forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom Lr 5.3 vs 5.4

Andrzej.M. - Wto 06 Maj, 2014
Temat postu: Lightroom Lr 5.3 vs 5.4
Różnice między starym a nowym. Ktoś wie jakie są?
muzyk - Wto 06 Maj, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Różnice między starym a nowym. Ktoś wie jakie są?

Zainstaluj nową wersję i po krzyku.

komor - Sro 07 Maj, 2014

muzyk, kolejna porada godna pochwały. I potem się dziwisz, że Kozi na Ciebie napada… :)

Andrzej, http://blogs.adobe.com/li...14/04/1277.html
Nowe obsługiwane aparaty i poprawki błędów. Nie ma nowych funkcji.

kozidron - Sro 07 Maj, 2014

komor napisał/a:
muzyk, kolejna porada godna pochwały. I potem się dziwisz, że Kozi na Ciebie napada… :)

ta napada :P wykręca rączki rzuca na mate a jak tylko wstanie to mawashi geri, komentowanie absurdalnych porad to jeszcze nie napaść :wink:

Swoja drogą tu akurat doradza mistrzowi absurdu więc "moc" wraca do Andrzeja, jak to mówią nic w przyrodzie nie ginie :mrgreen:

mozer - Sro 07 Maj, 2014

Ale muzyk ma w sumie rację - rzadko kiedy warto nieaktualizować software. Nie wiem po co się nad tym zapytaniem rozwodzić...
komor - Sro 07 Maj, 2014

mozer, w przypadku Lightrooma akurat zwykle nic się nie dzieje, dochodzą tylko nowe aparaty i bugfixy. Ale nie jest to bynajmniej jakaś uniwersalna zasada, można więc zapytać. A nuż wyrzucili obsługę Pentaksa z LR i co wtedy? :twisted:
muzyk - Sro 07 Maj, 2014

Po co zakładać temat, by się o takie rzeczy pytać, Komor?
Nie uważasz?

P.S. Poza tym, prowokujesz atakującego, a ten płynie... :lol:
nawet na sekundę nie zastanowiwszy się nad sensem tej całej gimbazy.
:razz:

komor - Sro 07 Maj, 2014

muzyk, jest taka teoria, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Nie wiem czemu to rozstrząsamy tak bardzo. Ja bym po prostu sugerował, żeby z poradami wchodzić do wątków tylko wtedy, jak ma się coś konkretnego do doradzenia. I piszę to jako moderator, drogi Muzyku. Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. :) Podobnie jak doradzanie A7 jak ktoś się pyta, czy jest sens dokładać do A77 II czy lepiej zaoszczędzić i kupić A77 w wersji I…
muzyk - Sro 07 Maj, 2014

No, ale tu nie idzie alfe, tylko różnicę między Lr 5.3, a 5.4, a doszukiwanie się tej i rozwijanie tematu jest zwyczajnie niepotrzebne, bo co innego, gdyby chodziło o różnicę, która wymaga zakupu - wówczas, owszem, bo np. kogoś akutatnie nie stać na zakup i pyta.
Ale tu?
Klik klik i zainstalowane.

komor napisał/a:
Podobnie jak doradzanie A7 jak ktoś się pyta, czy jest sens dokładać do A77 II czy lepiej zaoszczędzić i kupić A77 w wersji I…

dodać tylko można, że połączenie proponowanego z adapterem gdy się chce fotografować dzika przyrodę nie jest dobrym pomysłem gdy af jest kluczowy. Co w owym artykule było jasno i wyraźnie napisane, tylko trzeba było to przeczytać zamiast udzielać abstrakcyjnych porad.

komor napisał/a:
A nuż wyrzucili obsługę Pentaksa z LR i co wtedy? :twisted:

o ja :twisted:

muzyk napisał/a:
No, ale tu nie idzie alfe, tylko różnicę między Lr 5.3, a 5.4,

tu chodzi o abstrakcyjne odpowiadania na pytania lub abstrakcyjne porady, czy tak trudno to zrozumieć?

muzyk - Sro 07 Maj, 2014

Kozi. Nie męcz się. :razz:
Odpowiedziałem wyżej.

Poza tym, poczytaj co oznacza abstrakcja.
Jeśli chcedz dalej płynąć, nie zappmnij o kamizelce ratunkowej. :razz:

P.S. AF przez adapter dla a7 działa szybko i celnie, choć nie wszystkie punkty AF obsługuje, ale NIE O TO TU IDZIE. Zajarz w końcu. :razz:

muzyk napisał/a:
P.S. AF przez adapter dla a7 działa szybko i celnie, choć nie wszystkie punkty AF obsługuje, ale NIE O TO TU IDZIE. Zajarz w końcu. :razz:

Weź to po pierwsze przeczytaj, po drugie zacznij doradzać na podstawie własnych doświadczeń, bo właśnie takie działanie jest abstrakcyjne gdyż w życiu nie trzymałeś takiego zestawu.

Dlatego twoje doświadczenie w tej materii jest zerowe, przeczytaj sobie jeszcze raz na spokojnie, co wyżej napisał komor i spróbuj spokojnie przyswoić te kilka prostych zdań.

muzyk napisał/a:
Jeśli chcedz dalej płynąć, nie zappmnij o kamizelce ratunkowej. :razz:

a to jest właśnie ta dziecinada, o której ci kilkukrotnie już pisałem. Iście infantylne zachowanie.

Andrzej.M. - Sro 07 Maj, 2014

No koledzy, jest jak się spodziewałem - burza w szklance wody... :lol: Dziecinne zachowania osób aspirujących do zdobywania szacunku innych - wcale mnie już nie dziwią. :razz:
Co do "porady" - to używam od tygodnia i żadnych zmian na lepsze nie zauważyłem , a nawet odwrotnie - jakby odrobinę mniej płynnie działał - stąd pytanie. "Wyleczę" go CC i zainastaluję z powrotem starszy model. :mrgreen:

cybertoman - Sro 07 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
doradzać na podstawie własnych doświadczeń
Tak w kwestii formalnej - moze przy poradach warto chociaz zaznaczac zrodlo wiedzy. Zamiast "A jest lepsze od B" pisac "z testow XYZ wynika przwaga A nad B" czy tez "po wieloletnich doswiadczeniach z A i B uwazam...". "Powszechnie wiadomo", ze latwiej byloby wtedy ocieniac merytoryczna wartosc wyrazanych opinii.
muzyk - Sro 07 Maj, 2014

Tak Jak pisze pytający. Zrobiliście burzę w szklance wody. Przy okazji piszecie nie na temat.
Kozi. Ogarnij się Chłopie, bo dobierasz niewłaściwe określenia do sytuacji, a tu już po prostu żenujące.
Trzymaj pozim i bądź grzeczny.

P.S. Cybertoman. Właśnie, o tym a7r + adapter + 70-400 G napisałem sppkojnie, bez narzucania, że Soniak10 ma to kupić. Oparłem się na teście, który ktoś tam zrobił i stwierdza, że AF w takiej konfiguracji działa szybko. Wymienia wady i zalety rozwiązania. Czy to uprawnia do jazd jak po burej suce? Nie sądzę.
Inna kwestia. Wiem jak af działa w a7 - powiedziałbym: super, zatem, jestem w stanie uwierzyć w to co ktoś pisze w tym teście - oczywiście j.w. biorąc pod uwagę pewne ograniczenia takiego rozwiązania.
Komu przeszkadza to tak bardzo, że nie przebiera w słowach...
Dobra - tyle w ramach p.s. co do Sony.

Andrzej.M. - Sro 07 Maj, 2014

cybertoman napisał/a:
Zamiast "A jest lepsze od B" pisac "z testow XYZ wynika przwaga A nad B" czy tez "po wieloletnich doswiadczeniach z A i B uwazam..."

Tu przyznaję koledze absolutną rację! Trudno oprzeć się wrażeniu że niektórym kolegom utrwaliła się postawa - jest tak bo JA TAK MÓWIĘ ! :roll:
I zapatrzeni w siebie - podobnie traktują wypowiedzi innych nawet te opatrzone zwrotami : wydaje się, prawdopodobnie, możliwe - traktowane są przez nich jako wygłoszone pewniki. :roll:

muzyk napisał/a:
Kozi. Ogarnij się Chłopie, bo dobierasz niewłaściwe określenia do sytuacji, a tu już po prostu żenujące.

i własnie o tym mowa, nie jesteś w stanie zrozumieć linkowanego przez Ciebie samego artykułu ani nie jesteś w stanie zrozumieć jakie pytający ma potrzeby, no i najważniejsze, jest ci nie po drodze ze zrozumieniem tego prostego postu który napisał ci komor.
muzyk, twoja porada jest iście abstrakcyjna, ponieważ w życiu nie miałeś styczności z tym sprzętem w żadnej konfiguracji, do tego totalnie nie pokrywa się ona z budżetem ani z potrzebami OP.
Nie została tu poruszona wcześniej tylko kwestia tego ile milimetrów straci OP oraz jak wyjdzie na tym optycznie ff vs crop, ciebie to oczywiście mniej interesuje bo abstrakcyjne doradzanie nie pokrywa się z abstrakcyjnym myśleniem :P

muzyk napisał/a:
Trzymaj pozim i bądź grzeczny.

To jest dość dziecinne, nie ty mnie będziesz uczył porządku i nie ty będziesz mówił mi co mam robić, twoje dziecinne komentarze nie zmieniają faktu iż istotnie nie masz racji i żadne fochy tu już nie pomogą(sms-y też). Nie rób z tego "świętej wojny" tylko zastanów się nad sensem tego jak doradzasz innym gdyż poziomem abstrakcji zbliżasz się mocno do Andrzeja.

cybertoman napisał/a:
Tak w kwestii formalnej - moze przy poradach warto chociaz zaznaczac zrodlo wiedzy. Zamiast "A jest lepsze od B" pisac "z testow XYZ wynika przwaga A nad B" czy tez "po wieloletnich doswiadczeniach z A i B uwazam...". "Powszechnie wiadomo", ze latwiej byloby wtedy ocieniac merytoryczna wartosc wyrazanych opinii.

generalnie masz rację, często używa się skrótów myślowych i wszyscy mniej więcej wyłapują sytuację, że ktoś doradza na podstawie albo swoich doświadczeń albo czegoś co wcześniej przeczytał, są też tacy którzy potrafią połączyć wiedzę praktyczną z teoretyczną, natomiast jak grzyby po deszczu mnoży się doświadczonych inaczej z którzy nie potrafią nawet sponsorawnego artykułu zinterpretować.

muzyk - Sro 07 Maj, 2014

Kozi. Daj sobie już spokój.
Piszę spokojnie, a Ty cały czas jedziesz bez trzymanki...
Po prostu, wyluzuj.
Uśmiechnij się.

cybertoman - Sro 07 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
często używa się skrótów myślowych i wszyscy mniej więcej wyłapują sytuację
Zgoda. Tak mi tylko przelecialo przez glowe, ze biorac pod uwage ilosc malo merytorycznych przepychanek przytrafiajacych sie na forum warto moze, choc na jakis czas, bardzej zdecydowanie stosowac sie do etykiety?

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2014 13:22 ]
muzyk napisał/a:
P.S.
Nie pilem do Ciebie. Takie ogolne rowazania o swiecie w poczekalni u dentysty (Moze zbyt zabarwione egzystencjonalnym bolem).
fatman - Sro 07 Maj, 2014

Niestety, nadal LR nie obsługuje mojego cudownego aparatu (Sigma DP1 Merrill) :cry: :cry: :cry:
matys - Sro 07 Maj, 2014

https://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/04/1277.html

muzyk napisał/a:
Piszę spokojnie, a Ty cały czas jedziesz bez trzymanki...
Po prostu, wyluzuj.
Uśmiechnij się.

to się dzieje, tylko i wyłącznie w twojej głowie i dokładnie tak zawsze się kończy każda dyskusja, zapomniałes dodać, żeby się nie spinać :P

muzyk - Sro 07 Maj, 2014

Widzisz, napisałem Ci, że tego nie będę pisał, bo ... I trzymam się danego słowa.
Co do reszty - jest nspisane.
Koniec.

hijax_pl - Sro 07 Maj, 2014

Temat wyczerpany postem Komora. Zamykam.