forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Statyw z wywijanymi nogami

atr - Czw 01 Maj, 2014
Temat postu: Statyw z wywijanymi nogami
Witam

Potrzebuję statywu. Sprzęt nie jest za ciężki (w planach Tamron 150-600) i nie za ciężki powinien być też statyw :-)
Opinii w sieci tyle, że gdy głowa zaczęła mnie już boleć, w myśl zasady "nie można źle wyjść na Manfroto" zdecydowałem się na 055CXPRO4.

...i już prawie pędziłem do sklepu z plikiem banknotów, gdy wtem wpadło mi w oko gdzieś na sieci zdjęcie statywu Benro z serii traveler z wywijanymi nogami między które chowała się głowica.

No i w rezultacie pomyślałem sobie, że rzecz niegłupia: gdy trzeba to to upchnąć w plecaku bo oszczędza się i na długości nóg i na schowanej głowicy.

Pytania do forumowiczów:
Czy możecie polecić dobry statyw tego typu (powiedzmy jak ten Manfrotto do 1,7kg i dla człeka wzrostu 180cm)?
Czy rzeczywiście głowica - powiedzmy taka wielkości Benro BH-2 czy Sirui K-20X - ma szanse schować się między nogami?

mozer - Czw 01 Maj, 2014

atr, jeśli chodzi o najmniejszy statyw benro travel angel to głowica nie wchodzi między nogi, ponieważ złożone nogi są krótsze od w pełni wysuniętej kolumny centralnej, więc głowica zaczyna się już za nóżkami statywu.
matys - Czw 01 Maj, 2014

Przerabiałem podobny temat dość niedawno.
Miałem nieco inne wymagania, mój statyw musiał mieć około 45cm żeby mieścił się do bagażu podręcznego w samolocie i jestem niższy od ciebie.
Tutaj masz mój krótki temat:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=23813

Jak do tej pory na statyw nie mogę narzekać, miałem go na paru wycieczkach, nic nie klekocze, wszystko stabilne(https://flic.kr/p/kbvfeL), pasuje mi elegancko do plecaka LP CompuDay 250. Głowica chowa się idealnie między nogi(cokolwiek to znaczy) :mrgreen:
Zastanawiałem się jedynie nad carbonową wersją tego statywu ale nie chciałem płacić dwa razy większej ceny, no i carbonowy waży prawie dwa razy mniej, myślę że stabilność mogła by spaść przy tak małym statywie.