forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do biomikroskopu

endrzoj1 - Pią 02 Maj, 2014
Temat postu: Lustrzanka do biomikroskopu
Witam.

Jestem na etapie wyboru aparatu do fotografowania oka przez biomikroskop z adapterem (bez typowego obiektywu).

Zdjęcia będą wykonywane w trybie live view w celu uchwycenia kompozycji i oświetlenia.

Warunki pracy :
- zmienne, czasami słabe oświetlenie boczne
- szybkie krótkie ruchy oka
- bardzo mała głębia ostrości rzędu 1-2 mm
- mała ilość czasu na ustawienia sprzętu

Ostatnio natknąłem się na Canona 60D i to, co mnie zainteresowało to dołączony program live view z możliwością zoomu. Zastanawiam się również nad kadrowaniem na tablecie.
Niepokoi mnie głównie poziom szumów i opóźnienie migawki w trybie podglądu oraz jej wartość po podpięciu tabletu.

Czy ktoś z was ma doświadczenie w wykonywaniu mikrofotografii w słabym oświetleniu ?

Pozdrawiam i już z góry dziękuję za pomoc :)

muzyk - Pią 02 Maj, 2014

Może, by mieć wysoką rozdzielczość rozglądnij się za pełną klatką, zwł. Sony a7r, Nikon d800, względnie d800e, Nikon d610, Canon 6d, ewentualnie 5dlll, albo używany 5dll. :idea:

Z apsc, Nikon d7100, czy Pentax k3, albo Nikony d5300, czy nawet d3200, 3300.

muzyk napisał/a:
Może, by mieć wysoką rozdzielczość rozglądnij się za pełną klatką, zwł. Sony a7r, Nikon d800, względnie d800e, Nikon d610, Canon 6d, ewentualnie 5dlll, albo używany 5dll. :idea:

Z apsc, Nikon d7100, czy Pentax k3, albo Nikony d5300, czy nawet d3200, 3300.

W sieci znalazłem informację, że przy powiększeniach użytych w mikroskopie różnica między pełną klatką a APS nie da zbytniej różnicy.
Bardziej chodziłoby mi o APS z racji m.in. ceny.

Max ISO przy fotografowaniu ok. 800. Ważne aby można byłoby uzyskać w manualu automatyczny balans bieli (oświetlenie halogenowe lub LED-owe) bez obiektywu z procesorem (adapter) i by można było szybko zrobi zdjęcie zdalnie i z podglądem.

Wiem, że to skomplikowane, le temat nie jest łatwy również la mnie, więc szukam pomocy.

Pzdr

moronica - Pią 02 Maj, 2014

endrzoj1 napisał/a:
bez obiektywu z procesorem (adapter)

no to jesli chodzi o Nikony to modele od d7000 wzwyz, inaczej nie bedzie pomiaru ekspozycji

A co myślicie o Canonie 60D ? Opóźnienie migawki w LiveView wg. imaging-resource.com 2x mniejsze niż w Nikonie D7000 ? Dodatkowo dorzucają w komplecie program do sterowania, gdzie do Nikona kosztuje ok. 500 zł extra (można by wtedy zastosować laptopa) ???

Dziękuję za dotychczasowe pomocne odpowiedzi.

muzyk - Pią 02 Maj, 2014

Mnie chodziło o rozdzielczość.
a7r/d800/d800e mają 36 Mpx - jeśli ma to dla Ciebie znaczenie, a przy tym używalne wysokie iso.
Poza tym... niech Cię nie interesuje balans bieli i jpg. tylko raw i balans przy obróbce.

Wystarczające będzie 12 megapikseli.

Ważna będzie szybkość nastawów i opóźnienie migawki w Live View, wystarczająca jakość zdjęć dla max ISO 800, możliwy podgląd na większym monitorze.

Zdjęcie musi być dobre w krótkim czasie, dopieszczanie RAW-u jest istotne, ale nie decydujące ze względów czasowych :) RAW-y mogę dopracowywać, ale raczej po robocie ;D

Muzyk, dzięki za pomoc. Te aparaty, które podałeś, z pewności są super, natomiast zastanawiam się nad rozwiązaniami znacznie tańszymi ;D A to dlatego, że na Dxomark.com znalazłem informację, że np. taki Nikon ponoć dałby radę z ISO 800. Z drugiej strony życie pokazuje, że należy poszukać opinii krytycznych, aby podjąć najlepszą decyzję ;)

muzyk - Pią 02 Maj, 2014

endrzoj1 napisał/a:
taki Nikon ponoć dałby radę z ISO 800.

z iso 800 to teraz i nie lustrzanki dają radę, ośmielę się napisać, że wszystkie na rynku, z wymienną optyką - dają radę.
Nie myślałeś nad czymś bezlusterkowym?

W kilku sklepach już mi o tym wspominali, jednakże jak popatrzyłem na wyniki, to wydaje mi się, że poza lustrzankami gorsza ergonomia obsługi (oczywiście zależy której lustrzanki), gorsze matryce itp.

Ktoś mi proponował Sony, a inny wskazywał na duże szumy mimo APS. Inny wskazywał na Panasonica np. G5, ale tam matryca 4/3, więc gorsza jakość obrazu.

Wiem, że matryce APS są stosowane i wolę nie ryzykować z mniejszymi. No i dodatkowo mam rozwiązany problem adapteru do DSLR.

Jeszcze nie dodałem, że czasami będę potrzebował wyzwolić flesza, no i tak się zastanawiam nad współpracą aparatu w manualu z fleszem. Będę musiał ustawiać flesz w manualu czy coś da się zautomatyzować ? Flesz wbudowany nie wchodzi w grę ze względu na winietowanie przez korpus mikroskopu.

Z góry dziękuję za pomoc :)

[ Dodano: Sob 03 Maj, 2014 00:00 ]
Muzyk, jak myślisz, czy ten Canon 60D w ISO będzie miał duże szumy w słabym oświetleniu ? Masz jakieś z tym doświadczenie ?

muzyk - Sob 03 Maj, 2014

endrzoj1 napisał/a:
gorsze matryce itp.

Zależy co z czym porównasz.

endrzoj1 napisał/a:
czy ten Canon 60D w ISO będzie miał duże szumy w słabym oświetleniu ?

matryce, zwłaszcza te APSC, są w tym momencie - jakby to ująć - najgorsze na rynku.
przy iso 800 powinien dać radę.

endrzoj1 napisał/a:
Inny wskazywał na Panasonica np. G5, ale tam matryca 4/3, więc gorsza jakość obrazu.

Do iso 800 czy nieco wyżej nie powinieneś zauważyć różnicy.
Mam GX1, a ten ma tą samą - jest bardzo przyzwoicie.
endrzoj1 napisał/a:
Jeszcze nie dodałem, że czasami będę potrzebował wyzwolić flesza, no i tak się zastanawiam nad współpracą aparatu w manualu z fleszem. Będę musiał ustawiać flesz w manualu czy coś da się zautomatyzować ? Flesz wbudowany nie wchodzi w grę ze względu na winietowanie przez korpus mikroskopu.

Cóż, coś z Yongnuo, manualnie ustawić, choćby YN 560 czy coś w ten deseń i wyzwolić przy pomocy RF 603.
endrzoj1 napisał/a:
No i dodatkowo mam rozwiązany problem adapteru do DSLR.

Do m4/3 może w tej chwili podpiąć wszystko co ma soczewki, a nawet bez.
endrzoj1 napisał/a:
Masz jakieś z tym doświadczenie ?

60D nie fociłem, poza paroma pstrykami w sklepie.
Za to 450/30/40D /5dIII.

endrzoj1 napisał/a:
Ktoś mi proponował Sony, a inny wskazywał na duże szumy mimo APS.

zależy który SOny, a poza tym, cały czas idzie o współpracę przy ISO 800, a przy tej wartości, to i na upartego Panasonic GF1 da radę (pierwszy z bezlusterkowów Panasonika).

komor - Nie 04 Maj, 2014

endrzoj1 napisał/a:
Ważne aby można byłoby uzyskać w manualu automatyczny balans bieli (oświetlenie halogenowe lub LED-owe)

Jeśli to do jakichś celów medycznych to ja bym raczej ustawił wzorcowy balans bieli do użytego oświetlenia (przecież oświetlenie nie będzie się co chwilę zmieniać, prawda?), a nie zdawał się na automat.

Każdy z wymienionych aparatów da sobie radę na ISO 800 w stopniu wystarczającym, szczególnie jeśli będzie prawidłowa ekspozycja i nie trzeba będzie podciągać w komputerze, a rozumiem, że tego chcesz uniknąć. Zakładam, że ta wartość (ISO 800) jest podana z praktyki, czyli że ilość oświetlenia będzie wystarczająca, żeby zapewnić sensowne czasy i odpowiednią przysłonę. Bo przy zdjęciach makro i adapterze mikroskopowym nie byłbym taki pewny, czy to zapewni dobre oświetlenie.

moronica napisał/a:
no to jesli chodzi o Nikony to modele od d7000 wzwyz, inaczej nie bedzie pomiaru ekspozycji

Ale czy akurat w tym przypadku będzie to jakaś spora przeszkoda? Warunki oświetleniowe powinny być raczej stałe, jak rozumiem?

endrzoj1 napisał/a:
Jeszcze nie dodałem, że czasami będę potrzebował wyzwolić flesza, no i tak się zastanawiam nad współpracą aparatu w manualu z fleszem. Będę musiał ustawiać flesz w manualu czy coś da się zautomatyzować ?

Moim zdaniem powinieneś mieć zestaw raz ustawiony, ustawioną manualne moc błysku i tyle. Przy pracy z automatyką błysku pojawia się dodatkowe opóźnienie, bo lampa błyska dwukrotnie, część osób ma wystarczająco szybkie odruchy, żeby przy drugim błysku mieć już zamknięte/przymknięte oczy.

Andrzej.M. - Nie 04 Maj, 2014

endrzoj1 napisał/a:
opóźnienie migawki w trybie podglądu

To chyba w każdym aparacie wystąpi - może poza sony alfa ze stałym lustrem.
Ale ten będzie nieco bardziej szumiący od Nikona czy Pentaxa. Chociaż przy ISO 800 - to nawet Canonem czy Olympusem dasz radę.
Jeżeli chcesz uniknąć tego opóźnienia , albo je znacząco zmniejszyć - używaj normalnego wizjera zamiast trybu LV. Kupowanie do tego celu pełnej klatki to moim zdaniem niepotrzebny wydatek. Co do flesza- najlepiej sprawdza się jedno wypróbowane ustawienie w trybie M "na stałe" . Ponieważ to praktycznie będzie wszystko ustawione w trybie manualnym - to wybór powinien paść na Pentaxa - jako najlepiej współpracującego w tym trybie - złączki mikroskopowe zwykle nie mają żadnych styków ani AF - więc współpraca najłatwiejsza będzie z aparatem typu Pentax K-5 (II/IIs) czy innym - zwłaszcza że posiadają one potwierdzenie ostrości działające ze wszystkimi elementami optycznymi mogącymi dać ostry obraz. I zoom pomagający ustawić ostrość w trybie LV .

muzyk - Nie 04 Maj, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Chociaż przy ISO 800 - to nawet Canonem czy Olympusem dasz radę.

To już zostało napisane. :wink:
Kupowanie do tego celu pełnej klatki to moim zdaniem niepotrzebny wydatek.

Dlaczego z kolei?
Jeśli miałyby być to zdjęcia o wysokiej rozdzielczości, to chyba matryca 36 Mpx da trochę więcej szczegółów niż 16 czy 24 Mpx.
Kwestia tylko kasy.

mozer - Nie 04 Maj, 2014

muzyk, coś się tak tej wysokiej rozdzielczości uczepił? Czy gdziekolwiek OP o niej wspominał?
muzyk - Nie 04 Maj, 2014

Cytat:
Jeśli miałyby być to zdjęcia o wysokiej rozdzielczości

mozer - Nie 04 Maj, 2014

muzyk, ale Ty sam wyciągnąłeś temat wysokiej rozdzielczości już w drugim poście...
muzyk - Nie 04 Maj, 2014

No wyciągnąłem, bo ... myślę, że mikroskop i duża rozdzielczość to logiczne jest.
No ale, kij z tym.

endrzoj1 - Wto 06 Maj, 2014

Cytat:
Jeśli to do jakichś celów medycznych to ja bym raczej ustawił wzorcowy balans bieli do użytego oświetlenia (przecież oświetlenie nie będzie się co chwilę zmieniać, prawda?), a nie zdawał się na automat.

Cytat:
Moim zdaniem powinieneś mieć zestaw raz ustawiony, ustawioną manualne moc błysku i tyle. Przy pracy z automatyką błysku pojawia się dodatkowe opóźnienie, bo lampa błyska dwukrotnie, część osób ma wystarczająco szybkie odruchy, żeby przy drugim błysku mieć już zamknięte/przymknięte oczy.

Tak, słuszna uwaga. A najlepiej gdybym miał zapisane ileś ustawień w aparacie i tylko je ładował pod konkretną scenę.

Cytat:
Zakładam, że ta wartość (ISO 800) jest podana z praktyki, czyli że ilość oświetlenia będzie wystarczająca, żeby zapewnić sensowne czasy i odpowiednią przysłonę. Bo przy zdjęciach makro i adapterze mikroskopowym nie byłbym taki pewny, czy to zapewni dobre oświetlenie.

Raz będzie to oświetlenie mikroskopowe stałe ustawiane manualnie , a kiedy indziej doświetlenie flashem.

Cytat:
... zwłaszcza że posiadają one potwierdzenie ostrości działające ze wszystkimi elementami optycznymi mogącymi dać ostry obraz. I zoom pomagający ustawić ostrość w trybie LV .

Rozumiem, że chodzi Tobie o potwierdzenie ostrości w wizjerze. Natomiast co do zoomu to z tego co oglądałem to inne aparaty też go mają.

Tutaj też jest spory dylemat między wizjerem a LV. Oglądałem Pentaxa i ma on całkiem jasną matówkę, ale z drugiej strony komponowane z podglądem też jest stosowane. Zastanawiam się tylko nad tym, że Pentax nie ma natywnego programu do obsługi przez USB, a to co znalazłem w sieci jest wątpliwej jakości. Chyba że lagi byłyby zbyt duże poprzez USB i wtedy wchodzi w grę ekran podglądowy z HDMI. Tabletu z wejściem (nie wyjściem) HDMI do tej pory sensownego nie znalazłem :/

Poza tym jak to jest z Pentaxami, bo nieco mam wątpliwości wchodzić w system niszowy. Gdy porównywałem zdjęcia na dpreview.com, to jednak szczegółowość w słabszym oświetleniu było chyba nieco lepsza w D7000 niż w Pentaksie K5. Wielu ludzi pisze, że Pentaxy mniej szumią, co może w pewnym sensie może jest i prawdą, ale dla mnie jest to raczej półprawda, okupiona bardzo agresywnym odszumianiem z utratą nieco w szczegółach. No chyba że istnieje masę sensownych przykładów, które temu zaprzeczą.

W Pentaksie, jak i w D7000 podobają mi się dwa kółka, co moim zdaniem przyspiesza pracę.

Dzięki za pomoc i z góry dziękuję już za następną :D

muzyk - Wto 06 Maj, 2014

Jeśli mają być to powtarzalne zdjęcia, to do takich nie potrzeba w ogóle kółek :wink: - oczywiście, lustrzanki mają jedno, czy dwa.
Jeśli miałbyś tym aparatem tylko wykonywać to o czym piszesz, to nie wiem, czy nie wziąłbym ba Twoim miejscu coś budżetowo przyzwoitego, np. jakiegoś Nikona d3200/3300/5100-5300, ale jeśli w grę wchodzi też inne użycie aparatu, to d7000 byłby akuratny.

Co do Pentaxa. Ciekawe co piszesz z tą jasną matówką. Ja trafiłem na kilka różnych modeli tego producenta, gdzie jasność matówki wyraźnie była niższa, niż różnych modeli innych marek stojących obok.

Andrzej.M. - Wto 06 Maj, 2014

muzyk napisał/a:

Kupowanie do tego celu pełnej klatki to moim zdaniem niepotrzebny wydatek.

Dlaczego z kolei?
Jeśli miałyby być to zdjęcia o wysokiej rozdzielczości, to chyba matryca 36 Mpx da trochę więcej szczegółów niż 16 czy 24 Mpx.

Co "dlaczego z kolei"? Jakiej kolei? :roll: Odnośnie wyrzucania kasy na FF - to różnica w rozdzielczości między Nikonem D800 a takim Pentax K-3 nie będzie aż tak wielka - pytanie czy obiektyw będzie w stanie wykorzystać te 24Mpix czy nawet 16 mpix K-5IIs. To jedno , poza tym jeśli nic się nie zmieniło - obiektywu nie można przymknąć - a głębia ostrości na mniejszej matrycy będzie jednak odrobinkę większa niż w FF.
endrzoj1 napisał/a:
nieco lepsza w D7000 niż w Pentaksie K5

Pomijam kwestie odszumiania itp. bo akurat nie o to chodziło lecz o nieco mocniejszy filtr AA - stąd nieco mniejsza rozdzielczość/szczegółowość zdjęć była. Nie zapominaj że że jest K-5IIs bez tego filtra mający dużo wyższą rozdzielczość i K-3 z 24Mpix matrycą. Co do niszowości Pentaxa, wypada pamiętać że medycynę obsługuje on na równi z Leicą i Olympusem z powodzeniem od kilkudziesięciu lat. Jako ciekawostkę dodam że właśnie część medyczna była głównym powodem zakupu Pentaxa przez koncern Hoya.
endrzoj1 napisał/a:
entax nie ma natywnego programu do obsługi przez USB

Ma - nazywa się PK_Theter polecam ten z nr. 2. Co do jego "natywności" - to nie mam pojęcia - po prostu dobrze działa z każdym Pentaxem który miałem okazję używać. (K10D, K-x,K-5). Możesz go sobie wygoogolwać i sprawdzić czy ci odpowiada. Praktycznie pełne sterowanie aparatem. Od ISO po AF.
endrzoj1 napisał/a:
najlepiej gdybym miał zapisane ileś ustawień w aparacie i tylko je ładował pod konkretną scenę.

W Pentax K-5/K-5IIs masz 5 ustawień użytkownika, w K-50/K-500 - jest ich 3 a w k-30 dwa. W k-5/K-5IIs możesz każde ustawienie opisać po swojemu . Oczywiście każde może się diametralnie różnić rodzajem programu (nawet manualne) czułości, balansu bieli itp...

Współpraca z monitorem zewnętrznym w trybie LV i podglądu tego co na tylnym wyświetlaczu - K-5 z każdym mającym wejście HDMI , każdy niższy model przez dołączony kabelek z wyjściem chinch. Bez konieczności stosowania żadnego programu.

muzyk - Wto 06 Maj, 2014

Andrzej.
Temat ff nie wchodzi w rachubę? Po co cytujesz?
Ma być apsc.

Andrzej.M. - Wto 06 Maj, 2014

Napisałeś o FF - to cytuję. A czemu - jest w treści.

endrzoj1 napisał/a:
Raz będzie to oświetlenie mikroskopowe stałe ustawiane manualnie , a kiedy indziej doświetlenie flashem.

Mam wrażenie że flesz pierścieniowy by ci się też przydał.