|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa Coeloon v760 do Nikona - instrukcja
Jango - Pon 05 Maj, 2014 Temat postu: Lampa Coeloon v760 do Nikona - instrukcja Witam serdecznie,
Poszukuję instrukcji do Voeloona v760 NIKON. Niestety instrukcje w internecie wszystkie opisują system Canona co widać choćby po użytych nazwach w instrukcji. Próbując analogicznie (do instrukcji Canon) posługiwać się przyciskami nie ma możliwości wejścia w ustawienia. Brak choćby możliwości w ustawienie flesza na 1 czy 2 kurtynę, lub synchronizacji z krótkim czasem migawki… Niestety sklep Infoto w którym sprzęt został zakupiony wysyłkowo też podesłał instrukcję konkurencji.
Jeśli ma ktoś tę lampę lub jakiś pomysł to proszę o pomoc.
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2014 11:17 ]
Widzę, że ciężko będzie z instrukcją, więc może niech będzie porada. Jest to pierwsza lampa którą posiadam i mam pytanie czy w innych lampach „jest podobnie”.
Mianowicie w V760 nie mogę wejść w opcje synchronizacji na 1 / 2 kurtynę lub opcje synchronizacji z krótkimi czasami z poziomu menu lampy. Te opcje są dostępna ale wyłącznie z poziomu menu aparatu.
Po drugie, kiedy odłączę lampę i działa ona w trybie REMOTE (wyzwalaczy radiowych nie posiadam), to nie działa automatyczny zoom lampy. Działa on tylko gdy lampa jest w sankach aparatu.
Czy są to „normalne” funkcje sterowania (a właściwie ich brak), czy jest to spowodowane jakąś niedoróbką. Jak wspomniałem jest to moja pierwsza lampa i nie mam możliwości porównania z innymi zwłaszcza systemowymi modelami.
Jango - Czw 08 Maj, 2014 Temat postu: Porównanie menu innych lamp do V760 Pisałem wcześniej posta ale widzę, że po przejrzeniu przez forumowiczów nikt nie może pomóc z instrukcją obsługi. Zakładam nowego, gdyż starego posta nikt już nie przegląda widząc brak dalszych odpowiedzi. Ale może do rzeczy.
Po zakupie otrzymałem lampę baz polskiej instrukcji a angielska jest do systemu Canon, a ja potrzebuję do Nikona - przez analogię nie wszystkie opcje działają.
Jest to pierwsza lampa którą posiadam i mam pytanie czy w innych lampach „jest podobnie”.
Mianowicie, w Voeloon V760 nie mogę wejść: w opcje synchronizacji na 1 / 2 kurtynę, lub opcje synchronizacji z krótkimi czasami z poziomu menu lampy. Te opcje są dostępna ale wyłącznie z poziomu menu aparatu.
Po drugie, kiedy odłączę lampę i działa ona w trybie REMOTE (wyzwalaczy radiowych nie posiadam), to nie działa automatyczny zoom lampy. Działa on tylko gdy lampa jest w sankach aparatu.
Czy są to „normalne” zachowania lampy, czy jest to spowodowane jakąś niedoróbką. Jak wspomniałem jest to moja pierwsza lampa i nie mam możliwości porównania z innymi zwłaszcza systemowymi modelami.
Mam szansę tę lampę oddać jeśli nie działa jak powinna, ale niestety bez opinii i pomocy osób znających się na rzeczy nie jestem w stanie podjąć popartej wiedzą decyzji.
Proszę o pomoc.
komor - Czw 08 Maj, 2014
Scalam, bo szkoda mnożyć wątki.
Lampa chyba jeszcze dość nietypowa, więc nie licz na szybkie i liczne odpowiedzi. Na wszelki wypadek zapytam - na pewno dostałeś wersję do Nikona? Bo skoro dają instrukcję do wersji C? Kontaktowałeś się ze sprzedawcą?
Jango - Czw 08 Maj, 2014
Sprzedawca twierdzi, że do Nikona nie posiada instrukcji i postara się ją stworzyć... Bez komentarza.
Lampa przede wszystkim współpracuje z aparatem i ma też oznaczenie "for nikon". Ogólnie działa i jestem zadowolony, tylko jeśli brakuje czegoś za co płacimy, to powinniśmy reagować i stąd moja prośba o porównanie z modelami innych firm (chodzi o dostępność wspomnianych opcji z menu lampy i autozoomu w trybie remote).
komor - Czw 08 Maj, 2014
Jango napisał/a: | kiedy odłączę lampę i działa ona w trybie REMOTE (wyzwalaczy radiowych nie posiadam), to nie działa automatyczny zoom lampy. Działa on tylko gdy lampa jest w sankach aparatu. |
To wydaje się dość logiczne, bo kiedy lampa nie znajduje się na aparacie, to trudno określić jaki powinien być prawidłowy kąt rozsyłu światła. Nawet jak jakieś lampy mają działający autozomm w trybie Remote, to wydaje mi się to mało przydatne.
|
|