forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do 1200zł

tymol - Pią 09 Maj, 2014
Temat postu: Aparat do 1200zł
Witam,
Przestudiowałem już bardzo dużo wątków dotyczących aparatów w tej cenie i koniec końców zakręciłem się w tej kwestii. Na chwilę obecną wybieram pośród:
- Nikon Coolpix P520
- Sony Cyber-shot DSC-HX300
- Sony Cyber-shot DSC-HX50
i waham się jeszcze przy Olympus STYLUS Creator XZ-2, który tak jak czytałem i porównywałem robi najlepsze zdjęcie, ale co do filmów to niby jest kiepsko.
Osobiście szukam aparatu który służyć mi będzie do robienia zdjęć w większości w otwartym terenie, w dzień, w różna pogodę, obiektów poruszających się - ludzi jeżdżących konno, bądź biegających. Do tych celów także potrzebne mi się przyzwoitej - jak na tą cenę - jakości filmy. Zoom sam w sobie jest mi potrzebny, bo nie zawsze da się na tyle blisko podejść, ale czy warto kupować aparat dla zoomu jeżeli np ten olympus sprawowałby się o niebo lepiej od reszty wymienionych?
Czy mógłbym prosić o porady? Może jeszcze jakieś modele są godne polecenia?

Czytałem także o Panasonic Lumix DMC-LX7 czy jest on aż tak nieporównywalnie lepszy na tle całej konkurencji? Jestem w stanie dołożyć to 200 zł, bo kupuję aparat na dłuższy czas, nie zamierzam go zmieniać na lustrzankę.
Jeszcze jedno: czy Samsung NX2000 jest godnym konkurentem porównując go do reszty wymienionych?