|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Olympus M.Zuiko Digital 25 mm f/1.8
Arek - Pon 28 Kwi, 2014 Temat postu: Test obiektywu Olympus M.Zuiko Digital 25 mm f/1.8 http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=321
Zapraszam!
Arek
muzyk - Pon 28 Kwi, 2014
Dzięki za test!
P.S. Fajne szkło, ale jak się ma 20 1.7 to nie ma sensu.
Arek - Pon 28 Kwi, 2014
Zdecydowanie nie warto wymieniać. Za to jest wybór jak się nie ma żadnego.
muzyk - Pon 28 Kwi, 2014
Arek napisał/a: | Za to jest wybór jak się nie ma żadnego. |
No... ale jak za te 5mm ktoś chce umierać
RB - Pon 28 Kwi, 2014
muzyk napisał/a: | Arek napisał/a: | Za to jest wybór jak się nie ma żadnego. |
No... ale jak za te 5mm ktoś chce umierać |
Za dystorsję zaś... już czemu nie...
muzyk - Pon 28 Kwi, 2014
Cytat: | Za dystorsję zaś... już czemu nie... |
E tam...
se lajtrumniesz i finito.
TS - Pon 28 Kwi, 2014
Nie tylko dystorsję... Olek jest jednak ostrzejszy, ma mniejszą CA oraz lepszy AF.
muzyk - Pon 28 Kwi, 2014
TS napisał/a: | Olek jest jednak ostrzejszy, ma mniejszą CA oraz lepszy AF. |
Czy to są aż tak duże różnice?
Nie sądzę. Poza tym, Olek jest o 5 mm węższy i trochę (o 60 euro od wersji II Panasa) droższy.
RB - Pon 28 Kwi, 2014
TS napisał/a: | Nie tylko dystorsję... Olek jest jednak ostrzejszy, ma mniejszą CA oraz lepszy AF. |
eee... kosmetyka.
co IMO istotne zaś... 25-ka czyni niestety zestaw jednak zdecydowanie mniej kieszeniowym niźli 20/1.7
Oczywiście... każdemu wg jego potrzeb. Cieszyć się trzeba, że jest wybór.
muzyk napisał/a: | Cytat: | Za dystorsję zaś... już czemu nie... |
E tam...
se lajtrumniesz i finito. |
eeee... nie mam lajtruma a mój wywoływacz to prostuje 'na oko' (moje oko).
Do prostowania to chiba se kupię DxO prostowacza. Jak znowu promocja będzie.
dcs - Pon 28 Kwi, 2014
-jest ciemniejszy od Panasa
TS - Pon 28 Kwi, 2014
RB napisał/a: | eee... kosmetyka. |
Okej, ale nie tyczy to się autofokusa, bo:
Na moim G2 Panas rzęzi i jest powolny. Olek 45/1.8 nadal czasem się gubi, choć już jest cicho, dopiero na E-M5 jest bardzo szybki (a 20/1.7 - nadal nie). M. Zuiko 25/1.8 ma chyba co najmniej tej klasy silnik AF co 45/1.8...
muzyk - Pon 28 Kwi, 2014
RB napisał/a: | se kupię DxO prostowacza |
no, np. i se zadeixosujesz i po problemie.
TS napisał/a: | Okej, ale nie tyczy to się autofokusa, bo: |
Oj tam oj tam. AF 20 1.7 demonem szybkości może nie jest, ale co trzeba to zaostrzy.
RB napisał/a: | 25-ka czyni niestety zestaw jednak zdecydowanie mniej kieszeniowym niźli 20/1.7 |
Do tego jeszcze z osłoną - coś ala 45 1.8
A taki naleśniczek? Co prawda z osłoną np. taką już taki naleśnikowaty nie jest, ale zawsze mniej odstający od 25 1.8 z osłoną.
TS - Pon 28 Kwi, 2014
muzyk napisał/a: | Oj tam oj tam. AF 20 1.7 demonem szybkości może nie jest, ale co trzeba to zaostrzy. |
Tak, ale nie jest to poziom, precyzyjnie mówiąc, 45/1.8 na E-M5.
Brakuje testów szybkości i skuteczności autofokusa w różnych kombinacjach aparat/obiektyw
muzyk napisał/a: |
RB napisał/a: | 25-ka czyni niestety zestaw jednak zdecydowanie mniej kieszeniowym niźli 20/1.7 |
Do tego jeszcze z osłoną - coś ala 45 1.8
|
Mój sprzęt i tak ląduje w torbie czy plecaku, ma zajmować mało miejsca, ale kieszonkowy być nie musi. Jak ktoś chce aparat do kieszeni, to faktycznie pozostaje naleśnik i bezlusterko bez wizjera...
muzyk - Pon 28 Kwi, 2014
TS napisał/a: | precyzyjnie mówiąc, 45/1.8 na E-M5. |
Tja, jeśli już chodzi o ścisłość, to zobacz jak to na OM1 działa...
TS napisał/a: | Brakuje testów szybkości i skuteczności autofokusa w różnych kombinacjach aparat/obiektyw
|
No, przydałyby się bardzo.
Arek - Pon 28 Kwi, 2014
TS napisał/a: | Brakuje testów szybkości i skuteczności autofokusa w różnych kombinacjach aparat/obiektyw |
No ale sami wiecie, że to nierealne. Nie jestem w stanie do każdego testu obiektywu pożyczać kilku aparatów. Kupić też ich nie kupię z oczywistych względów.
muzyk - Pon 28 Kwi, 2014
Arek napisał/a: | Nie jestem w stanie do każdego testu obiektywu pożyczać kilku aparatów |
Myśli się, że tyle aparatów się ma...
a może by... zrobić pospolite ruszenie i kto żyw, daje na kilka chwil swoją puszkę, by ją testować z różnymi szkłami?
komor - Wto 29 Kwi, 2014
muzyk napisał/a: | a może by... zrobić pospolite ruszenie i kto żyw, daje na kilka chwil swoją puszkę, by ją testować z różnymi szkłami? |
Przyjedź na zlot, tam odbywają się takie pospolite ruszenia.
|
|