|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Wybór między RX100 a LX7...
fireman82 - Wto 06 Maj, 2014 Temat postu: Wybór między RX100 a LX7... Witam
Waham się już tylko między tymi dwoma aparatami Panas LX7 i Sony RX100. Niech ktoś kto miał te aparaty napisze, czy warto dopłacić do RX100? czy jest duża różnica w fotkach i filmach tych dwóch aparatów? czy lepiej jaśniejszy obiektyw (LX7), czy większa matryca (RX100), który będzie miał mniej "szumów" Podpowiedzcie...
Chris62 - Pią 09 Maj, 2014
Mam LX7 i z wielu powodów na RX100 bym go nie zamienił.
Większa matryca idzie w gwizdek przy tak ciemnej optyce.
Poza tym RX100 nie ma 24 mm a to ważne w kompakcie z niewymienną optyką - bardzo ważne.
W dobrym świetle w tele RX100 będzie miał przewagę przy dużych wydrukach bo ma 20 MP, w zakresie wide też bo tu różnica światła jest niewielka no ale dochodzą kwestie ostrości optyki - LX7 jest ostry na całym kadrze a RX100 tylko w centrum.
Poza ty szybkość i dokładność AF, podpinanie akcesoriów, wszystko trzeba wziać pod uwagę i wypunktować pod kątem własnych potrzeb.
Ze względu na krotność zoom i WBUDOWANY wizjer zastanowiłbym się też nad Nikonem P7800 lub Olympusem Stylus 1 - 28-300 stałe F2,8 wizjer - świetny sprzęt!
Szkoda tylko że nie mają 24 mm i multi aspect.....
fireman82 - Pią 09 Maj, 2014
Chris62 napisał/a: | Mam LX7 i z wielu powodów na RX100 bym go nie zamienił.
Większa matryca idzie w gwizdek przy tak ciemnej optyce.
Poza tym RX100 nie ma 24 mm a to ważne w kompakcie z niewymienną optyką - bardzo ważne.
W dobrym świetle w tele RX100 będzie miał przewagę przy dużych wydrukach bo ma 20 MP, w zakresie wide też bo tu różnica światła jest niewielka no ale dochodzą kwestie ostrości optyki - LX7 jest ostry na całym kadrze a RX100 tylko w centrum.
Poza ty szybkość i dokładność AF, podpinanie akcesoriów, wszystko trzeba wziać pod uwagę i wypunktować pod kątem własnych potrzeb.
Ze względu na krotność zoom i WBUDOWANY wizjer zastanowiłbym się też nad Nikonem P7800 lub Olympusem Stylus 1 - 28-300 stałe F2,8 wizjer - świetny sprzęt!
Szkoda tylko że nie mają 24 mm i multi aspect..... |
A jak wychodzą zdjęcia z flashem robione np. w mieszkaniu przy sztucznym żarówkowym oświetleniu? duże szumy?
martinezzg - Pon 12 Maj, 2014
własnie - ogólnie w wiekszości tematów widze ze kolega chris baaardzo dobrze wypowiada się o lx 7 - pytanie poprzenika - jak szumy przy większym iso tzn pow 400? i pytanie najważniejsze dla mnie bo tylko w sumie to mnie powstrzymuje przed zakupem lx7 na rzecz rx100
http://www.optyczne.pl/19...brazu_JPEG.html
tutaj obrazek z lx7 jest tragicznie "rozmyty"nawet w porównianiu do lx5 jest koszmar - jak się to ma w rzeczywistości - czy aż tak program odszumia ze detale idą w daleką dal ?
Chris62 - Wto 13 Maj, 2014
martinezzg napisał/a: | własnie - ogólnie w wiekszości tematów widze ze kolega chris baaardzo dobrze wypowiada się o lx 7 - pytanie poprzenika - jak szumy przy większym iso tzn pow 400? i pytanie najważniejsze dla mnie bo tylko w sumie to mnie powstrzymuje przed zakupem lx7 na rzecz rx100
http://www.optyczne.pl/19...brazu_JPEG.html
tutaj obrazek z lx7 jest tragicznie "rozmyty"nawet w porównianiu do lx5 jest koszmar - jak się to ma w rzeczywistości - czy aż tak program odszumia ze detale idą w daleką dal ? |
Szumy powyżej ISO 400? Nie ma bo LX7 w praktyce nigdy nie wychodzi poza ISO 400.
Dla nauki zrobiłem parę sampli w naprawdę trudnym świetle i zamieściłęm sampelek ISO 1000 w wątku o LX7. W praktyce jednak nigdy takiego ISO nie użyłem bo niby jak?
Kiedy ruchu nie mrozisz dajesz ISO 80 i długi czas.
Kiedy mrozisz i tak by było za ciemno nawet dla topowych puszek reporterskich.
Wtedy używa sie flasha po to w końcu je robią.
O obrazku z testu nawet mi nie mów- nie kupiłbym tego aparatu na tej podstawie.
Proponuję wycieczkę do sklepu i samodzielne przetestowanie aczkolwiek powiem że LX7 wymaga nieco czasu do opanowania bo naprawdę ma mocno rozbudowane opcje jakości zdjęć pod każdym względem - kolorystyka, ostrość, HDR, optymalna przysłona do ogniskowej poziom odszumiania, inteligentne wyostrzanie, tonacja balansu bieli i wiele innych funkcji które są tylko w profesjonalnym sprzęcie..
CO ważne tak jasna optyka wymaga w silnym świetle ultra krótkich czasów migawki niedostępnych dla centralnych migawek i tu mamy wbudowany filtr ND który pzowal użyc dłuższego czasu nawet na pełnym otworze kiedy np chcemy zmniejszyć GO.
Wiele aparatów tego nie ma a ten filtr ND w LX7 moze działać w trybia automatycznym włącza się w wyłącza w zależności od wybranej opcji - pełny otór lyb optymalna przysłona - rewelacyjjne rozwiazanie.
Wykonasz jakieś ustawienia możesz apisać w pamięci C i przywołąć kiedy trzeba masz 4 pamięci do dyspozycji. Wystarczy np zapisac opcję optymalna przysłona, pełna przysłona,
maksymalny czas migawki np dla sportowych ujęć i coś tam jeszcze i praktycznie potem używać programów C1-C4 w 90 %.
Ostawieni apamiętają wszystko nawet wybrany punkt AF kolory, balans bieli itd.
Mi to zajęło około pół roku zanim ustaliłem optymalne parametry dla jpg.
Na szczęście jest też RAW który w Lightroomie daje świetne efekty i można po zrobieniu zdjęcia się bawić.
Najważniejsza jest szybkość i precyzja AF tu jest naprawdę dobrze.
Hitem jest użyteczne 24/f1,4 w muzeach kościołąch itp rewelka.
Oczywiście jest to matryca 10 MP więc do wysokiej jakości wydruków max A3.
Jak potrzebujesz więcej kup sobie bezlusterkowca Samsunga NX matryca DX 20 MP za podobną kasę.Jakościowo zmiażdży każdy kompakt zwłaszcza jak dopniesz płaską stałeczkę 30/F2 - bonus dosyć dobra kontrola głębi ostrości.
Nie będziesz miał jednak takiego macro, zooma i takiego filmowania.
Samsung oferuje też elektryczny maleńki zoomik 16-50/F3,5-F5,6 dzięki niemu aparat z dużą matrycą będzie też i mały.
Korpus NX można śmiało używać do ISO 3200.
[ Dodano: Wto 13 Maj, 2014 11:21 ]
fireman82 napisał/a: |
A jak wychodzą zdjęcia z flashem robione np. w mieszkaniu przy sztucznym żarówkowym oświetleniu? duże szumy? |
Flasha włączasz po to aby szumów nie było jego światło to gwarantuje.
Bez flasha przy ząrówkowym świetle jest bardzo dobrze - matryca ma technologię CMOS BSI - dzięki czemu zbiera więcej światła niż standardowa matryca tej wielkości.
Może stąd wynikać wrazenie jakby jaśniejszych zdjęć zdjęć niż z innych matryc ale to można łątwo skompensować. Gorzej jak zdjęcia wychodzą za ciemne wtedy przy rozjaśnianiu może wyjść szum zwłaszcza w cieniach.
Jasna optyka umożliwia niskie ISO i krótkie czasy migawki na tyle aby nie poruszyć zdjęcia
Świetnie dział stabilzacja optyczna - wątku LX7 możesz obejrzeć sampelki nocne z ręki jakie zrobiłem zaraz po zakupie aparatu.
Biorę to maleństwo w kieszeń na rowerek i zawsze mogę sie gdzieś zatrzymać i coś pstryknąć w każdych warunkach.
W pomieszczeniach ważny jest szeroki kąt żeby więcej objąć.
Z uwagi na różne światło radzę używać RAW w takich warunkach bo np. balans bieli każdego aparatu może sobie nie poradzić adekwatnie do naszego gustu.
Zdjecia użytkowników z LX7 szukajcie na przykłąd na stronie Flicr - wpiszesz lx7 w okienku i wyświetli ci foty z tego aparatu i często w pełnej rozdzielczości.
Jest mnóstwo testów np Steve digam, photography blog, dpreview i bardzo obszerny pełny test na immaging resource z bezpośrednią porównywarką zdjęć.
TomPL2 - Wto 13 Maj, 2014
Chris62 napisał/a: |
Szumy powyżej ISO 400? Nie ma bo LX7 w praktyce nigdy nie wychodzi poza ISO 400.
Dla nauki zrobiłem parę sampli w naprawdę trudnym świetle i zamieściłęm sampelek ISO 1000 w wątku o LX7. W praktyce jednak nigdy takiego ISO nie użyłem bo niby jak?
Kiedy ruchu nie mrozisz dajesz ISO 80 i długi czas.
Kiedy mrozisz i tak by było za ciemno nawet dla topowych puszek reporterskich.
Wtedy używa sie flasha po to w końcu je robią |
A nie po to, by zrobić jaśniej?
fireman82 - Nie 18 Maj, 2014
Wybór i zakup dokonany.... padło na Panasonic LX7. Już troszkę się pobawiłem, poustawiałem i powiem.... JESTEM MEGA ZADOWOLONY! Aha, jeszcze jedno, jasność obiektywu powala. Dzięki wszystkim, którzy pomagali w wyborze. Pozdrawiam
LEX - Nie 18 Maj, 2014
Napisz kolego na ile zdjęć starczy ci w pełni naładowany akumulator ?
LEX napisał/a: | Napisz kolego na ile zdjęć starczy ci w pełni naładowany akumulator ? |
Chętnie ci odpiszę ale to trzeba cykać, cykać, cykać.... a ja na razie to więcej się bawiłem ustawieniami, filmami, itd. Jak sprawdzę na ile wystarcza przy samych zdjęciach to odpiszę.
zibis5 - Nie 18 Maj, 2014
Też się zastanawiam nad nim, napisz proszę jak się sprawdza w filmowaniu, przejedź z bliższego planu na dalszy i zobacz jak sobie radzi autofokus, sprawdź czy na nagraniu słychać jakieś przydźwięki od aparatu.
zibis5 napisał/a: | Też się zastanawiam nad nim, napisz proszę jak się sprawdza w filmowaniu, przejedź z bliższego planu na dalszy i zobacz jak sobie radzi autofokus, sprawdź czy na nagraniu słychać jakieś przydźwięki od aparatu. |
Jeśli chodzi o nagrywanie filmów to powiem ci, że Lx7 to bardziej jest kamera z funkcją zdjęć Filmy w tym aparacie wychodzą naprawdę super, w każdych warunkach, ciemnych i jasnych.
Jeśli chodzi o autofokus podczas filmowania to bardzo szybko ostrzy z bliskiego planu na daleki. Zobacz sobie na stronie "cameralabs" jak ten aparat wyostrza od filiżanki kawy do regału w barze i z powrotem. W porównaniu z innymi kompaktami w tej klasie wypada chyba najlepiej.
muzyk - Nie 18 Maj, 2014
fireman82 napisał/a: | Już troszkę się pobawiłem, poustawiałem i powiem.... JESTEM MEGA ZADOWOLONY! |
I oto chodzi!
Gratulacje!
LEX - Pon 19 Maj, 2014
fireman82 napisał/a: | LEX napisał/a: | Napisz kolego na ile zdjęć starczy ci w pełni naładowany akumulator ? |
Chętnie ci odpiszę ale to trzeba cykać, cykać, cykać.... a ja na razie to więcej się bawiłem ustawieniami, filmami, itd. Jak sprawdzę na ile wystarcza przy samych zdjęciach to odpiszę. |
Chociaż przy tej zabawie na ile oceniasz czas akumulatorka +/- ?
zibis5 napisał/a: | Też się zastanawiam nad nim, napisz proszę jak się sprawdza w filmowaniu, przejedź z bliższego planu na dalszy i zobacz jak sobie radzi autofokus, sprawdź czy na nagraniu słychać jakieś przydźwięki od aparatu. |
Też kupiłem niedawno.
Filmy żyleta a podłącz przez hdmi do tv to ci szczena opadnie,gdyby nie duży zoom w kamerach to nie od jednej kręci lepsze filmy.Przy filmowaniu chodzi cichutko,traktor dopiero jest w xz-2.
fireman82 - Pon 19 Maj, 2014
LEX napisał/a: | Chociaż przy tej zabawie na ile oceniasz czas akumulatorka +/- ? | Bateria, w moim odczuciu dłużej trzyma niż w TZ35, który miałem, tam szybciej padła, może przez dłuższy zoom, którego napęd więcej pożera energii.
Też kupiłem niedawno.
Filmy żyleta a podłącz przez hdmi do tv to ci szczena opadnie,gdyby nie duży zoom w kamerach to nie od jednej kręci lepsze filmy.Przy filmowaniu chodzi cichutko,traktor dopiero jest w xz-2.[/quote]
Wiem, że żyleta bo ja wkładam bezpośrednio do telewizora kartę SD z aparatu z i widać kryształ obraz
LEX - Pon 19 Maj, 2014
ok dzięki jak go ogarniesz to napisz coś więcej.
zibis5 - Pon 19 Maj, 2014
Cytat: | Filmy żyleta a podłącz przez hdmi do tv to ci szczena opadnie,gdyby nie duży zoom w kamerach to nie od jednej kręci lepsze filmy.Przy filmowaniu chodzi cichutko,traktor dopiero jest w xz-2. |
Sprawdź prosze jeszcze autofokus przejeżdżając z bliskiego planu na daleki i odwrotnie, jak szybko się dostraja? Zobacz to no TV jak szybko AF się dostroił.
LEX - Pon 19 Maj, 2014
http://www.youtube.com/watch?v=ZWrF1qOIuyU
http://www.youtube.com/watch?v=aSNrxCBKKRc
http://www.youtube.com/watch?v=uPR1Yqy4fcw
http://www.youtube.com/watch?v=ffarimo0Xws
http://www.youtube.com/watch?v=Z2frl-OmWzU
http://www.youtube.com/watch?v=0yFeb94HK94
zibis5 - Wto 20 Maj, 2014
LEX dzieki za linki, widać że LX7 radzi sobie nieźle, jedyne co mi brakuje to za mały zakres ogniskowych, przydałby się przynajmniej do 120mm (ekwiwalent)
Druga sprawa - optyczni w teście piszą coś takiego:
Cytat: | Optyka
Cieszy przede wszystkim jasny obiektyw o rozsądnym zakresie zoomu. Niestety, biorąc pod uwagę parametry, nie otrzymujemy jakości, którą taka konstrukcja powinna oferować. Na tym polu nie jest najlepiej. Rozdzielczość matrycy nie jest wykorzystana w 100%. Do tego dochodzi silna dystorsja i astygmatyzm na krótkiej ogniskowej przy mocno otwartej przysłonie. Korekcja tych wad odbija się na jakości plików JPEG (zwłaszcza na brzegach), które pod tym względem nie zachwycają. Wróćmy na chwilę do przykładu zdjęcia makro i spójrzmy, co się dzieje w rogach kadru - brak ostrości jest widoczny nawet w miniaturce. Pozytywnie musimy się wypowiedzieć o kontrolowaniu komy czy winietowania - te wady nie są w widoczne ani w plikach RAW, ani tym bardziej w formacie JPEG. |
Co wy na to?
LEX - Wto 20 Maj, 2014
Czytałem to przed kupnem jak i wiele stron przeglądałem i nigdy do ładu nie dojdziesz z żadnym aparatem,każdy ma plusy i minusy a te akurat schodzą na dalszy plan nawet nie zauważysz tego w codziennym użytkowaniu mając tylko jeden aparat przy dupie a nie kilka na ekranie monitora.Dziwi mnie fakt że w testach na zagranicznych stronach lepiej się wypowiadają o tym aparacie niż na Polskich,mało tego rządzi u nas handel aktywny faworyzując drugi produkt itd. i nie wszystkie testy piszą prawdę o czym sam się przekonałem gdy poznałem lepiej ten aparat.Najprościej mówiąc wybrać się do sklepu zrobić na swoją kartę kilka zdjęć czy film do porównania i samemu się przekonać.Wybrałem LX7 i jestem zadowolony to jest najważniejsze a chciałem kupić lustrzankę,nie żałuję.
zibis5 - Wto 20 Maj, 2014
Ja się zastanawiam jeszcze nad bezlusterkowcem, ale raz to kitowe obiektywy w nich są dość ciemne, a dwa to regulacje ogniskowej mają na obiektywach, także filmowanie ze zbliżeniami raczej ciężko byłoby wykonać bez poruszeń obrazu. Także chyba też się zdecyduję na tego Panasa.
Zastanawiałem sie jeszcze nad Nikon 7700 lub 7800 bo ma więszy zakres ogniskowych, ale strasznie głośno tam pracuje zoom, wszystko słychać na nagraniach.
fireman82 - Wto 20 Maj, 2014
zibis5 napisał/a: | Ja się zastanawiam jeszcze nad bezlusterkowcem, ale raz to kitowe obiektywy w nich są dość ciemne, a dwa to regulacje ogniskowej mają na obiektywach, także filmowanie ze zbliżeniami raczej ciężko byłoby wykonać bez poruszeń obrazu. Także chyba też się zdecyduję na tego Panasa.
Zastanawiałem sie jeszcze nad Nikon 7700 lub 7800 bo ma więszy zakres ogniskowych, ale strasznie głośno tam pracuje zoom, wszystko słychać na nagraniach. |
Miałem identyczne rozterki, długo zastanawialem się, na koniec już tylko między Sony RX100 a Panasonic LX7, wziąłem Panasa ze względu na szerszy kąt, jaśniejszy obiektyw, jakość video. Nie zawiodłem się, polecam szczerze
Chris62 - Sro 28 Maj, 2014
zibis5 napisał/a: | LEX dzieki za linki, widać że LX7 radzi sobie nieźle, jedyne co mi brakuje to za mały zakres ogniskowych, przydałby się przynajmniej do 120mm (ekwiwalent)
|
Jest, tyle że z jakością 7 MP - ekwiwalent 180 mm w tele - do filmów jak najbardziej użyteczny.
Trzeba w menu włączyć Intelligent zoom.
Do zdjeć polecam też krokowy zoom szybciej zoomuje i przeskakuje od razu na typowe ekwiwalenty pomijając pośrednie wartości.
Mamy wtedy 24,28,35,50,70,90,135,180 mm
Przy filmowaniu zoomuje płynnie tak czy inaczej wiec ta opcj anie zakłoca zoomowania w filmie.
zibis5 - Czw 29 Maj, 2014
Dzieki Chris za info. A jak oceniacie jakość zdjęć z tego aparatu, bo w filmowaniu podobno się sprawdza, a jak jeśli chodzi o zdjęcia? Porównywaliście go z jakimiś innymi kompaktami w podobnej cenie?
daro_stg - Nie 22 Cze, 2014 Temat postu: sony rx100 czy panasonic lx7 Witam. Bylem już zdecydowany na zakup lx7, ale niepotrzebnie zacząłem więcej czytać i mam już niesamowity mętlik w głowie. Początkowo miałem zamiar wydać na aparat 700zł teraz chcę wydać 1430 na lumixa, ale zastanawiam się czy warto dołożyć do rx100 który kosztuje 1800. Te parę stówek mnie nie zbawi, jeśli zdjęcia będą jeszcze ładniejsze. Większość zdjęć będzie robiona z automatycznych ustawień. Pozdrawiam
zbig75 - Nie 22 Cze, 2014
Do tego bym jeszcze "dorzucił" Canona 100d w tej cenie , lub Sony nex 3n za 1300zł , w obu przypadkach jakość jeszcze lepsza . W tej chwili to problem jest jeszcze większy bo ceny poszczególnych klas się zazębiają . 1800zł za kompakt wydaje mi się sporo .
daro_stg - Nie 22 Cze, 2014
Zależy mi na małym aparacie i na dobrych jakościowo zdjęciach. Dlatego zdecydowałem się kupić drogi kompakt. Mógłbym za to już kupić jakaś lustrzankę na pewno lepiej sobie radzi ale nie chce dużego aparatu. Zaproponowany Canon 100d odpada bo jest za duży, nie zmieści się do kieszeni. Nex 3n ma moja siostra i stwierdzam, że jest niewygodny w użytkowaniu. A zdjęcia na automacie są bez szału. A filmiki nie wiem, bo nei robiłem. Wyczytałem Lx7 robi piękne filmy a to jest dla mnie ważne.
Pozdrawiam serdecznie
zbig75 - Pon 23 Cze, 2014
W pewnym sensie odpowiedziałeś sobie sam na pytanie , w Sony masz najlepszy stosunek jakości do wielkości . Na plus dla LX7 możemy zaliczyć szerszy kąt i "jasną" optykę , lecz generalnie czym większa matryca tym lepiej .
LEX - Pon 23 Cze, 2014
NEX 3N - 1/15th, f5.6, ISO 3200
http://4.static.img-dprev...6a4e211f68ef385
LX7 - 1/10th, f2.3, ISO 400
http://4.static.img-dprev...e9b71d70434aa47
daro_stg napisał/a: | Wyczytałem Lx7 robi piękne filmy a to jest dla mnie ważne. |
youtub wpisz lx7 vs rx100 i będziesz widział różnicę.
komor - Pon 23 Cze, 2014
daro_stg, dokładnie taki sam temat był już w tym dziale, scaliłem więc. Masz parę postów więcej do przeczytania.
daro_stg - Pon 23 Cze, 2014
Znalazłem rx100 za 1629zl, różnica pomiędzy lx7 wynosi "tylko" 200zł. Lx7 robi piękne filmy, ale mam wrażenie ze sony ustawia się pod zdjęcia lepiej w dzień panasonic wieczorem. Nie wiem co wybrać, z samochodem nie miałem takiego problemu z aparatem
Przy okazji powiedźcie mi jaką kartę pamięci kupić. Jaka szybkość i firma co będzie wszystko ok.
Pozdrawiam
gawroon66 - Pon 23 Cze, 2014
ważne, żeby karta była 10 klasy
cube007 - Wto 24 Cze, 2014
daro_stg napisał/a: | Zależy mi na małym aparacie i na dobrych jakościowo zdjęciach. Dlatego zdecydowałem się kupić drogi kompakt. | Nie wiem czy jest drogi - 1200zł - ale na pewno jest dobry: Olympus XZ-2
daro_stg - Wto 24 Cze, 2014
gawroon66 napisał/a: | ważne, żeby karta była 10 klasy |
dzięki wielkie, a powiesz mi czy może to być karta microSD w adapterze? czy to musi być taka duża karta?
gawroon66 - Wto 24 Cze, 2014
daro_stg
To nie ma znaczenia, jednak adaptery są wadliwe, więc ja wziąłbym zwykłą kartę SD
LEX - Nie 06 Lip, 2014
gawroon66 napisał/a: | To nie ma znaczenia, jednak adaptery są wadliwe, więc ja wziąłbym zwykłą kartę SD |
Bzdura,nie ma znaczenia ale adaptery są wadliwe.
Mam drugą microsd + adapter i nic się nie dzieje.
gawroon66 - Pon 07 Lip, 2014
LEX widzisz, mi natomiast 2 adaptery padły
|
|