forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5200, Canon 700D czy bezlusterkowiec Olympus e-m10??

lukigsx - Sob 03 Maj, 2014
Temat postu: Nikon D5200, Canon 700D czy bezlusterkowiec Olympus e-m10??
Witajcie,
mam problem w podjęciu decyzji, czy wybrać lustrzankę jedną z tych w temacie, czy bezlusterkowca którego rekomendował mi Pan w jednym ze sklepów. Będzie to mój pierwszy "poważny" aparat -wcześniej miałem cyfrówkę Lumix TZ20.
Chciałbym zacząć przygodę z fotografią, a przede wszystkim zależy mi na dobrej jakości zdjęć z wakacji, oraz w ruchu (motor, narty itp.).
Podejrzewam, że ciężko jednoznacznie wskazać zwycięzcę, natomiast proszę o poradę jako laik.
Nikon d5200 z obiektywem Tamron 105, lub Olympus z oryginalnym obiektywem 55.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

muzyk - Sob 03 Maj, 2014

ile kasy możesz wydać?

Chcę wydać do 3000zł.
muzyk - Sob 03 Maj, 2014

Widziałeś temat?
lukigsx napisał/a:
Podejrzewam, że ciężko jednoznacznie wskazać zwycięzcę, natomiast proszę o poradę jako laik.

Radzę, abyś spróbował sam w sklepie te trzy aparaty.
Każdy, zwłaszcza Olympus, z innej bajki.
Każdy zapewne w tzw. zestawie "kitowym", czyli d5200 z 18-105 VR,
Canon z 18-55 IS STM
Olo z 14-42 czy coś w ten deseń.

Jeśli nie chcesz dużo dźwigać, poleciłbym Olympusa.

Zadam pytanie pewnie głupie, ale czy w przypadku Olympusa jakość zdjęć z wakacji czy ujęć sportowych wyjdą podobnie do lustrzanek z tego przedziału cenowego? Olympus może robić 8kl/sek, i pytanie czy jakościowo będą się różnić zdjęcia?
I jeszcze jedno- czy mogę próbować bawić się ustawieniami aparatu podobnie do lustrzanki?
Podejrzewam że są to dziwne pytania, ale od czegoś trzeba zacząć:)

muzyk - Sob 03 Maj, 2014

lukigsx napisał/a:
Zadam pytanie pewnie głupie, ale czy w przypadku Olympusa jakość zdjęć z wakacji czy ujęć sportowych wyjdą podobnie do lustrzanek z tego przedziału cenowego? Olympus może robić 8kl/sek, i pytanie czy jakościowo będą się różnić zdjęcia?

Zdjęcia zaczną się różnić na wyższych iso - tak od 3200 na korzyść obu lustrzanek, ale...
zobacz sam, tzn. zjedź niżej i tam gdzie porównanie szumów w RAW'ach, zaznacz d5200 i 70D, ustawiaj iso jak chcesz.
Na wycinkach zobaczysz co nieco.

WojciechW - Sob 03 Maj, 2014

Przypomnę, że 18-105 Nikona to nie jest podstawowy obiektyw, tylko taki troszkę wydłużony, lecz pod względem właściwości optycznych, w tym ostrości, lepszy od 18-55. U innych marek takie nieco wydłużone obiektywy bywają gorsze. Doradzam przejrzenie testów różnych obiektywów i śledzenie ofert cenowych.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Nie ukrywam, że wielkość aparatu i obiektywu to istotna zaleta bezlusterkowca. Natomiast z tego co piszecie, jakość zdjęć jeżeli się potrafi je robić to zdecydowana przewaga lustrzanek.
A jeżeli chodzi o ilość klatek/sek - czy mogę się spodziewać dobrej jakości w Olympusie (np. przy ujęciu narciarza na stoku).
Piszę językiem mało fachowym, ale staram się zobrazować moje potrzeby związane z aparatem...

TS - Sob 03 Maj, 2014

lukigsx napisał/a:
czy w przypadku Olympusa jakość zdjęć z wakacji czy ujęć sportowych wyjdą podobnie do lustrzanek z tego przedziału cenowego?

Tak. Najlepsze osiągi ma matryca Nikona, potem Olympus i Canon na końcu
http://www.dxomark.com/Ca...0___937_870_850
Jeśli chcesz poprzestać na jpg-ach z aparatu, to sam osądź... dla mnie ta sama kolejność. Na Twoim miejscu nie roztrząsałbym tych różnic.

lukigsx napisał/a:
czy mogę próbować bawić się ustawieniami aparatu podobnie do lustrzanki?

Oczywiście, przy czym moim zdaniem nawet jest to nawet wygodniejsze niż w ww. lustrzankach, bo masz dwa kółka sterujące (choć to ,,pod kciuk'' średnio wygodnie dostępne) i programowalne przyciski...

[ Dodano: Sob 03 Maj, 2014 21:17 ]
lukigsx napisał/a:
Natomiast z tego co piszecie, jakość zdjęć jeżeli się potrafi je robić to zdecydowana przewaga lustrzanek.

muzyk zjadł jedno zero ;) Canon 70D faktycznie lepiej obrazuje od 700D, ale sam korpus wyraźnie przekracza 3000 zł.

RB - Sob 03 Maj, 2014

lukigsx napisał/a:
Nie ukrywam, że wielkość aparatu i obiektywu to istotna zaleta bezlusterkowca. Natomiast z tego co piszecie, jakość zdjęć jeżeli się potrafi je robić to zdecydowana przewaga lustrzanek.

Chyba aż tak to nikt nie pisał. Ze zdecydowana i że tych lustrzanek akurat.

lukigsx napisał/a:
A jeżeli chodzi o ilość klatek/sek - czy mogę się spodziewać dobrej jakości w Olympusie

Ilość klatek to jedna sprawa. Druga sprawa to... że chcesz kupić toto z obiektywem 14-42... będzie dość krótko. Cóz, do tych Twoich narciarzy czy motorów jak mniemam przyda Ci się jakiekolwiek większe zbliżenie.
Przyda Ci się... jeszcze jeden dłuższy obiektyw. Np. 40-150. No i wtedy musisz wydać 3400...

BTW - to się odnosi do wszystkich tych aparatow. Nikkorem 18-105 też wszystkiego nie obskoczysz. To fajny obiektyw widoczkowy i tyle.

muzyk - Nie 04 Maj, 2014

TS napisał/a:
muzyk zjadł jedno zero ;) Canon 70D faktycznie lepiej obrazuje od 700D,

oj... :razz:

700D hmm, to zdecydowanie wolę OLympusa, ale niekoniecznie OM10 :razz:
tylko OM1 , ale ... :twisted: budżet nie teges.

WojciechW - Nie 04 Maj, 2014

Różnice w niewielkim stopniu wynikają z braku czy obecności lustra. Olki mają matryce o mniejszych wymiarach i jeszcze nie oferują 24 MP. Ponadto nie wszystkie modele mają elektroniczny wizjer. Ale wśród bezlusterkowców jest już taki A7r (FF z 36MP).

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

lukigsx - Nie 04 Maj, 2014

No więc w dużej mierze dzięki Wam dokonałem wyboru... Udało mi się znaleźć w dobrej cenie nowy Canon Eos 60D z obiektywem 17-85.
Bardzo Wam dziękuję za rady i czekam na opinie apropos mojego wyboru :)

RB - Nie 04 Maj, 2014

lukigsx napisał/a:
No więc w dużej mierze dzięki Wam dokonałem wyboru... Udało mi się znaleźć w dobrej cenie nowy Canon Eos 60D z obiektywem 17-85.
Bardzo Wam dziękuję za rady i czekam na opinie apropos mojego wyboru :)

Zamówiłeś?
To lepiej juz nie czekaj na opinie ...

mozer - Nie 04 Maj, 2014

lukigsx napisał/a:
obiektywem 17-85

Czy można wybrać gorszy obiektyw w Canonie? :P

lukigsx - Nie 04 Maj, 2014

Mogę jeszcze zrezygnować, więc walcie śmiało ;) dodam, że mogę mieć ten aparat za 3099zł
Andrzej.M. - Nie 04 Maj, 2014

lukigsx napisał/a:

Cóż - pogratulować... :lol: :roll: :zalamany:

kozidron - Nie 04 Maj, 2014

mozer napisał/a:
Czy można wybrać gorszy obiektyw w Canonie? :P

mozna pod względem af-u :arrow: sławny 50/1.8
pod względem aberracji :arrow: króla aberracji chromatycznej 28/1.8
można też wybrać kilka ciemnych zumów, równie nieudanych na kilku wykresach za to w udanej cenie :P np. 15-85
można też wybierać konstrukcyjne buble jak 24-105 :P
można też znaleźć stary obiektyw z zestawu kitowego sprzedawanego za czasów entrylevelu 400D :P

mozeru w canonie wszystko się da :P

mozer - Nie 04 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
15-85

Mimo to lepszy od ww.

kozidron napisał/a:
50/1.8

Bądźmy poważni ;)

kozidron napisał/a:
stary obiektyw z zestawu kitowego sprzedawanego za czasów entrylevelu 400D

E, chyba prezentował podobną jakość przy cenie kilkukrotnie niższej...

[ Dodano: Nie 04 Maj, 2014 21:32 ]
kozidron napisał/a:
konstrukcyjne buble jak 24-105

Zlituj się już nad tym szkłem, wiele osób je sobie chwali...

mozer napisał/a:
E, chyba prezentował podobną jakość przy cenie kilkukrotnie niższej...

niestety NIE

mozer napisał/a:
Zlituj się już nad tym szkłem, wiele osób je sobie chwali...

ta ci co mieli 1,5 miesiąca do momentu sprzedaży :P

mozer - Nie 04 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
niestety NIE

Ja mam 18-55 od 350d i takiego dramatu jak to przedstawiasz nie ma.

mozer napisał/a:
Ja mam 18-55 od 350d i takiego dramatu jak to przedstawiasz nie ma.

ja też to chyba gdzieś mam(wstyd było sprzedać a nawet oddać za darmo) i w stosunku do 17-85 to jest dramat, powtórze ci drugi raz, bo widzę, że kilka innych dyskusji na tym forum także opiera się o jakąś bliżej nie przeniknioną mistykę.
To szkło a raczej plastik to dramat w stosunku do 17-85, róznice nie są minimalne w osiagach albo pomijalne, stary obiektyw zestawowy do 350D i 400D to dramat w stosunku do 17-85IS.

mozer - Nie 04 Maj, 2014

kozidron, przyszło Ci do głowy, że taki 'kitowy' obiektyw może mieć duży rozrzut jakościowy i niektórym mogło się trafić coś lepszego niż Tobie? ;)
muzyk - Pon 05 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
w canonie wszystko się da :P

Dlaczego zatem dalej brylujesz w tym systemie? :razz:

kozidron - Pon 05 Maj, 2014

muzyk napisał/a:
Dlaczego zatem dalej brylujesz w tym systemie? :razz:

sugerujesz, że poza tymi plastikami nie znajdę nic dla siebie?

muzyk - Pon 05 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
sugerujesz, że poza tymi plastikami nie znajdę nic dla siebie?

tego nie sugeruję, tylko pytam, bo ostatnio tak narzekasz na niektóre produkty Canona, że aż zdziwko bierze. :grin:

kozidron - Pon 05 Maj, 2014

muzyk napisał/a:
tego nie sugeruję, tylko pytam

a ja odpowiedziałem wcześniej dość rzeczowo.

muzyk napisał/a:
tak narzekasz na niektóre produkty Canona, że aż zdziwko bierze. :grin:

w którym momencie w ocenie tych obiektywów się pomyliłem, której częsci zdania nie zrozumiałeś?

muzyk - Pon 05 Maj, 2014

Dobsze, już.