forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Dlaczego lustrzanki i ich obiektywy są takie drogie?

lutum2012 - Czw 29 Maj, 2014
Temat postu: Dlaczego lustrzanki i ich obiektywy są takie drogie?
Co jest w nich tak cennego, że kosztują kilka, kilkanaście tysięcy? Od dawna nurtuje mnie to pytanie :)
Usjwo - Czw 29 Maj, 2014
Temat postu: Re: Dlaczego lustrzanki i ich obiektywy są takie drogie?
lutum2012 napisał/a:
Co jest w nich tak cennego

Popyt :mrgreen:

Hahaha :D chyba bym się nie zdziwił :mrgreen:

A tak serio :) ? Wie ktoś ile produkcja kosztuje ich na jeden aparat?

Usjwo - Czw 29 Maj, 2014

Mysle ze srednia marza to 25% maksimum

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2014 17:54 ]
wliczajac w cene produktu development

Arek - Czw 29 Maj, 2014

Cena produktu, jako suma poszczególnych części, to pewnie 20-30% końcowej ceny sklepowej...

No ale trzeba do tego dorzucić nakłady na zaprojektowanie sprzętu, wdrożenie go do produkcji (uruchomienie linii produkcyjnej), pensje pracowników od inżynierów, poprzez pracowników fizycznych, do marketingu i dyrekcji. Potem koszta transportu, przesyłki, cła, podatki, marże...

Aaaa... trochę tego jest. No to już rozumiem :) Dzięki.
Intimate - Czw 29 Maj, 2014

Producenci ustalają ceny ale dyktuje je rynek. A hobby to najlepsze żniwa, przykład statywy fotograficzne. Żadnej technologii, kilka dobrze spasowanych rurek i 1000 zł. Dlaczego ? Bo ludzie tyle zapłacą :)
mavierk - Czw 29 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:
Co jest w nich tak cennego, że kosztują kilka, kilkanaście tysięcy? Od dawna nurtuje mnie to pytanie
Otóż to nie lustrzanki są takie drogie tylko Ty, podobnie jak i ja tak mało zarabiasz :(
muzyk - Czw 29 Maj, 2014

Wydaje mi się, że na ostateczną cenę składa się też faza projektowa, badawcza.
dragossani - Czw 29 Maj, 2014

No i jednak trochę techniki tam siedzi:

T.B. - Czw 29 Maj, 2014

Dochodzi jeszcze cena nowości i to jest chyba największy narzut. Wystarczy porównać sklepowe ceny aparatów po roku lub półtora od ich wprowadzenia. W niektórych wypadkach można się załamać, jeśli kupiło się nowość.

mavierk napisał/a:
lutum2012 napisał/a:
Co jest w nich tak cennego, że kosztują kilka, kilkanaście tysięcy? Od dawna nurtuje mnie to pytanie
Otóż to nie lustrzanki są takie drogie tylko Ty, podobnie jak i ja tak mało zarabiasz :(

No niestety :( taki żywot sprawiedliwości na tym świecie :(

maziek - Czw 29 Maj, 2014

Mavierk ma rację tylko jest odwrotnie - są takie drogie, bo nas na nie stać. To poza nikłym odsetkiem profesjonalistów towar dla hobbystów, a ci zapłacą każde pieniądze, dziecku od ust odejmując.
Usjwo - Pią 30 Maj, 2014

Arek napisał/a:
Cena produktu, jako suma poszczególnych części, to pewnie 20-30% końcowej ceny sklepowej...No ale trzeba do tego dorzucić nakłady na zaprojektowanie sprzętu,

Mysle ze podliczajac wszystkie koszty (projektowanie, rozwoj itp.) to maksymalnie marza jest 30%, o ile nie mniej.

Popatrzmy dla przykladu na ceny.
6D +24- 105, ceny srednie i przeliczone na PLN
Polska - 8100
USA - 7000
Chiny - 7000

Mozemy wiec z cala pewnoscia zalozyc ze 13.5% to napewno marza.
Oczywiscie nikt nie sprzedaje w USA, czy Chinach po kosztach, wiec odejmijmy reszte na marze krajow uprzemslowionych, czyli powiedzmy koszt produktu 5700PLN (z marza okolo 30%)

Po "globalizacji" srednia marza troche nam spadnie, powiedzmy ze jest to 27%. Ile moze wynosc czas zwrotu inwestycji? minimum 4 lata? Daje to nam 6% rocznie. Z drugiej strony oprocentowanie lokat USD to przy dobrych staraniach bedzie 3%, wiec 6% wyglada rozsadnie.

Cytat:

Jest tu troche prawdy, cene pewnie ksztaltuje zakladany wolumen sprzedazy. Mozna zalozyc ze bogatsze spoleczenstwo kupi wiecej dobr "niepotrzebnych" do zycia, wiec cene mozna obnizyc na danym rynku, poniewaz wzrosnie wolumen sprzedazy (patrz USA i Chiny).

Jako ze foto produkcja to domena Japonczykow, ktorzy sa silnymi "nacjonalnymi patriotami" i dla idei sa gotowi na wszystko, nie zdziwilbym sie jakby na rynku japonskim sprzedawali po koszach produkcji.
Sprawdzi cene w Japoni, a dowiesz sie ile kosztuje produkcja. Nie bez kozery w wersji japonskiej sa tylko dwa jezyki, a dolozenie innych jest praktycznie nieoplacalne.

busz - Pią 30 Maj, 2014

Usjwo napisał/a:
Jest tu troche prawdy, cene pewnie ksztaltuje zakladany wolumen sprzedazy. Mozna zalozyc ze bogatsze spoleczenstwo kupi wiecej dobr "niepotrzebnych" do zycia, wiec cene mozna obnizzyc.
Zwróciłeś uwagę na bardzo ważną rzecz (moim zdaniem). Podejrzewam, że to co mówisz to jedno, ale na końcową cenę wpływ ma też to jak dany produkt jest postrzegany na rynku, coś jakby prestiż. Za to też się płaci. ;)
lutum2012 - Pią 30 Maj, 2014

Tak czy inaczej, jak to mówi mój wujek - ,,Za bajery się płaci". Zgadzam się z nim w stu procentach. I nie to żebym uważał lustrzankę za jakiś tam bajer, to dla mnie po prostu narzędzie dające pełną kontrolę nad tym co się robi.

A spójrzcie jaki to paradoks; istnieje duży procent bogaczy, którzy kupują sobie lustrzankę od tak, a potem nie wiedzą co z nią zrobić i zrzucają na sprzęt. Plus do tego myślą, że są fotografami :zalamany: sweet focia na fejsa :shock: . I są tacy, których nie stać na ten cud techniki, a robią zdjęcia o wiele razy lepsze i czują do fotografii to coś. :neutral: .

Intimate - Pią 30 Maj, 2014

Fotografia to i tak jeszcze jakoś się trzyma. Bo w takim Astro do dopiero ceny z kosmosu. Dwie obejmy do rury - napisane że astro i cena 150 zł, a bywa jeszcze lepiej http://deltaoptical.pl/ob...tics,d1420.html. Zwykła śrubka warta grosze, napisane że do astro i już klika zł. Takich przykładów można mnożyć i podejrzewam, że w bardziej wyszukanych hobby bywa jeszcze drożej...

O matko! :shock: . A to może jest jakiś materiał specjalny. No nie wiem; niezniszczalny :wink: . A może takie rzeczy wytwarza się w astronomicznych warunkach :mrgreen: . A tak na serio; ciekawe co oni robią z tymi pieniędzmi...

I do czego to doszło, żeby na hobby wydawać pieniądze z trzech, jak nie więcej wypłat (no jeszcze zależy kto i ile dostaje).

RB - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:
Ciekawe co oni robią z tymi pieniędzmi....

1) proponowałbym raczej w zamian zainteresować się jak zarobić owe pieniądze, aby samodzielnie zaspokoić powyższą ciekawość
2) odpowiedź na Twoje powyżej zadane pytanie jest mimo wszystko wręcz banalna: wydają

RB napisał/a:
proponowałbym raczej w zamian zainteresować się jak zarobić owe pieniądze, aby samodzielnie zaspokoić powyższą ciekawość

Dobry pomysł.

Co myślicie o kupowaniu aparatów na allegro? Są tańsze, ale co z gwarancją? Jak wy widzicie takie zakupy?