|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Wojskowy Steiner Fero D12
Jurek599 - Wto 29 Kwi, 2014 Temat postu: Wojskowy Steiner Fero D12 Szanowni Koledzy,
Jestem nowy na Waszym Forum. Witajcie.
Po wielodniowym czytaniu opinii i testów na Optyczne.pl zdecydowałem się na zakup Nikona EX 7x35. 419 zł żona jakoś przeżyła z budżetu domowego. To trzecia lornetka w mojej historii (po PZO 11x40 - skradzionej w Portugalii i Minolcie Classic II 10x50W - sprzedałem).
Potrzebuję jednak jeszcze jednej lornetki. Bardzo się już przymierzałem do Steinera Wildlife Pro 8x30, niemniej kosztuje ponad 1300zł.
Czytając opinie i testy różnych modeli Steinerów rozumiem że różnice są znaczne i w jakości i w cenie (od Safari po Nighthuntera).
Na ebay'u pojawia sie sporo lornetek ex Bundeswehra Steiner Fero D12 8x30.
Bardzo proszę o porównanie tego modelu do jakiegoś "cywilnego" modelu Steinera. Czy Fero ma podziałkę? czy wart jest swojej ceny 350 - 550 zł używany?
Nie znalazłem odpowiedzi w tematach używając "Szukaj", więc proszę nie gniewajcie się jeżeli było to już omawiane na Forum.
Pozdrawiam
Jurek
Arek - Wto 29 Kwi, 2014
Jurek599 napisał/a: | Potrzebuję jednak jeszcze jednej lornetki. Bardzo się już przymierzałem do Steinera Wildlife Pro 8x30, niemniej kosztuje ponad 1300zł. |
Teraz jest promocja i kosztuje 899 zł. Masz czas do jutra:
http://www.optyczne.pl/69...u%C5%BCona.html
Willy - Sro 30 Kwi, 2014
Arek napisał/a: | Jurek599 napisał/a: | Potrzebuję jednak jeszcze jednej lornetki. Bardzo się już przymierzałem do Steinera Wildlife Pro 8x30, niemniej kosztuje ponad 1300zł. |
Teraz jest promocja i kosztuje 899 zł. Masz czas do jutra:
http://www.optyczne.pl/69...u%C5%BCona.html |
Tego Steinera nie ma dostępnego i nie było go raczej od początku tej promocji.
Arek - Sro 30 Kwi, 2014
Dziwne. Kaliber na Festiwalu mówił mi, że mają kilkanaście sztuk na magazynie.
kimek27 - Sro 30 Kwi, 2014
Jurek599, Wildlife Pro kupilismy koledze na prezent, jednak okazalo sie ze mała lornetke on juz ma. Wiec lezy I sie kurzy w pudle. Jak chcesz daj znak na pw.
Willy - Sro 30 Kwi, 2014
Arek napisał/a: | Dziwne. Kaliber na Festiwalu mówił mi, że mają kilkanaście sztuk na magazynie. |
Na stronie widnieje jako niedostępny, stąd moje stwierdzenie.
Jest to też niestety model wycofany przez Steinera z produkcji, stąd pewnie promocja.
Ale jeżeli jest dostępny to cena bardzo fajna jak za taki sprzęcik.
Jurek599 - Sro 30 Kwi, 2014
Panowie!
Dzięki za ofertę.
Arku, dziękuję za podpowiedź! Sam NIGDY bym się o tej promocji nie dowiedział.
Lornetka już jest w moich rękach, kupiona w nocy, odebrana dzisiaj w Kalibrze. Jaka cudna!!
Na stronie Kalibra była napisana jako dostępna.
W ofercie Steinera już nie występuje - ostatnie takie (Wildlife) porro.....
Arek - Sro 30 Kwi, 2014
Gratuluję. Życzę miłego użytkowania
Guliwer - Sro 30 Kwi, 2014
To zapewne ta lornetka.
Jaka jest w niej aberracja chromatyczna w centrum i na brzegach?
Ja z miłą chęcią zamienił bym model CF na stary z indywidualnym ogniskowaniem
Arek - Sro 30 Kwi, 2014
kimek27, a w czym problem?:
http://www.ebay.pl/itm/St...8aa5f517&_uhb=1
Arek, w tym że dziś dostałem CL i szkoda by mieć następnego kurzołapa na półce, głównie używam 8x32SE i nie wiem czy bym się potrafił przesiąść. Ciekaw jestem jak z płynnością ostrzenia w tym starszym modelu, bo w CF indywidualne ostrzenie daje wiele do życzenia.
krzysiek29 - Czw 01 Maj, 2014
Przy okazji Steinera mam pytanie co dają nowsze powłoki obecnie sprzedawane jako Xtreme? Głównie chodzi mi czy poprawiała się CA? Liczę, że Arek miał ją w ręku.
Arek - Czw 01 Maj, 2014
CA się nie zmieniła. Transmisja wzrosła o 1-2%, zmieniła się trochę obudowa - i tyle.
Jurek599 - Sro 07 Maj, 2014
No i się nie pokochaliśmy!
Teoretycznie to była miłość od pierwszego wejrzenia. Ale po kilkunastu próbach przekonania się do tego, że Wildlife "to jest to" - nie wyszło. Za każdym razem po przyłożeniu do oczu musiałem majstrować przy prawym okularze. I to raz w plus a kolejny raz w minus. Nigdy nie było na "0". A lewy okular był OK i zawsze na "0". I kolory przez prawy były inne, bardziej szare niż przez lewy. Suma sumarum Steiner wrócił do sklepu, finanse wpłynęły na moje konto a proces analizy rynku i opinii kolegów trwa nieustannie.
dadziu_1 - Pią 09 Maj, 2014
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie wojskowego Steinera d12. Co o nim myślicie, czy jest to dobra lornetka.
[ Dodano: Pon 12 Maj, 2014 21:46 ]
Hej. Kupilem niedawno ta lornetke, ale niewiem jak moge ja rozkrecic zeby ja przeczyscic. Sa zabrudzone wewnatrz. Szukalem takze informaji, do jakiej lornetki cywilnej tej firmy jest podobna. Ale nie moglem nigdzie znalezc. czy ma ktos informacje na temat tej lornetki? Z gory dziekuje i pozdrawiam.
krzysiek29 - Wto 13 Maj, 2014
Dałem się skusic i co przyszedł dziś z CF( centralnym ustawianiem ostrości ) ot niemicka dokładnośc.
kimek27 - Wto 13 Maj, 2014
No to ja bym się nieźle wku.....Dobrze że to ebay i możesz założyć sprawe i odesłać bez ponoszenia kosztów. Ja swojego wildlife CF sprzedałem dziś na szczęście
dadziu_1 - Wto 13 Maj, 2014
do nikogo nie moge miec pretensji. Kupilem ja uzywana, a w swiat optyki dopiero wchodze wiec nie skontrolowalem jej do konca. Ogolnie jestem z niej zadowolony. Ale chcialbym ja wyczyscicn i porownac z innymi modelami.
Willy - Wto 13 Maj, 2014
Kimek, dlaczego piszesz że swojego Wildlife sprzedałes "na szczęście"?
Coś jest nie tak z tymi lornetkami?
kimek27 - Wto 13 Maj, 2014
Bo leżała nie używana Co jest nie tak? Steiner to jest ok ale tylko XP reszta to średnie lornetki za sporą kase (przerobiłem ich chyba z 10)
krzysiek29 - Sro 14 Maj, 2014
kimek27 napisał/a: | No to ja bym się nieźle wku..... |
Ja też się wku..... Tak będę ją odsyłał tylko muszę na niemiecki przełożyć czemu steiner 8x30 wildlife pro który przyszedł nie jest tym który miał przyjść ....
kivirovi - Sro 14 Maj, 2014
Napisz po polskiemu, to Ci przełożymy
Goornik, pomożecie?
Arek - Sro 14 Maj, 2014
krzysiek29 napisał/a: | Dałem się skusic i co przyszedł dziś z CF( centralnym ustawianiem ostrości ) ot niemicka dokładnośc. |
A to gnoje... Takie coś zasługuje na negatywa.
kimek27 napisał/a: | średnie lornetki za sporą kase (przerobiłem ich chyba z 10) |
Bo ich największym atutem jest jakość wykonania. Nawet w Nighthunterach cudów optycznych nie ma.
Ani pod względem wielkości pola widzenia, ani pod względem jego skorygowania.
krzysiek29 - Sro 14 Maj, 2014
kivirovi napisał/a: | Napisz po polskiemu, to Ci przełożymy
Goornik, pomożecie? |
Cóż pisać po polskiemu; proszę o wymianę na taką jak była w opisie i na fotkach lub zwrot kasy,( tylko, że przy reklamacjach Niemcy nie rozumieją po angielsku )
kivirovi - Sro 14 Maj, 2014
Czegos takiego w ogóle nie trzeba pisać, tylko kliknąć opcję w wyjasnianiu problemów. Ty klikasz po polsku on dostaje po niemiecku (lub turecku). Ot i tyle. Zreszta chyba na paypalu mogłeś mu już przelew zablokować. Z sankcjami trzeciego stopnia, takimi jak negatyw, warto poczekać az się sprzedający wycofa z nieuprawnionego zajęcia mienia.
http://resolutioncenter.ebay.de/
http://resolutioncenter.ebay.pl/
kimek27 - Sro 14 Maj, 2014
Wildlife pro cf ma blizej do chinskiej produkcji, niz do niemieckiej solidnosci I dokladnosci.
dadziu_1 - Sro 14 Maj, 2014
Hej. A może ktoś ze znawców tematu mógłby coś na temat powiedzieć? Byłbym wdzięczny.
|
|