forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Filtry żelowe Cokina- Jak ustawić WB

zwirek210 - Pią 23 Maj, 2014
Temat postu: Filtry żelowe Cokina- Jak ustawić WB
Ostatnio kupiłem zestaw filtrów żelowych cokin na lampe reporterska i mam pytanie jak powinienem ustawić balans bieli. Mam taka sale która daje mocny pomarańczowy tył i chce sie go pozbyć ale zakładałem te filtry co powinny mi to zredukować i nie widzę różnicy. Co robię źle ?
komor - Pią 23 Maj, 2014

Jeżeli światło lampy błyskowej dostosowujesz do temperatury światła w pomieszczeniu (→zakładasz filtry), to na aparacie powinieneś ustawić temp. barwową odpowiadającą temu, co jest w pomieszczeniu, czyli np. światło żarowe. Jak rozumiem zakładasz filtr pomarańczowy, tak?
Pamiętać też trzeba, że niestety filtry pomarańczowe zjadają sporo światła, więc efektywna moc lampy spadnie.

zwirek210 - Sob 24 Maj, 2014

Tak zakładałem pomarańczowy i próbowałem z temp na kelvinach a i tak nie bardzo widziałem różnice. W poniedziałek znowu robię tam zdjęcia wiec porobię wcześniej testy i wrzucę materiał do waszej oceny.
komor - Pon 26 Maj, 2014

zwirek210, a który zakładasz? CTO o jakiej mocy? 1/2 działa dość delikatnie, jak chcesz dość ostro wyrównać do bardzo ciepłej „żarówy”, to przynajmniej CTO 1 jest potrzebny, niestety.