forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - canon 6d, a abberacja i ustawienia

agaa06 - Nie 04 Maj, 2014
Temat postu: canon 6d, a abberacja i ustawienia
Witam, chcialam wlaczyc korekcje aberracji obiektywu i wyskoczyl mi taki komunikat: dane korekcji niedostepne. Nie mozna skorygowac, brak danych. O co chodzi? Przez to, ze mam tamrona sp 24-70, a nie obiektyw canona? Moge w tej zakladce tylko dac wlacz/wylacz przy jasnosci brzegow, a aberracja chromatyczna.
mozer - Nie 04 Maj, 2014

Nie sądzę, żeby w korpusie Canona były zaimplementowane parametry optyczne obiektywów Tamrona...
agaa06 - Nie 04 Maj, 2014

mozer napisał/a:
Nie sądzę, żeby w korpusie Canona były zaimplementowane parametry optyczne obiektywów Tamrona...

Dzieki, dzieki za odpowiedz :)

mozer - Nie 04 Maj, 2014

agaa06, ? No właśnie to...
muzyk - Nie 04 Maj, 2014

agaa06 napisał/a:
dane korekcji niedostepne.

Dla szkieł Canona niektórych nie ma dostępnych danych w 5dIII, a co dopiero do Tamrona. :razz:

kozidron - Nie 04 Maj, 2014

agaa06, lepiej to zrobić softowo, nie zabiera to duzo czasu, no i ma się nad tym kontrolę. To jak ustawione są niektóre profile pod usuwanie winiety aż prosi się o usuniecie tej funkcji na stałe z puszki.
ophiuchus - Nie 04 Maj, 2014

Przy okazji nie jestem pewien, czy włączanie takich opcji nie upośledza i tak nie najszybszego trybu seryjnego...

ophiuchus napisał/a:
rzy okazji nie jestem pewien, czy włączanie takich opcji nie upośledza i tak nie najszybszego trybu seryjnego...

szczerze powiem drapie sie po głowie jak to pytanie skojarzyłeś z trybem seryjnym, mi się zdaje że jak lecą takie pytania to akurat trafiło na niedzielnego pstrykacza :wink:

mozer - Nie 04 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
jak to pytanie skojarzyłeś z trybem seryjnym

Jeżeli aparat po zrobieniu zdjęcia wykonuje jeszcze dodatkową operację korekcji, to nie może to wpływać na szybkość serii?

mozer napisał/a:
to nie może to wpływać na szybkość serii?

masz coś w tym wątku w ogóle o czymkolwiek związanym lub mogącym wskazywać "że ta seria" mogłaby się OP przydać? mozer wróżysz z czegoś? Bo mi na podstawie tych 2 postów OP nie przyszłoby do głowy żeby w ogóle poruszyć temat serii w 6d :P

mozer - Nie 04 Maj, 2014

kozidron, ok, masz rację - nie zrozumiałem Twojej wątpliwości. Ale to pewnie przez te dzisiejsze Twoje bezsensowne wypowiedzi w innych wątkach ;P