forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - SZUKAM OBIEKTYWU - do Canona

reverie - Nie 25 Maj, 2014
Temat postu: SZUKAM OBIEKTYWU - do Canona
Hej
Chciałabym zakupić swój pierwszy obiektyw. Nie jest to jednak równoznaczne z moim brakiem umiejętności w dziedzinie fotografii. Potrzebuję obiektywu o różnych ogniskowych.. np. 14-200mm. Przede wszystkim obiektywu jasnego. Załączyłam zdjęcie, które idealnie odzwierciedla moje oczekiwania. Proszę o pomoc. Chcę robić zarówno portrety jak i edytoriale fashion :)

Pozdrawiam :)

moronica - Nie 25 Maj, 2014

nie ma takiego

Zdjęcie jakimś musiało zostać wykonane. Proszę o pomoc :)

reverie, nie ma jasnego obiektywu o tak duzym zakresie zoomu. a to zdjecie pewnie zostalo wykonane obiektywem staloogniskowym, na ktory to krecilabys nosem

Ah rozumiem :) A czy stałoogniskowe nadają się i na portrety i na zdjęcia całe postaci, krajobrazy ?

+ chodzi mi konkretnie o canona

tak, jeden staloogniskowy do headshota, drugi do calej postaci, trzeci do krajobrazu ;) ewentualnie mozesz sie przyjrzec sigmie 18-35mm f/1.8 (pod warunkiem ze bedzie dobrze wspolpracowal z twoim korpusem bo z Sigmami i Canonem to roznie bywa) i dokupic cos dluzszego do headshotow (jakiegos 85mm f/1.8)

a 70-200 mm ? Dużo takich widzę

no sa spoko albo i nawet bardzo dobre ale wiesz, co oznaczaja te wartosci w milimetrach?

Oczywiście :) Poszperam jeszcze. Dzięki :)
komor - Pon 26 Maj, 2014

reverie, tak na wszelki wypadek:
Symulator obiektywów - Nikon Polska
Obiektywy klasy 70-200 są często używane do takich zdjęć, o jakich piszech, jednak te ze światłem f/2.8 to spory wydatek, mam nadzieję, że jesteś przygotowana. No i oczywiście kąt widzenia, jaki dają na najszerszej ogniskowej (70mm) nie jest zbyt szeroki, więc jako jedyny obiektyw nie nadają się do wszystkiego.