forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotografii rajdów

A9 - Czw 29 Maj, 2014
Temat postu: Obiektyw do fotografii rajdów
Chciałbym zasięgnąć waszej opinii w kwestii doboru odpowiedniego obiektywu do fotografii rajdów.
Budżet jaki posiadam to 1500-1700zł musi być nowy.
Mój aparat to Canon 100D.
Co myślicie o:
http://www.fotoplus.pl/ob...4-5-6-Di-VC-USD

Jeśli da się jeszcze coś sensownego kupić w tym przedziale cenowym to proszę o propozycję. :wink:

muzyk - Czw 29 Maj, 2014

Ten jest w tym przedziale cenowym sensowny.
Jeśli masz możliwiść sprawdzenia więcej niż jednego egzemplarza, to uczyń to pod kątem celności af, tzn. czy nie ustawia ostrości za lub przed obiektem.
Tamrony, Sigmy nie bardzo lubią się z Canonem.
Poza tym, rozejrzyj się jeszcze czy taniej nie dostaniesz.

Ewentualnie rozważ, czy nie warto dołożyć do nowego, albo kupić używanego Canona 70-200 f4 L. :idea:

pioroon - Czw 29 Maj, 2014

A9, jak chcesz być zadowolony z AF, zdjęć (jakość) to rozważ jednak dodanie do budżetu 600pln i masz wspomnianego przez muzyka C70-200/f4.
A9 - Czw 29 Maj, 2014

Ciężko będzie, nie wiem też czy ten 70-200 nie będzie za mały. Podjadę do sklepu i obejrzę jeden i drugi.
kozidron - Czw 29 Maj, 2014

A9 powinieneś mieć niestety świadomość, że od "strony" aparatu dysponujesz najsłabszym dostępnym af-em w systemie canona. Niestety 100D nie jest najlepszym wyborem do tego typu fotografii.
A9 - Czw 29 Maj, 2014

Nie ma moim zdaniem aż takiej tragedii w moim aparacie. Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że za 2000zł z obiektywem szału nie będzie.
Czyli brać tego Tamiego ?

muzyk - Czw 29 Maj, 2014

Tampon kosztuje za Odrą w sklepach np. 299 euro, więc w Polsce powinien być w podobnej cenie, albo niższej.
Dobrze poszukaj.

Jeszcze raz jednak pomyśl bad używanym 70-200 L.
Zero stresu.

A9 - Czw 29 Maj, 2014

Najtańszy znalazłem za 1400zł.
Musi być nowy bo biorę fakturę na firmę.