|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - czerwone cyferki na obiektywach canona
Tryton - Wto 04 Mar, 2008 Temat postu: czerwone cyferki na obiektywach canona Witam!
Ostatnimi dniami zainteresowałem się, co oznaczają czerwone cyferki na moim nowym C24-105 umieszczone nad okienkiem z odległościami.
W sklepie mi powiedziano, że nic
Poszukałem w internecie i z tego co się dowiedziałem, to służą do korekty ustaiwnia ostrości przy fotografowaniu na materiałach czułych na pdczerwień (czyli jednak coś znaczą).
Jednak nie udało mi się dowiedzieć, jak konkretnie to działa. Co prawda nie mam matrycy podczerwonoczułej, ale już chciałbym wiedzieć dla samej satysfakcji.
Jedno mnie zastanawia (czyli drugie moje pytanie) - na innych obiektywach "czerwone cyferki" odpowiadają pełnemu zakresowi ogniskowych (np dla szkła 28-300 cyferki posiadają wartości od 28 do 300), a na moim modelu (24-105L) są od 24 do 50.
Pozdrawiam
Arek - Wto 04 Mar, 2008
Masz matrycę podczerwonoczułą, bo takie są CMOSy i CCD stosowane w fotografii cyfrowej. Są one na tyle czułe, że przed matrycą umieszcza się filtr IR, który tą podczerwień usuwa. Widziałem jednak przeróbki Canonów 300D, które miały usunięty ten filtr. Oryginalnie bez tego ustrojstwa sprzedawany był Canon 20Da przeznaczony do astrofotografii, gdzie wiele obiektów wysyła sporo światła IR.
Światło podczerwone, mając długość fali inną od światła widzialnego, inaczej załamuje się w soczewkach i ogniskuje się w innym miejscu. Stąd do ustawień ostrości właściwych dla światła widzialnego trzeba nanosić poprawki jeśli fotografujemy w podczerwieni.
Tryton - Sro 05 Mar, 2008
Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję.
Nastawiam ostrość na obiekt, odczytuję jaką mam ustawioną ogniskową i przesuwam odległość (dla której ustawiona została ostrość) na "czerwoną cyferkę" posiadającą wartość mojej ogniskowej. Tylko czemu mam do 50 a nie do 105, czy powyżej ogniskowej 50 na moim szkiełku nie wymagana jest już korekta?
Acha - rozumiem, że domowym sposobem usuwanie filtra sprzed matrycy raczej nie jest zalecane
komor - Sro 05 Mar, 2008
Mój 70-200/4L też ma czerwone liczby tylko dla 70 i 100, nie ma dla 200. Być może jest tak, że przy pewnych ogniskowych w pewnych obiektywach układ soczewek robi się taki, że nie wymaga to korekty ostrości dla IR, albo jest ona na tyle znikoma, że jej nie zaznaczono?
|
|