|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax K-30 plus obiektyw? Fotografia koni i innych zwierząt
laciata - Sro 07 Maj, 2014 Temat postu: Pentax K-30 plus obiektyw? Fotografia koni i innych zwierząt Witam:)
Temat jakich wiele, mam nadzieję, że jednak ktoś doradzi:)
Fotografią zainteresowałam się jakieś 8 lat temu tak bardziej na poważnie, wtedy też stałam się posiadaczka pierwszej lustrzanki - Pentaxa K 100 D i tak pozostało aż do dnia dzisiejszego. Aparat został kupiony z kitem 18-55, po jakimś czasie dokupiony został obiektyw Sigmy 70-300 APO, co by można było konikom zdjęcia robić nie tylko face to face;) Nadszedł czas zmian...no i teraz zagwozdka...nie ukrywam, że wiele muszę się jeszcze nauczyć jeśli chodzi o technikę, ustawienia itd., dlatego nie porywam się na K-3, chociaż mój tata, który mi kibicuje, bardzo był chętny żeby mnie wspomóc i sam wynalazł K-3 bo ja raczej po niższym pułapie cenowym się poruszałam. Do wydania mam do 4-5 tys, chętnie już z nowym teleobiektywem i raczej chciałabym zostać przy Pentaksie, choć nie jest to warunek. Raczej nie wybiorę K-3, ponieważ jestem pewna, że nie wykorzystam go w pełni i myślałam, że może porządnie wniknę we wszystkie tajniki wraz z K-30 i jak już bardziej będę się orientowała we wszystkim to wtedy zainwestuję w droższe body? Choć z drugiej strony jak już kupować to może zainwestować od razu więcej i również wziąć się porządnie do roboty? A może K-5II? Co myślicie?
Tutaj wklejam link absolutnie nie w ramach autopromocji, tylko chciałabym żebyście rzucili okiem na zawartość moich albumów i zobaczyli jakiego typu zdjęcia robię i do czego mi jest aparat potrzebny;) https://www.facebook.com/...k=photos_albums
Nie upieram się przy pentaksie choć wiem, że ma wiele zalet typu stabilizacja w korpusie, K-30 ma tak jak K100D możliwość pracy na paluszkach AA, co dla mnie jest ważne bo czasem sesja końska opiewa np na 1000 zdjęć i ogólnie po analizie parametrów, K-30 wydaje się być całkiem dobrą opcją;)
Druga sprawa- obiektyw. Moja Sigma choć wiele jej zawdzięczam, jest trochę ciężkawa jeśli chodzi o szybkość AF i trafność i czasem jest to bardzo irytujące, kiedy koń już dawno przebiegł a ona nadal ostrzy;P w związku z tym chciałam się również poradzić co do lepszego tele...nie wiem już co sądzić o Pentaksie 55-300 i o którym - DA?DAL? Czy 50-200? Czy 18-250? Może w ogóle coś innego?
Ogólnie proszę, doradźcie. Aparatu używam do fotografowania zwierząt, głównie koni, ale nie tylko i głównie w ruchu, ale tez nie tylko;) Oczywiście na spacery czy wakacje też musiałby się nadać, ale myślę, że jak poradzi sobie z wierzgającym koniem to i widoczek zrobi ładny;) Liczę na podpowiedzi bo głowa mi pęka od opinii, opisów, porównań i różnorakich testów...
muzyk - Sro 07 Maj, 2014
K-30 ma 12 bitowe rawy i z moich spostrzrżeń, dość ciemną matówkę na start.
Poza tym, ergonomia spoko.
Co do af w k-30 i k5ll - najlepiej tą kwestię samemu sprawdzić (jeśli masz taką możliwość), czy praca af w k-30 będzie wystarczająca dla Ciebie względem k5ll.
Ja osobiście brałbym k5ll, a konktetnie k5lls (bez filtra).
kozidron - Sro 07 Maj, 2014
laciata, k30 to całkiem przyzwoite rozwiązanie, niestety mimo iż masz sporo zdjęć za sobą ciągle jesteś w przeświadczeniu, że to body jest ważniejsze od obiektywu. To już najwyższa pora, żeby zastanowić sie nad lepszym obiektywem, niestety teleobiektywy do lekkich nie należą jak zauważyłaś przy tej sigmie i niestety wszystko co jest lepsze od tej sigmy będzie cięższe.
Ja bym szukał tamrona 70-200/2.8 albo starej uzywanej sigmy 70-200/2.8 a do tego wolałbym k5II, jeżeli zdecydowałabyś się na zestaw k52 + tamron 70-200/2.8 pewnie zmieściłabyś się w budżecie. Tamron do demonów prędkości nie należy, jednak pamietam jak się meczyłem na k10+ wspomniana przez Ciebie sigma i różnica jest spora
muzyk napisał/a: | Co do af w k-30 i k5ll - najlepiej tą kwestię samemu sprawdzić (jeśli masz taką możliwość), czy praca af w k-30 będzie wystarczająca dla Ciebie względem k5ll. |
a minęło zaledwie pare godzin, czy przeanalizowanie tak prostego zdania które napisał do Ciebie Komor jest aż tak trudne ? Może Ci przypomnę:
komor napisał/a: | Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. |
muzyk, ta "praca af-u" wystarczająca będzie twoim zdaniem na jakim obiektywie? To jest jakiś wirtualny obiektyw taki sam jak ta porada ?
muzyk, safox IX+ i safox X różnią się w działaniu a wychodzi to szczególnie w gorszych warunkach na korzyść tego drugiego, jednak w przypadku takich zdjęć, jak w galerii OP ważniejszym punktem będzie obiektyw.
System pentaxa nie grzeszy szybkimi reporterskimi zumami w zakresie 50-200, dlatego lepiej jest posiłkować się sigmą, ta natomiast nowa kosztuje 4K, czy doradzając OP żeby sobie sprawdziła to co konkretnie miałaby sprawdzić?
muzyk napisał/a: | Ja osobiście brałbym k5ll, a konktetnie k5lls (bez filtra). |
a ja uważam, że to świetny aparat, jednak nie dla każdego. Polecanie go komuś kto do końca nie ma świadomości "z czym to się je" nie jest dobrym pomysłem.
laciata - Sro 07 Maj, 2014
kozidron, rozpatruję zakup K-5II lub K-5IIs tylko nie wiem czy mi ten s potrzebny...
wiem, że body to nie wszystko, dlatego pytam o obiektyw również i szukam porad u osób bardziej doświadczonych, tamron i sigma 70-200/2.8 zostały mi też doradzone na innym forum, jak również raczej K-5II lub K-5IIs zamiast K-30. Oczywiście nie mam możliwości testowania obiektywów ani aparatów więc byłoby to trudne:) być może na parę miesięcy, które i tak będą polegały na nauce spisałby się zestaw K-5II/K-5IIs i moja obecna Sigma? Z późniejszym dokupieniem któregoś z obiektywów wymienionych przez Ciebie...
kozidron - Sro 07 Maj, 2014
laciata napisał/a: | kozidron, rozpatruję zakup K-5II lub K-5IIs tylko nie wiem czy mi ten s potrzebny... |
k5IIs jest aparatem bez filtra dolnoprzepustowego, co wiążę się z mozliwością wystąpienia efektu mory w niektórych warunkach. Można sobie w softowy sposób z ta morą poradzić i żeby było jasne, ja cię nie straszę, ponieważ zjawisko to nie występuje dość często
laciata, ja bym brał k52 + tamron 70-200/2.8, tylko musisz mieć swiadomość, że to będzie cięższy zestaw niż ten który posiadałaś wcześniej, jednak myślę że się przyzwyczaisz
laciata napisał/a: | czywiście nie mam możliwości testowania obiektywów więc byłoby to trudne:) |
domyślam się
laciata napisał/a: | być może na parę miesięcy, które i tak będą polegały na nauce spisałby się zestaw K-5II/K-5IIs i moja obecna Sigma? Z późniejszym dokupieniem któregoś z obiektywów wymienionych przez Ciebie... |
i to jest własnie to o czym pisałem wcześniej, twoja sigma będzie działać z każdym body pentaxa, tu kompatybilność będzie pełna. Jednak musisz sobie uświadomić, że przy twojej fotografii ważniejszy jest obiektyw, mimo iż do tej pory udawało ci się sporo zdziałać z tą sigmą (70-300) to chyba pora na zmianę.
Ja bym wolał nawet gorsze body a przyzwoitszy obiektyw. Tyle, że w twoim budżecie podanym wyżej wspomniany zestaw spokojnie się zmieści.
muzyk - Sro 07 Maj, 2014
kozidron napisał/a: | muzyk napisał/a:
Co do af w k-30 i k5ll - najlepiej tą kwestię samemu sprawdzić (jeśli masz taką możliwość), czy praca af w k-30 będzie wystarczająca dla Ciebie względem k5ll.
a minęło zaledwie pare godzin, czy przeanalizowanie tak prostego zdania które napisał do Ciebie Komor jest aż tak trudne ? Może Ci przypomnę:
komor napisał/a:
Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując.
muzyk, ta "praca af-u" wystarczająca będzie twoim zdaniem na jakim obiektywie? To jest jakiś wirtualny obiektyw taki sam jak ta porada ?
muzyk, safox IX+ i safox X różnią się w działaniu a wychodzi to szczególnie w gorszych warunkach na korzyść tego drugiego, jednak w przypadku takich zdjęć, jak w galerii OP ważniejszym punktem będzie obiektyw.
System pentaxa nie grzeszy szybkimi reporterskimi zumami w zakresie 50-200, dlatego lepiej jest posiłkować się sigmą, ta natomiast nowa kosztuje 4K, czy doradzając OP żeby sobie sprawdziła to co konkretnie miałaby sprawdzić?
muzyk napisał/a:
Ja osobiście brałbym k5ll, a konktetnie k5lls (bez filtra).
a ja uważam, że to świetny aparat, jednak nie dla każdego. Polecanie go komuś kto do końca nie ma świadomości "z czym to się je" nie jest dobrym pomysłem. |
Zwyczajnie zrobiłeś się złośliwy.
Potrafisz napisać swoje słowa nie dowalając innym?
P.S. Nie polecam k5IIs tylko przy okazji napisałem, że sam wziąłbym.
A reszta...
kozidron - Czw 08 Maj, 2014
muzyk napisał/a: | Zwyczajnie zrobiłeś się złośliwy. |
naprawdę masz nie po drodze, ze zrozumieniem tak prostego zdania:
Komor napisał/a: | Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. |
muzyk napisał/a: | Potrafisz napisać swoje słowa nie dowalając innym? |
Nikt ci nie dowala w tym wątku, to jest konsekwencja twojego abstrakcyjnego doradzania, wskazanie ci spokojnie, że nie masz racji i siejesz takimi poradami tylko ferment, nie jest żadnym dowalaniem. Weź ty się chłopie ogarnij i przestań się w końcu mazać.
Dobrym rozwiązaniem jest jeszcze rada Komora, przypomnę ci:
Komor napisał/a: | Ja bym po prostu sugerował, żeby z poradami wchodzić do wątków tylko wtedy, jak ma się coś konkretnego do doradzenia. |
muzyk, specjalnie cytuję Komora, żebyś znowu nie jęczał, że ktoś cię krzywdzi.
muzyk - Czw 08 Maj, 2014
Już Ci pisałem: poczytaj co to abstrakcja.
I ... zwyczajnie przestań być złośliwy i pisać "pod ciśnieniem". Chcesz, żeby Ci żyłka pękła, albo pompka siadła?
P.S. I zrozum, że Ty spokojnie doradzać nie potrafisz, zwł. od trzech dni.
Nawet, gdy nie piszesz dużymi literami, krzyczysz. Jeśli tego nie rozumiesz, odłóż forum na kilka dni, w tym czasie rób coś spokojnego po czym wejdź z powrotem i przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałeś, tzn. konkretnie, pod jakim ciśnieniem.
Piszę bez podtekstu. Spróbuj.
Nie chodzi o sprzęt, ale o to jak się do innych, np. mnie i Mozera (1x) odnosisz.
Myślę, że przy odrobinie dobrej woli dssz radę.
muzyk napisał/a: | I ... zwyczajnie przestań być złośliwy. |
uważasz, że Komor też jest złośliwy?
Weź powiedz co w tym zdaniu jest dla Ciebie niezrozumiałe:
"Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. "
Najlepiej zaraz po powolnym przeczytaniu tego zdania, przeczytaj później swój pierwszy post w tym temacie. Później postaraj się zrozumieć, że to nie jest złośliwość tylko komentowanie twoich abstrakcyjnych porad.
muzyk - Czw 08 Maj, 2014
kozidron napisał/a: | Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. " |
nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopisał, że tak jak radzę, byłoby bardzo korzystnie, ale ze względu na xyz... warto rozpatrzyć to i to szkło.
Spokojnie, bez ciśnienia.
muzyk napisał/a: | P.S. I zrozum, że Ty spokojnie doradzać nie potrafisz, zwł. od trzech dni. |
przeczytaj spokojnie, co napisałem OP w tym wątku, później przeczytaj swoje posty i zastanów się, kto w tym wątku napisał coś sensownego.
muzyk napisał/a: | Nawet, gdy nie piszesz dużymi literami, krzyczysz. |
To się wybitnie odbywa w twojej głowie, nikt się nie spina i nikt na Ciebie nie krzyczy, przestań tragizować, bo to nie jest nawet śmieszne.
muzyk napisał/a: | nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopisał, że tak jak radzę, byłoby bardzo korzystnie, ale ze względu na xyz... warto rozpatrzyć to i to szkło.
Spokojnie, bez ciśnienia. |
Tak jak radzisz nie byłoby korzystnie, ty naprawdę masz nie po drodzę ze zrozumieniem prostego zdania, które napisał ci Komor ?
Czego ty nie rozumiesz w tym zdaniu, bo zadaje ci to pytanie chyba po raz piąty.
muzyk - Czw 08 Maj, 2014
Kozi.
Cały czas próbuje Ci to , tudzież inni czasem napiszą coś, o etykiecie...
ale Ty dalej brniesz. Chodzi o Twój ton wypowiedzi - glanowo-bezempatyczny, z naciskiem na glanowy.
Ileż razy możesz mi pisać o tym, żebym coś zrozumiał? Masz coś do mnie, czy jak?
I radzisz mi spokój... Tymczasem- pisałem, umotywawłem kto pisze jak...
P.S. Piszesz mi np. o fermencie. Doradzając tamrona 70-200 2.8 w starej wersji, mógłbyś dokładniej napisać jak słabe mechanicznie to szkło jest, zgadza się?
muzyk, skup się na chwile, z którą częścią tego zdania, jest Ci nie po drodze:
Komor napisał/a: | Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. " |
a teraz przeczytaj to:
muzyk napisał/a: | Co do af w k-30 i k5ll - najlepiej tą kwestię samemu sprawdzić (jeśli masz taką możliwość), czy praca af w k-30 będzie wystarczająca dla Ciebie względem k5ll. |
później, przeczytaj sobie, dość rzeczową odpowiedź na to:
kozidron napisał/a: | muzyk, ta "praca af-u" wystarczająca będzie twoim zdaniem na jakim obiektywie? To jest jakiś wirtualny obiektyw taki sam jak ta porada ?
muzyk, safox IX+ i safox X różnią się w działaniu a wychodzi to szczególnie w gorszych warunkach na korzyść tego drugiego, jednak w przypadku takich zdjęć, jak w galerii OP ważniejszym punktem będzie obiektyw. |
muzyk, czym szybciej sobie uświadomisz, że to nie jest atak na twoją osobę tym lepiej dla twojego zdrowia, bo popadasz w paranoje. To jest krytyka twojego abstrakcyjnego doradzania, które pozbawione jest sensu zarówno w tym przypadku jak i poprzednim.
Cytat: | P.S. Piszesz mi np. o fermencie. Doradzając tamrona 70-200 2.8 w starej wersji, mógłbyś dokładniej napisać jak słabe mechanicznie to szkło jest, zgadza się? |
Kolejna część twoich problemów ze zrozumieniem tego o co ktoś pyta, w równie idiotycznym uporem mogę zacząć porównywać jego mechanikę do obiektywu który obecnie i od dość długiego czasu uzywa OP.
Uzywałem i używam tego szkła od prawie 4 lat, kalibrowane było już 4 razy przy intensywnym używaniu.
Ja bym się raczej skupił na tym, że ty się na kwestii obiektywu nie skupiłeś wcale
komor - Czw 08 Maj, 2014
Chłopaki, wystarczy…
Usjwo - Czw 08 Maj, 2014
komor napisał/a: | Chłopaki, wystarczy… |
w innych watkach tez...
laciata - Czw 08 Maj, 2014
Dzięki za rady choć przykro mi trochę, że powstały tu jakieś kłótnie;)
Podsumowując...jestem w zasadzie zdecydowana na Tamrona 70-200/2.8 bo jednak dużo opinii pozytywnym o nim czytałam...a jest to w zasadzie jedyna chyba całkiem niezła i dostępna dla mnie opcja. Tylko zagwozdka...K-30/K-50 czy K-5II/K-5IIs?
hijax_pl - Czw 08 Maj, 2014
laciata napisał/a: | Tylko zagwozdka...K-30/K-50 czy K-5II/K-5IIs? | K-5II(s)
kozidron - Pią 09 Maj, 2014
laciata napisał/a: | Tylko zagwozdka...K-30/K-50 czy K-5II/K-5IIs? |
laciata, poczytałaś troszkę o co chodzi z tą morą?
Ja ci nie odradzam K5IIs, to bardzo przyzwoity korpus, tylko dobrze by było jakbyś świadomie podjęła decyzję.
Andrzej.M. - Pią 09 Maj, 2014
laciata napisał/a: | Moja Sigma choć wiele jej zawdzięczam, jest trochę ciężkawa jeśli chodzi o szybkość AF i trafność i czasem jest to bardzo irytujące, kiedy koń już dawno przebiegł a ona nadal ostrzy |
Marto - Pentax dość sporo zmienił w AF , więc po k100 powinno znacznie się poprawić nawet na k-30. Uwagi o zakupie jaśniejszego tele typu Tamron 70-200/2,8 czy podobnej sigmy, albo 50-135/2,8 czy S 50-150/2,8 - zależnie od potrzeb - jak najbardziej słuszne. K-5 II/s ma jeszcze lepszy AF . Ale oczywiście najpierw wybrałbym się na studencką z obiektywem i starym aparatem, żeby porównać i sprawdzić co ci bardziej podejdzie. Może rzeczywiście wystarczy k-30?
[ Dodano: Pią 09 Maj, 2014 08:34 ]
laciata napisał/a: | przykro mi trochę, że powstały tu jakieś kłótnie |
Co do mory w K-5IIs - to w Lr jest od tego suwaczek... Jeśli się w ogóle zdarzy.
[ Dodano: Pią 09 Maj, 2014 08:47 ]
P.S. A przy okazji - gdzie w Krakowie można takiego wytarzanego luzaka "złapać"? Dawno w Chełmie nie byłem - ale pewnie nie było by po co - bo jak słyszałem AKJ i KKJ się gdzieś wyprowadziły a teren zabudowano.
laciata - Pon 12 Maj, 2014
Ostatecznie postawiłam na K-30, muszę się jeszcze trochę dokształcić i myślę, że to będzie dobry wybór. Natomiast duże wątpliwości mam co do obiektywu - kupić nowego Tamrona (70-200/2.8) u którego boję się wolnego AF i głośności, przy zwierzętach to czasem może przeszkadzać oraz słabej jakości wykonania (to tylko moje wnioski po przeczytaniu wielu opinii) czy Sigmę o tych samych parametrach, którą mam szansę nabyć w cenie 2800zł praktycznie nieużywaną (Tamron 2500zł nowy), która wydaje się być lepiej wykonana i bardziej pewna? Ale czy nie kosztem ostrości...
AndrzejM.Makuch, w Chełmie koników nie ma od paru lat, ja jeżdżę to tu to tam, mam wielu znajomych koniarzy stąd też zdjęcia z wielu stadnin:)
kozidron - Pon 12 Maj, 2014
laciata napisał/a: | czy Sigmę o tych samych parametrach, którą mam szansę nabyć w cenie 2800zł praktycznie nieużywaną (Tamron 2500zł nowy), która wydaje się być lepiej wykonana i bardziej pewna? Ale czy nie kosztem ostrości... |
Jeżeli kupujesz obiektyw po gwarancji to kalibracja będzie odpłatna, oczywiście o ile będzie potrzebna.
Tamron ma rzeczywiście gorszy af od sigmy, jest odrobine ostrzejszy ale jego zaletą będzie to że będzie nowy na 5 letniej gwarancji i tu kalibracja jeżeli oczywiście będzie potrzebna, będzie w ramach serwisu gwarancyjnego. Niestety sama musisz podjąć decyzję, no chyba że będziesz miała możliwość sprawdzenia ze swoim body czy ta sigma nie będzie miała kłopotów z trafieniem w punkt.
WojciechW - Pon 12 Maj, 2014
Jeżeli musi być coś ciężkiego i drogiego to K-3 jest moim zdaniem bardziej przyszłościowe od K5IIs.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
muzyk - Pon 12 Maj, 2014
WojciechW napisał/a: | Jeżeli musi być coś ciężkiego i drogiego to K-3 jest moim zdaniem bardziej przyszłościowe od K5IIs.
|
hmm, póki co finalnie nieznacznie lepszy obrazek daje k5IIs.
Andrzej.M. - Pon 12 Maj, 2014
muzyk napisał/a: |
hmm, póki co finalnie nieznacznie lepszy obrazek daje k5IIs. |
No właśnie_ nieznacznie, jeśli ktoś nie przeskalowuje zdjęcia ! I to tyczy wysokich ISO. Przy niskich jednak obrazek z K-3 ma większą rozdzielczość.
laciata - Czw 23 Lip, 2015
Witam ponownie;)
Mam nowe pytanie, nadszedł czas na zakup czegoś mniej tele, myślałam o czymś portretowo-codziennym bo nie zawsze mogę odejść od zwierzaka tyle żeby zrobić foto za pomocą teleobiektywu no i ogólnie mam tylko kit Pentaxa 18-55 poza tele;)
Na wstępie to...
1. http://www.optyczne.pl/27...0_mm_f_1.8.html
ale przeraził mnie słaby autofokus bo jednak to są zwierzęta;)
2. http://www.optyczne.pl/23...Wst%C4%99p.html
Tu już chyba lepiej
3. Czy może coś typu 85mm f/1.8, ale tu chyba pułap cenowy mnie zmiażdży...?
Co byście podpowiedzieli? Żeby to to jasne było i jednak łapiące sprawnie ostrość;) I dość uniwersalne a znów nie ważące tony...
Tak do 1000zł byłoby miło;) Ale rozpatrzę inne sugestie również;)
Będę wdzięczna za podpowiedzi;)
WojciechW - Czw 23 Lip, 2015
Pozycja 2 czyli obiektyw Nikona nie będzie pasować do Pentaxa. Co najwyżej przez adapter w trybie manualnym to znaczy zupełnie bez AF.
Ale można jeszcze nie tak drogo (ok 1100 zł) dostać starszy obiektyw FA 1.4/50, w którym nie narzekano na AF. Wreszcie za dwukrotnie większą sumę można dostać DA 1.4/55 z własnym napędem.
Dłuższe obiektywy mają zwykle nieco mniejszą jasność. Dobrą opinią cieszył się dobrze rysujący Tamron 90/2.8, który jednocześnie był jednym z najlepszych obiektywów do makrofotografii - do dostania za 1600 zł.
W podobnej cenie możesz jeszcze zastanawiać się nad zoomem Tamron AF SP 28-75mm F2.8 - to jakby wydłużona wersja niezłego Tamrona 17-55/2.8.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Lucas1981r - Czw 23 Lip, 2015
laciata, chyba nie K-30 a K-50 (nastepca) bo K-30 juz ciezko dostac
K-50 -> http://fotozakupy.pl/lust...ge1,s-price-asc
czytalas cos na pentax.org.pl i opiniach uzytkownikow?
od 50-200 ciut szybszy a na pewno ostrzejszy jest 55-300 (jest jeszcze wersja poprawiona HD), natomiast jest jeszcze uzywka FA 80-320 - tani a polecany -na pewno zjada sigmy i tamrony 70-300 na śniadanie jest takze F 70-210
Druga sprawa nie czytaj testow na optycznych tylko lepiej bezposrednio na forum co sadza uzytkownicy - to tak na przyszlosc
Jezeli chodzi o tansze 50mm - to mi osobiscie najbardziej podoba sie obrazek z Pentax-FA 50mm F1.7
Spokojnie poszukaj-poczytaj
-> http://www.pentaxforums.com/lensreviews/
-> http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=69
komor - Pią 24 Lip, 2015
Lucas1981r napisał/a: | Druga sprawa nie czytaj testow na optycznych tylko lepiej bezposrednio na forum co sadza uzytkownicy |
Pentalibowie? Oni zawsze będą zachwyceni. Tak jak niektórzy użytkownicy Canona (L to L) itd. Warto posłuchać niezależnych opinii, szczególnie od osób, które użytkowały więcej niż jeden system.
laciata - Pon 27 Lip, 2015
Lucas1981r, temat zakupu samego body i tele był w zeszłym roku i owszem, posiadam K-30 i do niego Tamrona AF 70-200mm F/2.8. A teraz pytałam właśnie o coś bardziej codziennego i portretowego bo póki co skupiałam się zawsze na tele, a o innych obiektywach wiem mniej, które są lepsze, a które nie;) Popatrzę sobie jeszcze i ewentualnie dopytam o konkrety;)
|
|