forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Apel do posiadaczy Sigmy 10-20mm

5kbFlashMemory - Sro 05 Mar, 2008
Temat postu: Apel do posiadaczy Sigmy 10-20mm
Pisze w nowym wątku bo mój post pomimo aktualizacji nie pojawia się w nowych wiadomościach http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30

Prosiłbym posiadaczy Sigmy 10-20mm o sprawdzenie jak obiektyw zachowuje się przy ogniskowej 10-12mm pod różnym kątem np. przy robieniu zdjęć żarówki halogenowej lub Słońcu. W inny sposób nie dowiem się jak naprawdę ten obiektyw robi zdjęcia pod silne światło pod różnym kątem.

Postaram się dzisiaj dołączyć zdjęcia wykonane już 2 sztuką obiektywu, w którym nie widzę zmian w odblaskach przy sztucznym świetle.

Słońca nie moge pofocić, bo od tygodnia go nie ma ;(

Pomożecie ?

007areka - Sro 05 Mar, 2008

...nie mam prywatnie tego szkla i akurat nie moge sprawdzic pod tym wzgledem co piszezs, zakladalem kilka razy i bylo tak sobie..czekam na tamrona...
...jesli szklo cie nie zadowla i nie nadaje sie do Twoich zastosowan to poprostu go oddaj i nie zawracaj sobie nim glowy,(czasem wymiana na inny egzemplarz odnosi skutek ale to juz robiles)
...kup canona moze bedzie lepszy..
...poczytalem testy i opinie, w testach jest super a w opiniach uzytkownikow juz nie tak bardzo, widac ze sa roznej jakosci egzemplarze wiec moze jescze warto poszukac...

MC - Sro 05 Mar, 2008

Ok, zrobione tak na szybko, sloneczko w kadrze:
PS. za kilka dni prosze szanowne wladze forum o wykasowanie zdjec, aby serwera niepotrzebnie nie zapychac.

komor - Sro 05 Mar, 2008

Absolutnie nie usuwać zdjęć! :) Przecież bardzo mądrze wrzuciłeś malutkie pliki, więc serwera nie zapychasz, a dla potomnych będzie jak znalazł - czasem jednak niektórzy zaglądają do archiwum...
MC - Sro 05 Mar, 2008

A wracajac do tematu. Na kazdym ze zdjec slonce gdzies w kadrze jest i ani razu blikow ani niczego podobnego nie widzialem. Wiec albo Ty masz wyjatkowego pecha, albo ja mialem wyjatkowe szczescie :mrgreen:
edit: zdjecia zrobione oczywiscie bez oslony przeciwslonecznej.

5kbFlashMemory - Czw 06 Mar, 2008

MC napisał/a:

A jakie miałeś ustawienia, bo zauważyłem, że problem znika w przedziale 14-20 mm i przy większym numerze przysłony ?

Załączam zdjęcia z nowej sztuki Sigmy...

Tam gdzie nie ma odblasków to jest przysłona większa i ogniskowa powyżej 14 mm.
Mam pytanie czy jak byłaby jakaś wada to czy nie powinna być widoczna w całym zakresie ogniskowych ?

[ Dodano: Czw 06 Mar, 2008 ]
Niektóre odblaski są ładne musicie przyznać :lol: :???:

Wysłałem e-maila do Sigmy Polska z załączonymi próbkami z tego postu zobaczymy co napiszą...

MC napisał/a:
PS. za kilka dni prosze szanowne wladze forum o wykasowanie zdjec, aby serwera niepotrzebnie nie zapychac.

Część promieni słonecznych może tutaj blokować budynek, jeśli możesz zrób zdjęcia na zewnątrz i pod ostrymi kątami nie na wprost Słońca... bo wtedy raczej odblasków nie ma. Będę wtedy widział, czy to jest norma w tych Sigmach. Z góry dzięki...

MC - Czw 06 Mar, 2008

Zawsze staralem sie robic tak, zeby slonce z boku. Gora, dol, lewa, prawa. Wszystkie robione na 10mm, przyslona f.4.5. Dzisiaj pada snieg, ale jak bedzie okazja o porobie na zewnatrz.

Jak możesz sprawdź jedną rzecz. Złap ostrość na wprost Słońca lub lampy halogenowej i trzymając spust przesuwaj powoli aparat w prawo, lewo, góra, dół. Jak ja tak robię zawsze w pewnym momencie widzę w wizjerze odblask i wtedy robię zdjęcie...
MC - Czw 06 Mar, 2008

A wlasnie tak robilem. W wizjerze odblask widzialem. Na zdjeciu na szczescie brak odblasku. Tak sobie wymyslilem, ze moze pryzmat to tworzyl...

No widzisz a u mnie jak wiadać w wizjerze to na zdjęciu też. Sigma Polska nie odpisuje. napisałem też do Japończyków i serwisu w Gdyni może ktoś odpisze, czy to w ogóle może się zdarzyć... ;(

MC miałeś jakiś założony filtr ?

MC - Czw 06 Mar, 2008

Nie, obiektyw byl zupelnie goly. Nawet bez oslony przeciwslonecznej. Jak w wakacje robilem na A100 w gorach to nigdy bliku zadnego nie bylo.
Zrobilem ta Sigma mnostwo fajnych zdjec i jestem bardzo zdziwiony, ze masz takie problemy...

Dobijają mnie takie artykuły ;)

"Pod światło
Podobnie jak pod względem dystorsji, tak i w tej konkurencji szerokokątny zoom Sigmy zachowuje się znacznie lepiej niż można było przypuszczać. Ale to nie wszystko: nie dość, że wypada najlepiej z całej czwórki, to jeszcze zasługuje na najwyższe noty. Tego naprawdę trudno się było spodziewać. I w zasadzie wszystko, co można o wadach tworzonego przez niego obrazu napisać. Żeby jednak być całkiem w zgodzie z prawdą, należy tylko dodać, że czasami można na zdjęciach zrobionych tym obiektywem dopatrzyć się pojedynczego, malutkiego blika, czasami smugi światła, ale to bardzo rzadkie, sporadyczne przypadki. Piątka!"

http://www.foto.com.pl/in...d=testy&test=16

MC napisał/a:
Jak w wakacje robilem na A100 w gorach to nigdy bliku zadnego nie bylo.

Chyba jednak będę musiał poprosić o 3 sztukę tego obiektywu, tylko nie wiem jak na to zareaguje sprzedawca...

Daimon - Czw 06 Mar, 2008

A propos możliwości Sigmy 10-20, tu podpiętej do D80 - http://www.digart.pl/zoom...pny_wschod.html
Monastor - Czw 06 Mar, 2008

Daimon, wygląda mi na HDR, niekoniecznie odpowiedni rodzaj fotki na coś o charakterze testowym. Bardziej widać tu możliwości fotografa i to nie tylko w kwestii robienia zdjęcia, a także obróbki... a z tej Sigmy da się pewnie więcej wyciągnąć, tylko trzeba być jeszcze lepszym.

To jest niestety cała trudność w dyskusjach o fotografii. Z jednej strony sprzęt, a z drugiej człowiek.
Ta sigma może tylko tyle, na ile pozwala jej osoba robiąca zdjęcie. Jeśli mamy przedstawić cokolwiek obiektywnie to niestety muszą to być wykresy rozdzielczości i tym podobne. Niektórym wydaje się to bezsensowne... ale na tej zasadzie można powiedzieć, że bezsensowne jest jakiekolwiek testowanie sprzętu. Geniusz fotograficzny zrobi dobre zdjęcie, nie ważne co dostanie w ręce, żeby je zrobić.

Zresztą warto zobaczyć to, żeby mniej więcej wiedzieć o co mi chodzi ;)
http://www.juzaphoto.com/...-processing.htm

:lol: Wyluzuj nieco, tu nie chodzi o fotkę w "charakterze testowym", tylko o coś takiego jak... piękno. A jak znajdziesz lepsze zdjęcia z tej Sigmy to pokaż, wszyscy chętnie obejrzymy, ja często wklejam linki, jak coś ciekawego w sieci znajdę.

No i jak mi linkujesz takie rzeczy jak informacje o post processingu, ("żebym zobaczył o co chodzi") to robi się dość zabawnie, bo z wykształcenia jestem min. grafikiem komputerowym i fotoedytorem...

A stonkę Juzzy znam dobrze, gość jest artystą w tym, co robi.

Daimon, nie linkuję Tobie, piszemy na forum publicznym, pokazuję przykład obrazujący jak duży wpływ może mieć dodatkowa robota fotografa na efekt końcowy.

Pokazywanie kolejno coraz lepszych fotek z takiego czy innego obiektywu mija się z celem bo to na dobrą sprawę licytacja, który fotograf jest lepszy... a o obiektywie prawie nic to nie mówi. Przeszlibyśmy w dyskusję o sztuce fotografii, a nie o sprzęcie... a to już temat na caly dział forum, który zresztą także istnieje :wink:

Dodatkowo można wprowadzić w błąd kogoś kto ma na ten temat mniejszą wiedzę i szuka w internecie porad co do kupna obiektywu. Może zobaczyć takie zdjęcie, podpalić się, a potem stwierdzić, że obiektyw wcale takich nie robi :smile:

Dając HDR ze zdjęcia/zdjęć wykonanego danym obiektywem możesz niechcący utwierdzić kogoś w przekonaniu, że obiektyw daje piękne kolory. Inna osoba zrobi dof stack z kilku ujęć obiektywem makro i już ktoś może się przeliczyć z GO. Inna osoba może dać portret ptaka zrobiony obiektywem 70 mm, a ktoś gotów jest pomyśleć że to odpowiednia ogniskowa do fotografii ptaków.
Takie fotki są specyficzne i powinny być linkowane z odpowiednią adnotacją i niekoniecznie w wątkach sprzętowych. Takie jest moje zdanie na ten temat. Nie muszę się wyluzowywać bo wcale nie jestem spięty :mrgreen:

Monastor napisał/a:
Dając HDR ze zdjęcia/zdjęć wykonanego danym obiektywem możesz niechcący utwierdzić kogoś w przekonaniu, że obiektyw daje piękne kolory. Inna osoba zrobi dof stack z kilku ujęć obiektywem makro i już ktoś może się przeliczyć z GO. Inna osoba może dać portret ptaka zrobiony obiektywem 70 mm, a ktoś gotów jest pomyśleć że to odpowiednia ogniskowa do fotografii ptaków.

Czy to jest HDR to sprawa będzie niebawem rozstrzygnięta, bo gościa o to zapytałem.

Monastor napisał/a:
Takie fotki są specyficzne i powinny być linkowane z odpowiednią adnotacją i niekoniecznie w wątkach sprzętowych.

A co do reszty... Ludzie nie są głupi, nie trzeba im pisać instrukcji obsługi na zapalniczce, wraz z adnotacją, że ogień parzy.
I nie offtopujmy.

Daimon, nie wiem czy to HDR, ale śmiem twierdzić, że żadna matryca nie daje w jpg takiego zakresu tonalnego. Na pewno coś z tym zdjęciem było robione. Może to wywołany odpowiednio plik RAW. Co by to nie było, prosto z aparatu nie otrzyma się takiej fotki.

Ludzie głupi nie są, ale laicy też się trafiają i po to między innymi jest to forum ;-)

Zgadzam się, koniec z offtopem

5kbFlashMemory - Pią 07 Mar, 2008

Daimon napisał/a:
wszyscy chętnie obejrzymy

Zgadzam się ze wymiana linkow nic nie pomoze w tym temacie
ale jak tak bardzo chcesz to http://www.flickr.com/photos/jcroldan/tags/1020mm/ takich zdjec jest tysiace w sieci ale nie o to chodzi....

[ Dodano: Pią 07 Mar, 2008 ]
Tak ta Sigma mnie drazni ze zastanawiam sie nad zamiana na Canona 10-22mm...

Napisalem w tej sprawie do dystrybutora, producenta i nikt nie odpisal....

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2008 ]
Otrzymałem dzisiaj odpowiedź następującej treści:

Cytat:
Witam
Każdy obiektyw (nie tylko SIGMA), skierowany pod odpowiednim kątem uzyska
taki efekt, nie jest to wada fabryczna obiektywów.

Pozdrawiam,
Piotr Niklas
Dział Obsługi Klienta

..:: FOTO-SERVICE ::..
..:: Autoryzowane Centrum Serwisowe ::..

ANALOGOWY

81-589 Gdynia
ul. Fleszarowej-Muskat 3
tel. +48 58 629 45 22
fax +48 58 629 45 16
..:: www.foto-service.pl ::..

I co o tym myślicie ???

Po moich dalszych wątpliwościach dostałem kolejna odpowiedź:

Cytat:
Proszę używać filtrów UV oraz dodatkowo zapoznać się z literatura
fotograficzna, gdzie są przedstawione techniki fotografii oraz sposoby
niwelowania niepożądanego efektu blików.
Jest Pan pierwszym klientem, który zgłasza efekt blików jako wadę
obiektywu.

Pozdrawiam,
Piotr Niklas
Dział Obsługi Klienta

Wyszło na to, że nie umiem robić zdjęć...

[ Dodano: Wto 11 Mar, 2008 ]
Dostałem także odpowiedź z Japonii:

Cytat:
Dear Piotr,

Thank you very much for your e-mail.
However, there is nothing wrong with these images, it is impossible to
eliminate ghost or flare 100% percent, if you shoot a picture of a strong light
source. May be you know the fact that flare and ghosting tends to occur
with digital SLR cameras, due to reflections from the image sensor surface
of the camera.

Kind Regards,
Vuslat Tatar