forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny

marsellvip - Pią 16 Maj, 2014
Temat postu: Filtr polaryzacyjny
Witam

Chcę kupić filtr polaryzacyjny, robię zdjęcia studyjne, fotografuję obecnie zegarki i na szkiełku tarczy pojawiają się odblaski, focę też żywność, przeźroczyste opakowania foliowe, butelki, plastikowe, przeźroczyste pojemniki.
Czy filtr zniweluje te odbicia? myślałem o hoya fioletowa standard albo marumi DHG, który będzie tu lepszym wyborem?
Obiektyw to tamron 17-50

mozer - Pią 16 Maj, 2014

marsellvip, ja bym wybrał marumi z tych dwóch. Hoya to raczej jakaś wyższa wersja.
Polar zredukuje w jakimś stopniu odblaski, ale pewnie nie wszystkie - zależy od przedmiotu, oświetlenia itp. itd.

majakpiotr - Czw 05 Cze, 2014
Temat postu: filtr
Ja brałem ostatnio od producenta okularów polaryzacyjnych. dobra sprawa to samo a wychodzi ciut taniej
Werwik - Pią 25 Lip, 2014
Temat postu: Re: filtr
majakpiotr napisał/a:
Ja brałem ostatnio od producenta okularów polaryzacyjnych. dobra sprawa to samo a wychodzi ciut taniej

Ale co brałeś samo szkiełko i patent jakiś na gumki mocowanie>? czy pod ramkę cookina?
Czy ci okrągły filtr wkręcany sprzedał.

Andrzej.M. - Pią 25 Lip, 2014

marsellvip Obawiam się że niewiele ci pomogą. Ale próbować możesz.
90s - Pon 18 Sie, 2014

marsellvip, nie zniweluje wszystkich.
Nie zniweluje na powierzchniach metalowych oraz gdy światło bezpośrednio odbija się od obiektu.
dlatego często zdjęcia np okularów zegarków robi się bez szkieł.

Co do wymienionych polarów to ja polecam DHG bardzo dobry filtr.

Możesz też kupić folie polaryzacyjne na lampy

Werwik - Pią 29 Sie, 2014

Postaraj się pobawić papierem transparentnym i innymi modyfikatorami światłą, strzel lampami poprzez np 2 ekrany tak by osłabić błysk, część odbić zniwelujesz.
Piko Nitro - Czw 30 Paź, 2014

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat, żeby nie zakładać nowego wątku.

Będę fotografował wnętrze przeszklonej kabiny. Chcę uniknąć odbić na szybach. Problem polega na tym, że będzie to sferyczna panorama złożona z kilkudziesięciu ujęć. Czy filtr polaryzacyjny jest tu jakimkolwiek rozwiązaniem? Czy za każdym obrotem głowicy do nowego położenia będę musiał zmieniać ustawienie filtra?