|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Trudny dostęp do "ósemek"
Jurek599 - Czw 08 Maj, 2014 Temat postu: Trudny dostęp do "ósemek" Wczoraj jak i dzisiaj odbyłem zwiedzanie Warszawy kierując się na z góry wyznaczone punkty, którymi były sklepy z lornetkami.
Tak jak wielokrotnie w różnych postach doświadczeni koledzy podpowiadali - najlepiej przyłożyć lornetkę do oczu i wtedy można na własne oczy się przekonać czy pasuje? I czy to właśnie ta? Tak zamierzałem zrobić.
Troszkę z zazdrością czytam jak to koledzy z zagranicy piszą: "odwiedziłem dobrze zaopatrzony sklep z lornetkami". Bardzo chciałbym też odwiedzić taki dobrze zaopatrzony sklep z lornetkami w Warszawie. Nie udało się. Ale po kolei.
Jak wiecie z poprzedniego mojego tematu o Steinerze mam nowego Nikona Ex 7x35 i koniecznie chcę drugą 8x30/32. Ze Stainerem Wildlifem się niepokochaliśmy więc szukam dalej. Dzięki Waszym opiniom sporządziłem sobie listę lornetek "ósemek" które teoretycznie wchodzą w rachubę. I jakościowo i cenowo. Na liście znalazło się 5 sztuk: VNF, Monarch7, Conquest HD, Vortex Viper, Nikon E II. I teraz zaczynają się schody. W Salonie Nikona na Łopuszańskiej nie mieli nic z tej listy, nie było też SE ani SP ani żadnej z serii EX.
Dzisiaj byłem w salonie Cyfro (muszę uważać, bo podobno system obcina pełne nazwy stron www - będę kodował:) na Wałbrzyskiej - z listy nie mieli ani jednej lornetki, a na swojej stronie kilka z nich. Potem zajechałem do filaru mostu Poniatowskiego (Solec) do siedziby Telesk . Wizyta kosztowała mnie 50 zł bo zanim się spostrzegłem już za szybą była katreczka z mandatem za nieuiszczenie opłaty. Nawet nie zauważyłem, że tam był znak o płatnym postoju. Tutaj wreszcie pozytyw: jest M7, jest VNF. Pozwolili wyjść przed sklep. Patrzyłem i patrzyłem ( a strażnika nie dostrzegłem). VFN jest bardzo fajna, ale M7 jeszcze fajniejszy. jaśniejszy, krystaliczny obraz, brak nieostrości na brzegu, płynnie wyostrza. Po ponownej zamianie widziałem nawet, że VNF dawał jakby troszkę większe powiększenie. Zrzuciłęm to na karb zmęczenia. Przecież 8 to 8! M7 jest lżejszy, mniejszy - bardzo mi pasuje! Kosztuje tyle co 2 VNFy ( 1325 i 739 ). A potem na deser podjechałem na Al. Waszyngtona do myśliwskiego Szust a tam był Conquest HD. I znów przed sklepem pooglądałem sobie drzewa w parku i odległe bloki. Wow! Ale lornetka! Niesamowita głębia ostrości (jak dla mnie). Raz ustawiona zapewnia ostrość od bliskich samochodów po horyzont ( znaczy odległe bloki). Ciężko pracują tylko te odkręcane muszle na okularach. Wiadomo nówka sztuka, do sklepu przyszła wczoraj.
Po co piszę ten przydługi temat? Aby nowi koledzy, którzy chcą przymierzyć się do lornetki nie myśleli sobie, że to takie proste. Przymiarkę trzeba planować na co najmniej kilka dni.
Wniosek: Bardzo by się przydało jedno miejsce w którym można by było mieć dostęp do takich interesujących modeli. Ja się nie załapałem na Festiwal i teraz za to płacę.
I na koniec pytanie:" GDZIE ZOBACZYĆ I DOTKNĄĆ Nikona EII w Warszawie?
W sobotę będę w Tarnowskich Górach (prywatnie) więc odwiedzę Fotozak ale już mi powiedzieli, że EII na stanie nie mają.
bzymm - Czw 08 Maj, 2014
Zacny Jurku
znaj dobre serce, cichych zwolenników starych porr-ówek ( nie mylić z parówkami )
w poniedziałek będzie w w-wie obecnych aż dwóch, co rzadko się zdarza na tak małym obszarze, znawców serii EII.
Będą w posiadaniu powyższej 8x, 10x. Jeśli gotowyś doczekać przełomowego momentu w swoim życiu, pomożemy w dokonaniu jedynie słusznego wyboru
Gotów podnieść rękawicę ?:)
tool - Czw 08 Maj, 2014
bzymm napisał/a: |
Będą w posiadaniu powyższej 8x, 10x. Jeśli gotowyś doczekać przełomowego momentu w swoim życiu, pomożemy w dokonaniu jedynie słusznego wyboru
Gotów podnieść rękawicę ?:) |
Jurku, ja Ci powiem tylko jedno, uważaj na nich .
A w razie co, dam Ci swoją EII potrzymać , znaczy tylko "dotknąć" .
kivirovi - Czw 08 Maj, 2014
Jurek, podkreślmy ze byłeś w Warszawie!
Święta prawda, w Polsce cieżko coś znaleźć na stanie. Sklepy astro maja chyba najlepszy asortyment. Ale na swojej liście masz same rakiety, każda z nich cię czymś ucieszy. Ja z tej listy stawiam na Viper hd, potem E2.
Moim zdaniem doplacajac do Zeissa doplacasz do lepszej marki i moze nieco lepszego wykonania ale na obrazie niewiele, jesli w ogole zyskujesz. Z kolei oszczedzajc troche dudkow i kupujac M7 masz to wykonania jak i obraz gorsze. VNF to juz nie jest jakas wielka strata w porownaniu z M7, raczej inna ergonomia i pytanie czy ci taka wlasnie odpowiada. No a E2 nie porownuje z niczym, bo To po prostu klasyk i musi to byc zakup podyktowany naglym przyplywem pozadania.
goornik - Sro 14 Maj, 2014
Jurek, w salonie demo Nikon Polska nie spodziewaj się serii SE, bo ona została wycofana z oferty.
Natomiast w niedługim czasie salon Demo zostanie uzupełniony modelami porro z wysokiej półki (także cenowej) - będzie można zacząć chorować na nie.
Zas na Optyczny zlot w Baranowie Nikon Polska przygotowuje prawdziwą epidemię - raz się zarazisz i już po Tobie.... Na dobre porro nie ma szczpionki ani antydotum
maar - Sro 14 Maj, 2014
"Natomiast w niedługim czasie salon Demo zostanie uzupełniony modelami porro z wysokiej półki (także cenowej) - będzie można zacząć chorować na nie."
Goornik - obecne modele, czy będzie coś nowego ?
goornik - Sro 14 Maj, 2014
Oczywiście, że obecne. Przeszłych już nie ma; przyszłych jeszcze nie ma.
Poza tym nie sądzę, by w najbliższych latach pojawiły się na rynku jakiekolwiek nikonowskie porro. Z obiekytywami większymi niż 50 to już wogóle...
Willy - Czw 15 Maj, 2014
@Goornik,
to jakie są obecne porro Nikona z wyższej półki cenowej , jeśli SE już się kończą i jak rozumiem nie są produkowane?
Zostaje tylko seria EII, czy coś przeoczyłem?
Dzisiaj EII wpadnie w moje łapki
kivirovi - Czw 15 Maj, 2014
Willy, są jeszcze stare duże porro IF WP:
http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj
Arek - Czw 15 Maj, 2014
http://www.optyczne.pl/po...d0=106&add1=127
I jeszcze to. Choć z Torpicalem może być już problem.
bzymm - Sob 17 Maj, 2014
jeszcze jednego Tropicala będzie można zobaczyć na zlocie
a może i nawet 'rodzinkę' w komplecie.
Santre - Sob 17 Maj, 2014
Czy jest potwierdzona informacja na temat zaprzestania produkcji serii SE oraz EII Nikona ??? Może ktoś ma wiedze na ten temat.
goornik - Sob 17 Maj, 2014
Tak, seria SE została wycofana z produkcji. Nie ma jej na stronie Nikona, choć ciągle jest w cenniku Nikon Polska. Oznacza to, że w magazynie jest jeszcze kilka ostatnich sztuk. Ponadto niektóre sklepy mają u siebie swoje własne zapasy (głównie modelu 12x50). Najgorzej wygląda dostępność najmniej popularnego modelu, 10x42.
Natomiast seria E II ma się dobrze i notuje w Polsce rekordowe wzrosty sprzedaży Ona pozostaje w ofercie....
Arek, z modelem 7x50 Tropical nie ma problemu. Po promocji sprzed dwóch lat, Tropical wrócił (niestety...) do swojej poprzedniej, dość wysokiej ceny. Ale nadal jest osiągalny i ciągle w produkcji
Jurek599 - Sro 21 Maj, 2014
kivirovi napisał/a: | Ja z tej listy stawiam na Viper hd, . |
A w zwiazku z Viperem mam pytanie.
Już się zaznajomiłem z tym, że przy tej samej średnicy obiektywu 8x ma większe pole widzenia niż 10x. To już jasne.
w Nikonie EDG przy 8x (i 32 i 42) oraz przy 10x zarówno x32 jak i x42 mają jeśli nie identyczne to bardzo zbliżone pole widzenia.
To dlaczego Viper hd 8x42 ma pole 6,6°czyli 116/1000 a Viper hd 8x32, która przy mniejszej średnicy obiektywu "powinna" wpuszczać mniej światła ma w opisie 7,6°czyli 133/1000.
Podpowiedzcie czemu?
kivirovi - Sro 21 Maj, 2014
Bo dali przy większej źrenicy wyjściowej za małe pryzmaty i wąskie okulary, żeby przyodzczedzic. Tak bywa często, to raczej edg jest wyjątkiem.
Willy - Sro 21 Maj, 2014
Zeiss Conquest HD ma tak samo, pole 8 x 32 jest większe od 8 x 42 i też tego nie ogarniam.
Arek - Sro 21 Maj, 2014
Chodzi o światłosiłę obiektywu. Przechodząc z 32 do 42 mm średnica rośnie o 31%. Aby zachować to samo światło (a więc ten sam stopień trudności korygowania wad) rozmiar lornetki powinien zwiększyć się też o ponad 30%. Ale to skutkowałoby tym, że 42ji miałyby długość 160-180 mm, a więc byłyby wielkie. Tak więc wkłada się tam trochę bardziej światłosilny obiektyw, wady są trudniejsze do skorygowania, a więc ogranicza się pole widzenia żeby było łatwiej.
kivirovi - Sro 21 Maj, 2014
Jeśli to sprawa swiatlosily obiektywu, To dlaczego jak sie przechodzi na 10x50 to ten efekt nie występuje, a na 7x czy 8x50 sie nasila?
krzysiek29 - Nie 25 Maj, 2014
Dzięki znajomym myśliwym mam łatwy dostęp do "ósemek" ale tych nocnych; ostatnio "dostałem" na kilka dni Doctera 8x56 ED/OH (nowy nabytek znajomego) jestem bardzo zdziwiony na minus AC jaka występuje w tej lornetce mimo szkła ED. W porównaniu do M7 8x30 jest bardzo duża nawet gwiazdy w nocy były niebieskawe! Dla ptasiarzy nie polecam . W nocy za to pokazuje moc.
kimek27 - Nie 25 Maj, 2014
I nie ma co sie dziwic. Spora AC- bardzo wysoka transmisja, pewno na poziomie z 97%. W nikonie jak jest z 80% to ma mala AC.
krzysiek29 - Nie 25 Maj, 2014
Chyba nie do końca to tylko sprawa transmidji; np pamiętam Doctera Nobilem 8x56 B/GA z tych "starszawych niemodnych porówek" którego AC była na bardzo dobrym poziomie a transmisja w niej była też ponad 95% (wg testu optycznych)
kimek27 - Nie 25 Maj, 2014
Ale to bylo porro, a nie dachowka.
|
|