|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - D700 przepala zdjęcia - dziwny problem.
grzej306 - Pon 26 Maj, 2014 Temat postu: D700 przepala zdjęcia - dziwny problem. Hej,
problem taki:
Na weselu robił zdjęcia normalnie.
Nagle jedna klatka czarna. Druga czarna - na wyświetlaczu ERR. Wyłączyłem i włączyłem i znów to samo - czarne zdjęcie i ERR. i tak ze cztery razy. Wyciągnąłem chyba baterie, nie wiem, i zaczął robić prawie normalnie.
Ale co zauważyłem - przepala zdjęcia w jasnych warunkach.
Zauważyłem, że tak jakby bez względu jak się ustawi ekspozycje (czas), nie ustawiał czasów krótszych niż (na moje oko) 1/40 sek. Dłuższe owszem, ale krótszych nie. Czyli na dworze ISO 200 f nawet 22 a on przepala ! Ustawiasz 1/8000 a on "wolno" klapie, foto rozmyte i przepalone.
Dopiero w półmroku albo ciemniejszej sali można coś zdziałać, ale czasy długie więc się rozmazuje wszystko.
Był reset, było odświeżenie softu i nic.
Ponadto na zdjęciach wychodzi lekkie przyciemnienie górnej części kadru, jakby jakaś lamelka zostawała i się naświetlała - wcześniej nie było.
Czy to może być migawka?? Zła synchronizacja czasów?? Naciąg migawki??
Wcześniej nie było żadnych problemów i oznak. Nagle się stało.
Przebieg niecałe 80tys.
Jaki serwis jeśli już wybrać?? Gdzie dzwonić, wysłać??
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam
Grzesiek
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2014 01:56 ]
Tak się naświetla.
ISO 200 f/2
mozer - Pon 26 Maj, 2014
grzej306, no pewnie trzeba wymienić migawkę. Namiary na serwis Nikona znajdziesz w google.
BTW - ja widzę zmianę naświetlenia między 1/250 a 1/125.
grzej306 - Wto 10 Cze, 2014
Po naprawie - naprawiony.
Strzeliła sprężynka od dolnej kurtyny "goniącej" - pękło jakieś tam oczko, zaczep.
Pech, podobno się nie zdarza. Naprawa w Krakowie 400 pln , całość trwała 6 dni w sumie z wysyłkami.
Jest już po dwóch weselach i narazie chodzi.
Dobrze złożony, dobry kontakt z serwisem.
|
|