|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Kalibracja Sigmy 18-35
Focimir - Pią 02 Maj, 2014 Temat postu: Kalibracja Sigmy 18-35 Witajcie. Potrzebuję pomocy jak w temacie wyżej. Posiadam tablicę pomiarową i USB Dock więc sprawa wydaje się dość prosta. Moje pytanie dotyczy odległości w jakich powinienem ustawiać obiektyw od tablicy. W programie mam tabele 18mm, 24mm, 28mm i 35mm oraz odległości 0,28, 0,35, 0,5, nieskończoność czyli dla każdej ogniskowej po cztery odległości. Teraz pytanie. Czy mam ustawiać tak obiektyw wobec tablicy testowej by na skali hiperfokalnej obiektywu (okienku ukazywały się wartości 0,28, 0,35, 0,5 i nieskończoność, czy obiektyw (jego koniec) ma być w tej odległości? A może jest zupełnie inny przelicznik? W tej kwestii jestem zielony, bo na szczęście do tej pory nie miałem problemów z ff/bf. Proszę o pomoc.
komor - Pią 02 Maj, 2014
A instrukcja do USB Dock nic o tym nie wspomina? Zwyczajowo odległość ostrzenia ustawia się od płaszczyzny matrycy (taki symbol na aparacie powinieneś mieć, na górnej ściance, kółko z kreską w środku, trochę jak ϕ). Na pewno nie od przedniej soczewki obiektywu.
Focimir - Pią 02 Maj, 2014
Też się zdziwiłem, że nie wspomina :/
|
|