forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw - EF-S STM czy Sigma

Mitu - Pon 19 Maj, 2014
Temat postu: Obiektyw - EF-S STM czy Sigma
Witam

Szykuję się na przesiadkę na Canona 70D i się trochę waham.
Samo body i Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C czy zestaw z EF-S 18–135mm f/3.5–5.6 IS STM.
Nawet nie wiem co mnie ciągnie do tego kitowca, kit z czasów 300D był totalną porażką... Widziałem jak to STM szybko i cicho ostrzy. Sigma to przyzwyczajenie już 3... Jak przeglądałem zdjęcia, które potrzebowałem to wychodzi, że wszystkie między 30-50 mm i f 3.5-5.6 ale też czasem muszę/ratuję się f2,8. Zestaw obecny czyli 600D + powyższa Sigma czasem nie wyostrzy... Przy zdjęciach typu martwa natura i lampy i tak zazwyczaj jadę na ręcznym ustawianiu ostrości. Nie wiem czy mogę w cenie do 2000 stawiać jakieś wymagania...
Czy kitowy Canon 18–135 ma lepszy AF? Czy jakościowo porównywalny w zakresie 30-50mm? Może polecicie coś innego? Jak sami wiecie ciężko później w dobrej cenie coś sprzedać więc lepiej się 3 razy zastanowić.

Pozdrawiam
Wojtek

muzyk - Pon 19 Maj, 2014

Jeśli chodzi o pracę z af obiektywu stm na body obsługującym stm, to napiszę, że chciałbym, by elki te które mam tak szybko ostrzyły...
Ostatnio tak z ciekawości wziąłem w sklepie 700d z 18-55 stm do rąk.
Cóż, dziwne, że szybkość pracy takiego zestawu zbliża się do om1 z 12-50.
Ostrzenie stm na serio, odbywa się nadspodziewanie szybko.
Ciekawe, dlaczego Canon tego patentu nie instaluje w szkłach L i zaawansowanych puszkach FF...

dcs - Pon 19 Maj, 2014

Mitu,
Co do jakosci:
Wejdź na Dxomark i sam porownaj na 70D.
Piszę z tel. Więc nie załamuje.

komor - Wto 20 Maj, 2014

muzyk napisał/a:
Ciekawe, dlaczego Canon tego patentu nie instaluje w szkłach L i zaawansowanych puszkach FF...

Bo w szkłach L i zaawansowanych puszkach FF szybkość i precyzja AF od dawna jest wystarczająca? :) Bo STM to nowa technologia i po okresie „niemowlęcym” być może trafi do nowych L-ek? Pamiętaj też Muzyk, że nowe 70-200L II i 24-70II w połączeniu z nowymi 5DIII czy 1DX mają precyzyjniejszy AF. Więc choć nadal nazywa się USM, to jednak zmiany są.

Mitu - Wto 20 Maj, 2014

Teraz to mi się spodobał EF-S 60mm f/2.8 Macro USM... i daruje chyba sobie STM.
Muszę jeszcze polukać...
Pozdrawiam

ryszardo - Wto 20 Maj, 2014

Mitu, jeśli będziesz miał okazję, to sprawdź pracę swojej Sigmy na tym 70D. Może się okazać, że będzie zauważalnie lepiej, niż na 600D.
Podobnie było z moim egzemplarzem. Na moim 40D ostrzy bez zarzutu i nie zamierzam tego obiektywu zmieniać. Kolega raz pożyczył i podpiął do swojego 1000D. AF pudłował na co trzeciej klatce.

muzyk - Sro 21 Maj, 2014

komor napisał/a:
Pamiętaj też Muzyk, że nowe 70-200L II i 24-70II w połączeniu z nowymi 5DIII czy 1DX mają precyzyjniejszy AF.

nie przeczę, jednak...
czy miałeś w ręku 70D z 18-55 STM?
Polecam.
:shock: murowany.

mozer - Sro 21 Maj, 2014

muzyk, takie ciemne szkła nie wymagają tak dużej precyzji...
muzyk - Sro 21 Maj, 2014

mozer napisał/a:
takie ciemne szkła nie wymagają tak dużej precyzji...

nie mam możliwości sprawdzenia dokładnie jak tam z precyzją.
Szybkość jest naprawdę imponująca.
Tym bardziej jak się weźmie do rąk obok eksponowanego OM1 i zestaw np. 700D + STM.