forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - T 17-50/2.8 czy T 28-75/2.8 second hand

kudlatypawelek - Nie 11 Maj, 2014
Temat postu: T 17-50/2.8 czy T 28-75/2.8 second hand
Witam,

od paru miesięcy powoli wgryzam się w arkana fotografii. Do kitowgo obiektywu dokupiłem sobie tzw must have, czyli C 50mm MK2 (chyba zmienie go na MK1, bo ostrzy tak sobie) oraz starego C 28mm / 2.8 bez IS, czy USM. Teraz zastanawiam się w którą stronę pójśc... Przydałby się jakiś zastępnik kita. Wiem, że T 17-50 to szkło najlepiej pasujące do APSC, z kolei ten drugi model nadawałby się w przyszłości do FF.

Obiektyw raczej bedę kupował jako second hand. Co byście w tej sytuacji doradzli?

muzyk - Nie 11 Maj, 2014

W jak odległej przyszłości?
kudlatypawelek - Nie 11 Maj, 2014

2-3 lata, bo po drodze będzie trzeba jeszcze parę innnych projektów zrealizować.
muzyk - Nie 11 Maj, 2014

kudlatypawelek napisał/a:
2-3 lata, bo po drodze będzie trzeba jeszcze parę innnych projektów zrealizować.

kupując 28-75 nie będziesz miał przez ten czas szerokiego kąta.
Masz już 28 i 50 mm które do pełnej klatki będą pasować, ale z kolei jeśli masz Canona 18-55 (nie wiem czy iS czy bez IS), to ten w wersji z is całkiem nieźle spisuje się w zakresie 18-35 mm, a zatem, jeśli i tak masz się na FF "przesiadać" to nie wiem, czy kupowanie 17-50 2.8 ma tutaj sens.
Może lepiej pójdź w stronę stałek, skoro już dwie masz i dokup, jeśli miałbyś taką możliwość, 85 1.8 USM, a na FF będziesz miał jak znalazł.
Wówczas 28, 50 i 85 na FF, czyli bardzo ogniskowo bardzo fajnie.
Owszem, 28 i 50 jakimiś "orłami" nie są, ale ... i tym da radę focić, zwłaszcza jeśli budżet ogranicza.

kozidron - Pon 12 Maj, 2014

W takim przypadku kup tamrona 17-50/2.8, jeżeli ta przesiadka na FF ma być za dwa lata.
Za dwa, trzy lata będziesz sie martwił co dalej, na razie jednak na aps-c powinieneś mieć coś szerszego.
Ja bym tylko zwrócił uwagę na jakośc tego tamrona i porządnie go przetestował na bf/ff.

komor - Pon 12 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
W takim przypadku kup tamrona 17-50/2.8, jeżeli ta przesiadka na FF ma być za dwa lata.

Popieram.

kudlatypawelek - Wto 13 Maj, 2014

Czy testowanie w przypadku Allegro jest możliwe. Ewentualnie można prosić sprzedającego o wykonanie jakiś zdjęć testowych, ale to chyba nie jest miarodajne rozwiązanie?
mozer - Wto 13 Maj, 2014

Czy testowanie w przypadku Allegro jest możliwe

Jeśli masz możliwość podjechania, to myślę że uczciwy sprzedawca nie powinien robić problemów.

Zdjęcia testowe nie powiedzą Ci jak dane szkło pracuje z Twoją puszką. Mogą dać Ci pojęcie na temat ostrości obiektywu.