|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - jaki kompakt wybrać- fuji xf-1 czy olympus xz-2?
tinka1986 - Pią 16 Maj, 2014 Temat postu: jaki kompakt wybrać- fuji xf-1 czy olympus xz-2? Witam, zwracam się tutaj z prośbą o pomoc bo czytając już trochę na temat tych kompaktów myślę że ktoś mi tu pomoże a mianowicie, zastanawiam się nad zakupem kompaktu, byłam zdecydowana na olympusa xz-2 ponieważ często jest tu polecany, brałam pod uwagę również fuji x10 lub x20 tyle że ten już jest droższy (ale jeśli znacznie lepszy to wolę dopłacić a kupić coś porządnego). Wybrałam się do sklepu nie dla idiotów żeby zobaczyć jak leżą w ręku, i wtedy Pan mi poradził żebym w wyborze uwzględniła również xf-1.
Nie znam się na parametrach aparatów i nie wiem jak je porównać, czy możecie mi doradzić który aparat robi jakościowo najlepsze zdjęcia w różnych warunkach oraz ma szybki AF - ze względu na dwójkę małych dzieci które nie umieją usiedzieć w miejscu:)
Mam jeszcze jedno pytanie, aktualnie posługuję się starym aparatem sony cybershot dsc x10, czy to już jest bardzo duży zabytek? Czy może nie ma sensu go zamieniać na te kompakty wymienione powyżej a lepiej dołożyć do czegoś lepszego? Jest w 100% sprawny tylko już mam go dosyć (przepraszam jeśli to głupie pytanie:) )
Z góry dziękuję za pomoc!
LEX - Pią 16 Maj, 2014
http://forum.optyczne.pl/...=19471&start=90
http://fujiklub.pl/sprz%C...X7-sila-swiatla
tinka1986 - Nie 18 Maj, 2014
Nikt mi nie podpowie?
LEX - Nie 18 Maj, 2014
W świetle dziennym (słoneczną pogodę) każdy aparat zrobi dobre zdjęcia.Kupisz Lepszy aparat to będziesz miała przewagę focić w gorszych warunkach i jakość nagrywanych filmów będzie zdecydowanie lepsze.Pod warunkiem że przesiądziesz się na któryś z aparatów z górnej półki jednocześnie nie przepłacając inaczej nie ma sensu.
Do jednego już masz linki z którego będziesz zadowolona.Testowany wśród Sony DSC-HX100,Canon G15 ,Olympus XZ-2
Fuji nie wypowiadam się.
Ewentualnie
Canon PowerShoot G15
tinka1986 - Pon 19 Maj, 2014
czyli polecacie ten aparat - Panasonic Lumix DMC-LX7? Będzie on lepszym wyborem niz olympus czy fuji?
LEX - Pon 19 Maj, 2014
Jak będzie ci dobrze w ręce leżał LX-7 to z reszty będziesz zadowolona o czym sama się przekonasz.
Wrzuciłem kilka fotek http://forum.optyczne.pl/...p=455988#455988
A tu kolejny użytkownik zadowolony właśnie z tego aparatu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24828
RB - Pon 19 Maj, 2014
tinka1986 napisał/a: | czyli polecacie ten aparat - Panasonic Lumix DMC-LX7? Będzie on lepszym wyborem niz olympus czy fuji? |
Zły nie bedzie. Czy lepszy - to sprawa gustu.
tinka1986 - Wto 20 Maj, 2014
Dziękuje, poczytałam i mam dobre wrażenie, niestety jestem amatorką i nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę.
PS - Sro 21 Maj, 2014
Matryca - Fuji ma największą - to na pewno na plus. X20 będzie miał z nich najlepszą - bo dodatkowo w wersji X-Trans, da to przewagę na wyższych czułościach.
Obiektyw - o jakości się nie wypowiem - bo się nie znam, ale analizując światłosiłe i zakres ogniskowych sprawa wygląda następująco: Najlepszą światłosiłe ma LX-7 (1.4-2.3), następnie XZ-2 (1.8-2.5), potem X10/X20 (2-2.8) na końcu XF1 (1.8-4.9). Krotność zoom'a praktycznie remis - 4x, jedynie LX-7 minimalnie odstaje - 3.8x - ale za to dostajemy 24mm na krótkim końcu i tutaj znowu wygrywa LX-7, następnie XF-1 (25mm), a X10/X20 i XZ-2 (28). Na najdłużej ogniskowej wygrywa X10/X20 i XZ-2 (112mm), następnie XF-1(100mm) i tym razem ostatni jest LX-7 (90mm). Jeżeli chodzi o zakres i światłosiłe to tutaj moim zdaniem wygrywa LX-7 - ma fajny szeroki kąt i świetną światłosiłe - co prawda na tele ma tylko 90mm - ale te 90mm w porównaniu do 112mm - to nie jest jakaś zabójcza różnica - mz zawsze lepiej mieć szerszy szeroki kąt.
Warto samemu przeanalizować całą specyfikację tych modeli:
http://www.optyczne.pl/po...=1638&add4=1599
Cena - XF-1 można kupić już za 830 zł - ale tylko jeden sklep oferuję taką cenę w innych jest nawet 400zł droższy - jak masz skromny budżet to warto się nad tym zastanowić. X10 to "tylko" niecały 1000zł, dalej XZ-2 - ok. 1100 zł, LX7 - 1400zł i najdroższy X20 - 1700zł.
Finalnie rzecz ujmując - moim zdaniem najładniejszy obrazek daje X20 - szczególnie na wyższych czułościach. Jak masz tyle to na Twoim miejscu bym brał ;-] Jeśli dysponujesz max 1000zł to X10 - sam mam i mimo pewnych wad świetnie się spisuje. Jeśli lubisz dodatkowo nakręcić jakiś filmik to LX-7 będzie dobrą opcją, piszą że jakość filmów z niego jest bdb. Co do Twojego pytania: "który aparat robi jakościowo najlepsze zdjęcia w różnych warunkach oraz ma szybki AF" - myślę że X20, ale jak już napisałem zależy od kwoty jaką posiada/jesteś w stanie wydać na aparat.
tinka1986 - Czw 22 Maj, 2014
Ale wnikliwa analiza, dziękuje bardzo:)!!!
nie wiem czemu ale cały czas mam w głowie xz-2, fuji mnie jakoś nie przekonuje ale nie bynajmniej jeśli chodzi o parametry, jakoś tak poprostu. Jestem w stanie dać nawet 1700 jeśli jest to uzasadnione bo chcę mieć naprawdę dobry aparat na kilkz najbliższych lat.
Od dawna intersuje mnie fotografia, uwielbiam robić zdjecia, jedynie zawsze brak czasu na wgłębienie się w szczegóły i naukę. Znasz może jakiś poradnik albo coś w tym stylu z którego moż a się nauczyć jakiś podstaw, ustawień przesłon - co do czego?
Podsumowując, na którym aparacie najlepiej się uczyć? Myślę że zostaje mi wybrać LX7 lub X20 - gdybyś miał tylko te dwa do wyboru na czyją korzyść pdzemawiają kluczowe parametry, istotne dla miłośnika fotografii ale jednocześnie amatora?
STS - Pią 23 Maj, 2014
Jeśli chcesz dać nawet 1700-, to zastanów się nad sony rx100. Warto - mały, bardzo dobre zdjęcia, bardzo dobre filmy. Lepszy niż LX7 lub X20.
LEX - Pią 23 Maj, 2014
he i się zaczyna ilu użytkowników tyle opinii
Te 200zł różnicy lepiej przeznaczyć na futerał i karte do lx7 i z tego aparatu w zupełności będziesz zadowolona.Ze wszystkich aparatów z tej półki (prócz fuji bo nie sprawdzałem) w gorszych warunkach lepszy bo jest jaśniejszy F1.4 F2.3 lepsza matryca w pozostałych nie nadrobi. Po za tym i tak jest dobrze bo Pojedynczy piksel matrycy MOS ma około 50% powierzchni czynnej a więc jego czułość jest taka jak matrycy CCD ale odczyt zawartości pikseli jest zbliżony do metody odczytu matrycy CMOS a więc szybki. Sama matryca zużywa mniej energii niż CCD.
Z kolei porównując X20 na wyższych czułościach z tego co widzę w sieci ani w jednym ani w drugim nie nadają się do oglądania przy tak dużych wartościach.Poczytaj sobie co Chris pisze na ten temat http://forum.optyczne.pl/...=19471&start=90 bo rzadko kiedy dojdzie do wysokiej czułości iso przy obecnej światłosile.
http://www.optyczne.pl/19...dsumowanie.html
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
http://www.youtube.com/watch?v=Z2frl-OmWzU
Łap okazje http://proline.pl/?p=AP+PAN+DMCLX7 i nie marudz
A tu masz jako amatorki symulacje co i jak ustawiać obojętnie jaki byś nie wybrała aparat z tej półki:
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/
powodzenia.
tinka1986 - Pią 23 Maj, 2014
ok, już nie marudze:) Poczytam jeszcze ciut ale myślę że zdecyduje się jednak na lx7 Dzìęki za pomoc!
zbig75 - Sob 24 Maj, 2014
Miałem okazję pobawić się tym malutkim fuji i przy okazji porównać do Olympusa ( poprzedni model xz - 1 ) . Oba modele są bardzo dobrze wykonane i oferują wysoką jakość obrazu . Na ISO 100 zdjęcia lepsze są z Olymusa , jednakże wraz ze wzrostem czułości różnica się niweluje . Od iso 800 FUJI generuje lepsze zdjęcia . W modelu XZ2 olympus wymienił matrycę CCD na mniej szumiącą CMOS , tak więc o jakość zdjęć w "ciemnych " warunkach bym się nie obawiał . Objektyw olympusa to bardzo mocny punkt tego aparatu , na tele dysponuje wciąż imponującym światłem f2,5 ( przymykałem do f 2,8 ) . Żałosny tryb filmowania , pominę milczeniem , za to tryb makro jest super (lepszy niż w Fuji) . W Fuji bardz spodobał mi się pomysł chowania obiektywu w obudowę - grubość aparatu w dużej mierze decyduje o jego kompaktowości . Spodobał mi się też pomysł z manualnym ustawianiem ogniskowej - brak napędu - mniej elementów do zepsucia , oszczędność energii ( ma to też swoje wady - nie da się operować aparatem jedną ręką ) . Olympus już nie jest taki kompaktowy , szczególnie z ruchomym wyświetlaczem w XZ2 . Ze względu na jakość zdjęć stawiam jednak na Olympusa .
PS - Pon 26 Maj, 2014
Myślę że na każdym z podanych nauczysz się fotografii - wszystkie z podanych posiadają podstawowe tryby PASM (Program, Priorytet przysłony, Priorytet migawki, Manualny). Ja osobiście stając przed wyborem LX7 vs Fuji X20 - mimo że LX7 to bardzo ciekawy kompakt to postawiłbym na Fuji - większa matryca w technologii X-Trans - przewaga na wyższych czułościach, użyteczny wizjer - często przydatny w słoneczne dni, i konstrukcja obiektywu pozwalająca na mechaniczne zoom'owanie a także koło korekty ekspozycji - za to LX7 ma np. pierścień przysłony i wbudowany filtr szary - tego mi brakuje w moim X10. Jeśli zdecydowałaś się na LX7 to również będziesz zadowolona.
Z jeszcze innej strony może warto kupić jakiegoś bezlusterkowca? Jeśli dysponujesz kwotą ok. 1500-1700zł to na pewno znajdziesz w tym przedziale cenowy ciekawy sprzęt - w przeciwieństwie do kompaktów - sprzęt rozwojowy - wymienne obiektywy pozwolą Ci w przyszłości rozwinąć że tak powiem skrzydła, no i tam już jest bardziej plastyczny obrazek o dużo wyższej jakości. No ale może już Ci nie będę mieszał w głowie... ;-]
Co do poradników foto - to może na początek "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona?
tinka1986 - Sro 28 Maj, 2014
ale o co chodzi z tymi bezlusterkowcami? Możesz podać jakiś konkretny model wart uwagi? Nie lepiej wtedy wybrać jakąś lustrzankę jeśli już myśli się o wymianie obiektywów?
fazi75 - Czw 29 Maj, 2014
Polecam Ci bardzo XZ-2. W takiej cenie(teraz śmiesznej ok 1100zł) lepszego małego kompaktu nie znajdziesz. Ten kompakt ma wszystko czego potrzebuje nawet profesjonalista. Jego ogromną zaletą jest obiektyw. Bardzo jasny i bardzo ostry co najważniejsze w całym zakresie ogniskowych. Matryca mimo, że nie największa wśród konkurencji jest bardzo elastyczna i spokojnie można bawić się w obróbkę RAW. Aparacik ma wbudowany filtr ND, co pozwala na korzystanie z niskich przysłon w jasne dni. Xz-2 nie ma wizjera, ale ma za to uchylany wyświetlacz dzięki któremu fotograf jeszcze bardziej może wykazać się kreatywnością. I trzeba się spieszyć, bo lada chwila nie będzie do kupienia. Pewnie niebawem wyjdzie jego następca i jak to zwykle jest z nowościami będzie bardzo drogi.
Radzę się nie zastanawiać, bo naprawdę w tej cenie lepszego aparatu nie znajdziesz.
PS - Czw 29 Maj, 2014
Napisałem o bezlusterkowcach ponieważ pomyślałem że jak przymierzasz się do kompaktowego aparatu to zależy Ci na małych wymiarach i wadze. Lustrzanka - fajna rzecz, ale nie wiem czy Tobie - jako amatorce będzie się chciało wszędzie tachać ze sobą ten sprzęt. Bezlusterkowce są małe i lekkie - oczywiście po podpięciu sporej wielkości obiektywu tak już kolorowo nie będzie - ale i tak na pewno będziesz bardziej mobilna niż z lustrzanką. Jak nosisz większą torebkę to spokojnie dasz radę, ciężko Ci nie będzie, jak mniejszą to zamiast dużego zoom'a możesz podpiąć tzw. "naleśnika" - mały obiektyw, przeważnie mają standardową ogniskową i całkiem niezłe światło. Co do wyboru to na szybko reklama na optycznych np.: http://proclub.pl/pl/fuji...osci_150zl.html + w przyszłości naleśnik i zestaw jak tra lala ;-]
Musiałabyś poczytać tu na forum, znajdziesz wiele informacji na temat wyboru systemu. Dla amatora dobrym wyborem może być tani i całkiem ciekawy system Samsunga albo Sony, Micro 4/3 też warte uwagi.
Lucas1981r - Pią 30 Maj, 2014
tinka1986, co do bezluerkowcow - kupuj pod warunkiem ze bedziesz inwestowala pozniej w szkla, np. Samsunga (Nx300)- tanie szkielka na allegro, Micro4/3 (np.Olympus EPL5, Panasonic).
Jak nie - kup kompakta - Fuji X10 lub XZ-2 (sam XZ-2 kupilem chrzestnemu na prezent,ale dla siebie wolalbym wziasc X10 )
zbig75 - Sob 31 Maj, 2014
Bezlusterkowce od lustrzanek różnią się tym , że nie mają lustra ... tak więc fotografowaną scenę możemy zobaczyć na wyświetlaczu lub wizjerze (elektronicznym) . Jakość zdjęć jest porównywalna . Największą zaletą bezlusterkowców jest właśnie fakt , że oferują taką samą jakość zdjęć przy mniejszych gabarytach . Lustrzanki są bardziej uniwersalne , wygodniejsze w użyciu z dużymi obiektywami i sam wybór obiektywów jest większy . By być obiektywnym muszę stwierdzić , że nawet najmłodszy system bezlusterkowy ( Fuji X ) oferuje wszystko co potrzebne przeciętnemu zjadaczowi chleba . Do tej pory największą przewagą lustrzanek była szybkość AF , ale teraz już i na tym polu bezlusterkowce doganiają konkurencję . Na koniec wizjer - elektroniczny , optyczny (lustrzanka) - każdy ma swoje zalety i wady . Moim zdaniem ważne jest by aparat jakikolwiek posiadał , bo to ułatwia kadrowanie w słoneczne dni
tinka1986 - Pon 02 Cze, 2014
Czytam, analizuje i jestem coraz głupsza, już byłam zdecydowana na lx7 ale myślę jeszcze nad xz-2. Czy cena około 500 zł wiecej przy lx7 jest adekwatna co do jakości i możliwości aparatu, może nie warto przepłacać a może lepiej dołożyć i mieć coś o wiele lepszego.
Mógł by mi ktoś porównać te dwa kompakty? Będę dozgonnie wdzięczna, sama nie bardzo wiec jak porównać matryce itp. :/
krissprot - Pon 02 Cze, 2014
Witam ,
temat przeczytałem , i jak zwykle im więcej czytam tym większy mętlik i wątpliwości mam co do wyboru odpowiedniego dla mnie aparatu. Co chcę mieć i osiągnąć ? Aparat dobrej jakości który będzie robił zdjęcia przede wszystkim podczas wypadów rodzinnych ( teraz zamierzamy zrobić wypad w góry) gdzie potrzeba uchwycić chwilę. Rozważałem na początku zwykły kompakt za 200-400 zł, lecz zdjęcia które widziałem z nich nie były dla mnie wystarczająco dobre. Szukałem czegoś lepszego znalazłem Panasonic DMC-LZ30 nawet przyzwoicie wyglądały fotki i sam aparat , obok był SONY DSC-H300 ale strasznie wolno działał ( migawka ), był też Nikon L330 i Nikon S6500 ale nie mogłem ich przetestować. Dość nieźle wyglądał i działał SAMSUNG WB 350 , ale znowu obok stały NX2000 SAMSUNG oraz Panasonic DMC-GF3 + 14-42 mm, które też mi się podobały. Już sam nie wiem co wybrać. Chciałbym aby aparat był przyszłościowy , z dobrymi parametrami i szybką migawką, nie wiem czy jakiś ultra zoom mi potrzebny w zdjęciach w plenerze? Olympus XZ-Z2 oceny zbiera super lecz dźwięki wydawane przy zoomie i nagrywaniu mnie zniechęcają. LX -7 nie przeszkadza mi wielkość tak bardzo. Dlatego proszę o opinie i pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu dla mnie jak i mojej rodziny.
LEX - Wto 03 Cze, 2014
tinka1986 napisał/a: | Czytam, analizuje i jestem coraz głupsza, już byłam zdecydowana na lx7 ale myślę jeszcze nad xz-2. Czy cena około 500 zł wiecej przy lx7 jest adekwatna co do jakości i możliwości aparatu, może nie warto przepłacać a może lepiej dołożyć i mieć coś o wiele lepszego.
Mógł by mi ktoś porównać te dwa kompakty? Będę dozgonnie wdzięczna, sama nie bardzo wiec jak porównać matryce itp. :/ |
Dziewczyno w ten sposób nigdy nie kupisz aparat ,sama piszesz że masz już mętlik.Dokładać do coraz to lepszych aparatów można nieskończenie ,masz na tyle pieniędzy ?
W omawianym temacie w którym pojawiły się różne modele aparatów są z wyższej półki, każdy ma plusy i minusy wiedz nie ma idealnego aparatu.Jednemu brakuje uchylnego ekranu,drugiemu zle leży w łapkach,trzeciemu że nie ma wizjera,kolejny narzeka że w xz-2 wydaje dzwieki przy nagrywaniu a innym np to nie przeszkadza a jeszcze inni doszukują się szczegółów w obrazie mając do pupy monitory ,można by tak wymieniać długo a każdy i tak będzie miał własne zdanie.
Odnośnie parametrów na co zwracać uwagę itd masz dużo informacji w sieci i trochę ci zejdzie zanim to wszystko posklejasz do kupy i zrozumiesz.Mając już aparat to w praktyce dostrzeżesz różnice i lepiej wchłoniesz te informacje tylko sobie wybierz przykładowo dwa aparaty porównaj na czym ci bardziej zależy przejdz się do sklepu pobaw się i kup,takie to trudne.
Najgorszy wybór: już o pozostałych modelach nie będę pisał bo moim zdaniem nie warto przepłacać tj np za rx-100 bo wcale nie jest lepszy,bierz jeszcze pod uwagę dodatkowy zakup akumulatora,pokrowca ewent osłonę na soczewkę adapter+filtr co też wiąże sie z dodatkowymi kosztami.Ktoś pisał że xz-2 ma filtr ND ,lx7 też ma i wiele wiele innych przydatnych rzeczy na które będziesz potrzebować trochę czasu by to wszystko ogarnąć.Reszta jak ergonomia i intuicyjność obsługi pozostawiam ocenie tobie i koledze który ma identyczny problem.
http://versus.com/pl/olym...c-lumix-dmc-lx7
W temat wielkości matryc sie nie zaglębiaj bo musi ona iść w parze z dobrym obiektywem żeby była wyrazna różnica.Przy wielkości matrycy w lx7 jest 10.1 MP i wystarczy w zupełności,gorzej gdyby było 20MP.Jak ci nie będzie przeszkadzał dzwiek terkotki w xz2 podczas nagrywania i szarpanie obrazu na ekraniku lcd to bierz,zdjęcia i filmy dla mnie są ciemniejsze szczególnie gdy robi się z miejsca słabo oświetlonym na dalszy plan ( w biały dzień) w którymś poście dałem przykład.Szarpanie obrazu jest dla mnie niedopuszczalne bo mamy tylko ekranik lcd bez wizjera który odgrywa kluczową rolę a nie żeby mi obraz klatkował.Być może miałem słabą karte sd dla Olka ale tę samą kartę przełożyłem do Panasa i zero takich cyrków więc daje do myślenia.Jak zależy ci by aparat posiadał wizjer to G15.
Odnośnie różnicy w cenie ok 500zł dostałaś wcześniej link gdzie była promocja i różnica byłaby 250zł ale tak to jest jak człowiek się jeszcze zastanawia,poszedł z miejsca ktoś skorzystał.
Wrzucam filmik który na szybko skleiłem.Jakość na youtube jest jaka jest w rzeczywistości na komputerze czy tv film żyleta idzie płynnie a nie jak na youtube tnie.Jak chcesz mogę ci posłać krótki orginalny plik.
http://www.youtube.com/watch?v=WngeM1DKHGY
zbig75 - Sro 04 Cze, 2014
Test LX 7 : http://www.dpreview.com/r...lumix-dmc-lx7/9 - do porównania wybierz sobie z listy interesujące cię aparaty (może XZ 2 , G15 , X20 ?) . Możesz wybrać dowolny fragment zdjęcia ( może rysunek pod napisem martini ?) i spawdzić wycinek sceny na poszczególnych czułościach ISO .
Andrzej.M. - Sob 07 Cze, 2014
Wrzuciłem sobie ISO 1500 i z wymienionych aparatów najlepiej spisał się Fuji XF1. I jakoś mnie to nie dziwi. Aha, - najlepiej widać szum na fragmencie kubiczka z rurkami i szpulkami nici.
tinka1986 - Pon 09 Cze, 2014
Chciałam szcze spytać o moj poprzedni aparat bo nie dostałam odpowiedzi, czy sony cybershot dsc x10 to już zabytek czy można z niego mieć jakiś pożytek?
LEX - Pon 09 Cze, 2014
Można mieć z niego pożytek daj dzieciom do zabawy a pieniądze zamiast na nowy aparat przeznacz sobie na s.xi ciuszki,prędzej podejmiesz decyzje.
PS - Pon 09 Cze, 2014
Szczerze powiedziawszy nie mogę znaleźć w internecie niczego na temat Sony CyberShot DSC X10, od razu wyskakuje Sony CyberShot DSC TX10 - przeznaczony dla "podwodnych" użytkowników. Posiadasz właśnie ten model? Tak czy inaczej każdym aparatem da się zrobić dobre (czyt. ciekawe) zdjęcie, technicznie już nie koniecznie. TX10 już sporo odstaje od konkurencji ale zdjęcia dalej robi. Jak masz pieniążki i nie masz na co je wydać - a fotografia Cię zainteresowała - kup coś nowszego, lepszego, koniecznie z trybami manualnymi i półautomatycznymi - PASM (wszystkie wymieniane i polecane Ci wcześniej kompakty takie posiadają) bo jedynie dzięki nim pojmiesz podstawy fotografii.
tinka1986 - Wto 10 Cze, 2014
Dziękuję za pomoc, zdecydowałam się ostatecznie na lx7, szukam tylko cały czas jakieś dobrej lektury która pomoże mi zrozumieć zasady i istotne parametry potrzebne przy pogłębieniu wiedzy z zakresu fotografii. Lepiej kupić jakaś książke, czy samouczek lub cos w tym stylu?
[ Dodano: Wto 10 Cze, 2014 14:58 ]
Ten sony x10 jest z 2008 roku i nie jest on podwodny
hijax_pl - Wto 10 Cze, 2014
tinka1986, pobawić sie symulatorem możesz http://camerasim.com/apps/camera-simulator/
Patrząc na wyniki i zmieniając parametry szybko zrocumiesz co do czego i dlaczego
adluvatan - Czw 19 Cze, 2014
podłącze się pod temat ponieważ mam podobne rozterki. Byłem już zdecydowany na XF1 ponieważ wydawał mi się wygodny w obsłudze i mały jednak w saturnie postraszyli mnie że ten obiektyw za dużo nie wytrzyma i lepiej pomyślał nad czymś innym. Dużym plusem XF1 jest cena, na allegro są z USA ok 800 zl bez futerału. Po straszeniu obiektywem skupiłem sie na XZ-2 jednak trochę zawiodłem się skaczącym obrazem w filmikach. Ma fajne bajery typu dzwignia zmiany trybu pierścienia albo ekran odchylany i dotykowy plus relatywnie niezła cena, jednak chyba nie da sie poprawić jakości filmików. Aparaty które jeszcze rozważam to:
xz-10 piękna cena, tylko czy filmy lepsze?
lf-1 niestety nie ma już na allegro egzemplarzy za 1100
czyli co, też pozostaje mi lx7? (używany oczywiście żeby cena nie zbiła mnie z nóg:)
zbig75 - Czw 19 Cze, 2014
adluvatan, nie masz czasem rodziny albo znajomych w UK , może by ci "ściągli" ? (LX7 - 220 funtów , LF - 165 funtów) .
adluvatan - Czw 19 Cze, 2014
no o tym nie pomyślałem. Ale mówisz żeby kupić na tamtejszym ebay i przesłać do polski po odebraniu w UK? patrzyłem ceny paczek nie są takie straszne około 15 GBP. Zobaczyłem też aukcje w tym rodzaju: http://www.ebay.co.uk/itm...=item3a8c93d9ee . Wiecie coś czy to bezpieczne? (hong kong, niska cena)
jeśli chodzi o LXa to myślę nad tym konkretnie: http://allegro.pl/panason...4337163905.html
zbig75 - Czw 19 Cze, 2014
Hong Kong odpada , dojdzie cło i podatek , musi pisać że przedmiot jest wysyłany z UK . Miałem na myśli : LF1 - http://www.ebay.co.uk/itm...=item5b00680459
LX7 - http://www.ebay.co.uk/itm...ategoryId=31388 (oba nowe )
LEX - Pią 20 Cze, 2014
adluvatan Odpowiedz sobie czy jest sens dla różnicy 150zł.Wrazie reklamacji to już na samą wysyłkę w jedną stronę wydasz 100zł jak nie więcej.Kupisz u nas masz spokój.
adluvatan - Pią 20 Cze, 2014
przy lx7 to kiepski dill ale przy lf1 moze sie opłacać. A co myślicie o tym z allegro?
LEX - Pią 20 Cze, 2014
Z allegro sam musisz podjąć decyzję.
-cena dobra 1075zł
-brak gwarancji
-menu aparatu w jęz. angielskim
-efekt wizualny ok
-konto sprzedającego czyste
Osobiście kupiłbym tylko za pobraniem z możliwością otwarcia i sprawdzenia to koszt +5zł
Jeszcze:
http://www.mydigitaland.c...CFULJtAodajsAmQ
adluvatan - Pią 20 Cze, 2014
to przebija wszystko. pytanie czy dojdzie do piątku... poniedziałek jade do holandii. moge zamówić do holandii ale jeszcze nie wiem gdzie bede mieszkać:D zamówie w holandii nie wiadomo czy bedzie promocja:D Dzięki za pomoc, kupie tego z allegro albo teo z linku od LEXa znowu LX7 zwyciężył:)
|
|