polarkow chyba jeszcze bardziej by sie przydal niz test uvalek.
5kbFlashMemory - Sro 05 Mar, 2008
Arek napisał/a: | kolega 5kbFlashMemory trochę nas podpuszczał i wchodził na ambicję |
Dokładnie o to mi chodziło
Mam nadzieję, że skutecznie ...
M.K. - Sro 05 Mar, 2008
[quote="Smola"]A co tu testowac:
Hama badziew
A na podstawie czego kolega Smola twierdzi,że Hoya szara jest dużo gorsza od czarnej?
Smola - Sro 05 Mar, 2008
[quote="M.K."] Smola napisał/a: | A co tu testowac:
Hama badziew
A na podstawie czego kolega Smola twierdzi,że Hoya szara jest dużo gorsza od czarnej? |
Umiesz ty czytać ?
A gdzie ja to napisałem. Quote z angielskiego oznacza cytować. A cytować to w nienaruszony sposób przytaczać kogoś słowa. Więc....?
santini - Wto 01 Kwi, 2008
Przyłączam się do próśb o testy filtrów polaryzacyjnych - aby temat nie spadał w dół strony, a Arek nie miał zbyt spokojnego snu. Uważam, że byłyby one bardziej wartościowe niż choćby testy filtrów UV, bez których w 99% sytuacji zdjęciowych można się spokojnie obejść, natomiast efekty działania polara bywają nieocenione. Jak widac po dyskusji na forum temat jest bardzo żywy i z pewnością użytkownicy woleliby budować swoją wiedzę w oparciu o miarodajne kryteria i jednoznaczne wyniki testów niż na podstawie podań ludowych.
wulf - Wto 01 Kwi, 2008
Skoro jest to oficjalna petycja to popieram i się podpisuję oburącz. Jest kilka bardzo precyzyjnych metod badania właściwości tego typu filtrów, wymagają one użycia maksymalnie 2 filtrów tego samego rodzaju, ale nie wiem jak przetestować samosyfienie się filtra a później jego czyszczenie - może podstawiać pod rurę wydechowa jelcza a następnie czyścić rękawem flaneli?
vdr - Wto 08 Kwi, 2008
też się podpisuję pod petycją o testy
komor - Sro 09 Kwi, 2008
Ja też Tylko nie wiem skąd Optyczne wytrzasną tego Jelcza...
sławek_38 - Sro 09 Kwi, 2008
rozrzut cenowy duży,jakościowy pewnie też, mnie najbardziej interesowałoby to co pokazują na niebie a dokładnie kręgi - czy to norma czy wada? Przymierzam się do B+W ale też ciekaw jestem jaka różnica byłaby w wersji standard i slim przy moich 17 mm!
komar_kzy - Nie 13 Kwi, 2008
Podpisuje sie pod petycja (prawie)wszystkimi czlonkami. Czekam z niecierpliwoscia
arietiss - Pią 18 Kwi, 2008
Właśnie! Przydałyby się jakieś testy droga redakcjo! Rozglądam się powolutku za jakimś, ale nie mam o tym zielonego pojęcia... Takie testy są bardzo pomocne dla nas początkujących!
Danin - Nie 20 Kwi, 2008
Ja też podpisuje się rękami i nogami.
brii - Pon 21 Kwi, 2008
Też czekam na ten test - chcę kupić polara w maju, ale nie wiem którego...
Arek - Pon 21 Kwi, 2008
Nie będzie testu polarów dopóki nie wymyślę rozsądnej procedury opartej o dostępny sprzęt badawczy.
Można zrobić test na szybko i po łebkach, ale to nie będzie to. Dlatego sprawa się przeciąga i musi jeszcze
potrwać.
brii - Pon 21 Kwi, 2008
A jest już jakiś zarys procedury? Rozumiem, że szansa na test w maju jest raczej marna?
Arek - Pon 21 Kwi, 2008
Zerowa.
sławek_38 - Pon 21 Kwi, 2008
no cóż, sami musimy popróbować na tym co mamy... tylko słońca jakoś mało..
[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2008 ]
Mnie w B+W zaciekawiły pojawiające się niebieskie przebarwienia zdjęć w pomieszczeniu. Przemieszczają się w zależności od ustawienie filtra. Na niebie niech będzie ale w pomieszczeniach trochę namiesza z kolorystyką, taka widocznie uroda
efekty widać w poście "filtr do zdjęć przez szybę". Podejrzewam że inne polary też barwią tylko na inne kolory
koraf - Wto 22 Kwi, 2008
sławek_38 napisał/a: | no cóż, sami musimy popróbować na tym co mamy... tylko słońca jakoś mało..
Mnie w B+W zaciekawiły pojawiające się niebieskie przebarwienia zdjęć w pomieszczeniu. Przemieszczają się w zależności od ustawienie filtra. Na niebie niech będzie ale w pomieszczeniach trochę namiesza z kolorystyką, taka widocznie uroda
efekty widać w poście "filtr do zdjęć przez szybę". Podejrzewam że inne polary też barwią tylko na inne kolory |
Marumi na lekko brązowo ( na 5d + 16-35/2.8II)
santini - Wto 22 Kwi, 2008
No cóż, "Co nagle to po diable" jak mawiała moja babcia. Chyba faktycznie lepiej poczekać na solidne i przemyślane testy. Miejmy jedynie nadzieję, że Optyczni nie wycofają się rakiem z tego pomysłu. Myślę też sobie, że można podrzucić na tym forum pewne kryteria oceny. Np w ostatnich postach przewija się problem wpływu na kolorystykę zdjęć. Inni skarżą się na "magiczne kręgi" poświaty itp. efekty. A na razie kupię jakąś Hoyę - zawsze można puścić ją na Allegro bez większych strat
sławek_38 - Wto 22 Kwi, 2008
santini napisał/a: | Miejmy jedynie nadzieję, że Optyczni nie wycofają się rakiem z tego pomysłu. |
Jak wspomnieał Arek to nie jest takie proste. Filtr taki powoduje zmiany które bardzo trudno zamknąć w matematykę i nie ma wzoru na to że Hoya "wyostrza w10" a B+W w 15. Może inaczej wzór by był ale jak to zmierzyć, jaką aparaturą i chyba w tym tkwi problem. Opinie musiałyby się opierać na subiektywnych obserwacjach testujących a to nie byłby test ale komentarz. Należy więc słuchać użytkowników którzy mieli to a kupili tamto i dlaczego.
brii - Pon 23 Cze, 2008
Może są już jakieś pomysły??
k1caj_ns - Pon 23 Cze, 2008
Cytat: | Może są już jakieś pomysły?? |
Kupić i podzielić się wrażeniami Ja mam 77 mm B+W POL i polecam bo jestem zadowolony.
brii - Sro 25 Cze, 2008
Kiepsko porównywać jak nie ma się odniesienia
Kupiłem Hoya 58 i 77mm oba PRO1 - jestem zadowolony, działają ale jak pisałem wcześniej - nie mam odniesienia.
arietiss - Pią 27 Cze, 2008
Właśnie! Poza tym słone ceny, a czy warto? Może ktoś robił własne testy w okreslonych sytuacjach z polarem i bez i może ma jakieś sample, którymi mógłby podzielić się z kolegami?
pseudonim_art - Pią 27 Cze, 2008
Czytalem juz troche o polarach i zastanawiam sie nad Hoya albo Marumi. Moje pytanie moze wydac sie banalna ale analizujac niektore zdjecia naszlo mnie pytanie... Czy polar dziala takze podobnie do szarej polowki ? Czy rownowazy ekspozycje w calym kadrze ?
palindrom - Wto 22 Lip, 2008
Leży koło mnie właśnie polaryzator kołowy Hoya 86mm i chyba go sprzedam. Po co mi, skoro nie mam takiego obiektywu?
Do rzeczy, jest kilka parametrów charakteryzujących polaryzatory i większość można łatwo zmierzyć. Jako wzorzec przydałby się polaryzator krystaliczny (chociażby Glana-Thomsona). Mając to oraz fotometr można zmierzyć współczynnik ekstynkcji. To jest najważniejszy parametr polaryzatora liniowego, czyli pierwszego elementu polaryzatora kołowego.
Przy okazji pomiaru tego parametru, można zmierzyć transmisję polaryzacji przepuszczanej. To byłby odpowiednik transmisji zwykłych filtrów.
Pomiar powinien być szybki i łatwy. Bierzemy polaryzator wzorcowy, ustawiamy z badanym, szukamy wygaszenia. Mierzymy transmisję spektrofotometrem. Obracamy jeden z nich o 90° i powtarzamy pomiar. Dzielimy jedno przez drugie - otrzymujemy współczynnik ekstynkcji w całym zakresie pracy spektrofotometru. Przy okazji poznajemy przedział pracy polaryzatora.
Gorzej z pomiarem własności ćwierćfalówki. Przydał by się analizator stanu polaryzacji i monochromator. Tym by się coś zdziałało. Generalnie chodzi o to, by ćwierćfalówka była szerokopasmowa. Polaryzatory są kołowe najprawdopodobniej w okolicach zieleni (ok. 550nm), czyli w środku widzialnego spektrum. Im bardziej szerokopasmowa ćwierćfalówka, tym bardziej stan polaryzacji światła czerwonego i fioletowego jest zbliżony do kołowego.
Odblaski da się zmierzyć spektrometrem i powierzchnią wzorcową (np. wziąć zwierciadło aluminiowe i powiedzieć że R=100%). Może jednak wystarczy test w terenie. Podobały mi się zdjęcia nocne w świetle latarni, wszystko było widać.
Winietowanie to wiadomo, prawda? ;]
Zrób to sam: masz polaryzator kołowy i monitor LCD? Wyświetl coś jasnego. Popatrz na monitor przez polaryzator od strony gwintu. Światło powinno dać się wygasić całkowicie. W położeniu przekręconym o 90° transmisja powinna być jak największa - obraz nie powinien być zbyt zaciemniony. Stosunek natężenia światła wygaszonego do przechodzącego (po przekręceniu o 90°) to współczynnik ekstynkcji. 10^-3 to chyba raczej dobry wynik. Przeciętne polaryzatory krystaliczne wyciągają 10^-5
Po obróceniu polaryzatora tak, by gwint był zwrócony w stronę monitora, możemy zobaczyć kolorki. Jeżeli podczas obracania barwy nie zmieniają się znacząco, ćwierćfalówka jest dość szerokopasmowa i w spektrum widzialnym jesteśmy blisko polaryzacji kołowej. Jeżeli kolory są mocno widoczne, dla niektórych barw polaryzator nie jest kołowy, lecz eliptyczny (o małym kącie eliptyczności). Barwy należy obserwować z filtrem ustawionym prostopadle do osi monitor - oko. Pochylenie filtra uwydatni barwy. To przejaw wzrostu różnicy faz fal własnych (patrz: dwójłomność).
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem i chciałby, żebym coś rozwinął, proszę pisać
santini - Sro 23 Lip, 2008
Mądrego to i miło posłuchać (poczytać) Mamy wreszcie pierwszy rzeczowy post w tym temacie, przedstawiający polaryzację jako zjawisko fizyczne, do tego mierzalne, a nie coś z pogranicza magii i parapsychologii. Mam nadzieję, że będzie on również pewnym natchnieniem dla Redakcji - minął maj, czerwiec, kończy się deszczowy lipiec. Może barwy jesieni będziemy utrwalać z dobrym optycznie i niekoniecznie drogim polarkiem? Nie bardzo trafiają do mnie argumenty w stylu kupiłem B+W, polecam, bo jestem zadowolony i to nie dlatego, że nie mam zaufania do oceny kolegów. Ja również kupując B+W z serii Kasemann byłbym pewnie zadowolony, lecz byłbym bardziej zadowolony gdyby okazało się że za 200zł mogę mieć filtr o zbliżonych własnościach optycznych, a pozostałe 600 mógłbym przekazać o. Dyrektorowi na poszukiwanie wód termalnych
Tak ja, jak i większość uczestników forum, nie ma dostępu do aparatury pomiarowej. Zastosowanie metody "zrób to sam" pozwoli najwyżej na ocenę jednego, czy dwóch filtrów jakie zwykle posiadamy - raczej nikt nie udostępni nam kilkunastu filtrów różnych firm do "badań" dlatego pozostaje nam nękać Szanowną Redakcję stosując biblijną zasadę "Pukajcie, a otworzą wam, proście, a będzie wam dane"
Łączę pozdrowienia.
ov_Darkness - Czw 31 Lip, 2008
palindroma na testera!!
|
|