forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor 24-120mm czy Sigma 24-105mm

Grafka - Wto 20 Maj, 2014
Temat postu: Nikkor 24-120mm czy Sigma 24-105mm
Witam wszystkich.
Mam dylemat. Planuję kupić obiektyw do Nikona D700. Do tej pory używałam starego Tamrona ale miał drobny wypadek, oprócz tego niesamowicie powolny AF i można było oszaleć.

Zależy mi na jakimś standardowym, fajnym zumie i szybkim autofokusie. Nie jestem profesjonalnym fotografem, nie biegam po weselach choć czasami się zdarza u znajomych.

Obiektyw macro mam, szeroki kat też i 70-300. Ten ma być na spacer, wycieczkę, na spotkania z rodzina czy imprezy...

Oba te obiektywy są bardzo podobne w testach a różnią się 1tyś zł. To dość dużo i stąd też mój dylemat. Co myślicie o przysłonie 4? i który z nich ma szybszy autofokus. Sigma niby ma HSM ale to trzeba sprawdzić w różnych warunkach. Miałam do czynienia z Nikkorem 24-70mm i był niesamowicie szybki i dokładny nawet w ciemnych pomieszczeniach, ale czy ten Nikkor też ma taki AF?

Czy ktoś miał do czynienia z oboma tymi obiektywami?

MM - Wto 20 Maj, 2014

Kup Tamrona 24-70/2.8. Ma bonus w postaci stabilizacji co nie jest częste w tego typu szkłach a niektórzy bez tego nie kupią obiektywu :wink:
Grafka - Wto 20 Maj, 2014

Myślałam o Tamronie ale... czasami brakuje mi tych paru milimetrów dlatego też szukałam większego zakresu. Choć światło 2.8 jest kuszące no i VR też :smile:
MM - Wto 20 Maj, 2014

Te milimetry więcej nie zastąpią jakości 24-70, ale jedni wolą blondynki a inni rude... Ja bym nie kupił któregokolwiek z sugerowanych szkieł. Szczególnie mając D700.