forum.optyczne.pl

Lornetki - Leitz TRINOVID 8x32

oronixx - Sob 24 Maj, 2014
Temat postu: Leitz TRINOVID 8x32
Witam,
z góry zaznaczam, że w temacie lornetek jestem totalnie 'zielony', a na tym forum jest to mój pierwszy temat.
Proszę o jakiekolwiek informacje na temat tego konkretnego egzemplarza lornetki marki Leitz. Czy jesteśmy w stanie ustalić datę jej produkcji? Jakiej klasy jest to model (wiem jedynie, że marka jest bardzo ceniona)? Jakiej sumy na rynku wtórnym można oczekiwać od potencjalnego kupca? No i ostatnie pytanie: gdzie najlepiej udać się aby sprzedać taką lornetkę? Serwis aukcyjny?

Poniżej załączam zdjęcia mojej lornetki.
Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam!

Guliwer - Sob 24 Maj, 2014

Lornetka z dawnej najwyższej półki. Jeśli jest sprawna mechanicznie i ma czyste szkła i wnętrze, nie jest rozkolimowana (podwójny obraz), to można wystawić za jakieś 1500 zł np. na Alle.
Warto wyczyścić z zewnątrz pędzelkiem, obudowę przetrzeć szmatką z środkiem do samochodowych kokpitów. Szkła wyczyścić delikatnie specjalnym pędzelkiem i ew. przetrzeć optyczną ściereczką z odrobiną płynu do soczewek czytników CD. Optykę b. delikatnie, żeby nie uszkodzić powłok.
Wystawiając na sprzedaż zrób też zdj. wnętrza od przodu np. świecąc latarką.

Arek - Sob 24 Maj, 2014

Jeśli masz do tego jeszcze oryginalne etui, a lornetka jest w naprawdę dobrym stanie, to można wziąć za nią nawet ponad 2000 zł. Chociaż z tego co widzę, ten napis Leitz Wetzlar jest jakby czymś wydrapany więc stan lornetki nie jest chyba najlepszy.
oronixx - Sob 24 Maj, 2014

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Co do stanu tego egzemplarza to mechanicznie wydaję się być bez zarzutu, nie zauważyłem 'podwójnego obrazu'. Jak widać jest ona delikatnie zakurzona, gdyż nie była czyszczona do zdjęć. Co do napisu Leitz Wetzlar to wygląda on jak srebrny, wypukły napis na czarnym tle - chyba nie został wydrapany.

Czy jesteśmy w stanie ustalić rok produkcji tego egzemplarza?

Pozdrawiam!

Arek - Sob 24 Maj, 2014

Jest stary. Z początków produkcji, bo nie ma jeszcze literki B w nazwie i logo jest czarne (potem była już czerwona kropka). Tak więc to lata 60te.

Mój egzemplarz jest trochę nowszy (późniejszy nr seryjny):
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=261

Gottfried - Sro 28 Maj, 2014

Po numerze widzę, że rok produkcji tej lornetki to ok.1963 jak chcesz dokładną datę to można napisać do Leica. Stan lornetki dobry, realna cena przy odrobinie szczęścia to ok.1500zł, podobne egzemplarze można kupić po za Polską 700-1400zł.
Arek - Sro 28 Maj, 2014

Za 700 zł??? Szczerze wątpię.
kivirovi - Sro 28 Maj, 2014

Dlaczego, ja pod waszym (zgubnym) wpływem prawie kupiłem Trinovid 10x40, Nr 698434, $250CAD:
http://vancouver.en.craig...4468193494.html
(jest etui, brak papierków)

Arek - Sro 28 Maj, 2014

Wow... Za taką kwotę nie wziąłeś???

No właśnie. Z zasady nie chce kupować bo potem chomikuje. Niewiele brakowało ale sie powstrzymalem. Pojedzie gdzies do USA.
Gottfried - Sro 28 Maj, 2014

Tak wyglądała z bliska:

A tu pod samym nosem:
http://allegro.pl/lornetk...4281955982.html

Co do okazji to w styczniu kupiłem w dobrym stanie Zeissa Dialyt 10x42 obity skórą już z powłokami T*, ale bez P* za $150, tydzień temu kupiłem Swarovskiego SLC 8x30 z 2004 za $400 i Leica Trinovid 10x42 z 2000 roku za $450. Dwa tygodnie temu dostałem ofertę na Nikona EDG 8x32 wersja I za $600, ale zrezygnowałem. Przez mój błąd tydzień temu przegrałem licytacje Zeissa Victory FL 8x32, poszedł za 411GBP. Mógł bym tak długo wymieniać.

Arek - Sro 28 Maj, 2014

No patrzcie... Na ebay'u zwykle poniżej 1000 nie schodzą.

Na Beaty ceny są wyższe bo je podbijacie :)
Na craigslist jest dużo taniej ale trzeba znacznie dłużej czekać i przyjść osobiście z gotówka.

krzysiek29 - Sro 28 Maj, 2014

Gottfried napisał/a:

A tu pod samym nosem:
http://allegro.pl/lornetk...4281955982.html

Co do okazji to w styczniu kupiłem w dobrym stanie Zeissa Dialyt 10x42 obity skórą już z powłokami T*, ale bez P* za $150, tydzień temu kupiłem Swarovskiego SLC 8x30 z 2004 za $400 i Leica Trinovid 10x42 z 2000 roku za $450. Dwa tygodnie temu dostałem ofertę na Nikona EDG 8x32 wersja I za $600, ale zrezygnowałem. Przez mój błąd tydzień temu przegrałem licytacje Zeissa Victory FL 8x32, poszedł za 411GBP. Mógł bym tak długo wymieniać.

Może by tak założyc temat: "okazje lornetkowe i nie tylko" (oczywiście jeśli samemu nie licytujemy :grin: ) i podawac linki do takich bądź podobnych aukcji/ofert. Też kiedyś polowałem na FL 8x32 ale poszedł znacznie wyżej..

Arek - Sro 28 Maj, 2014

Słusznie - zakładam i podczepiam.