forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Co sądzicie o obiektywach kitowych?

lutum2012 - Pią 30 Maj, 2014
Temat postu: Co sądzicie o obiektywach kitowych?
Będę podchodził do poważnego wyboru. Wybrałem lustrzankę Pentax K-500, ale problem jest ze szkłem. 18-55 mm to nie zadowalające ogniskowe. Jak w takim obiektywie KIT działa ręczna ostrość na 55 mm i w ogóle? Ludzie piszą, że się rozlatują te obiektywy. Jak to jest? W każdej marce KIT to kit?
Intimate - Pią 30 Maj, 2014

Akurat z tego co wiem to pentax daje jedne z najlepszych kitów...
Cytat:
na 55 mm i w ogóle?
staraj się pisać bardziej treściwie bo domyślanie się co autor miał na myśli nie ma sensu.
Cytat:
ak w takim obiektywie KIT działa ręczna ostrość na 55 mm

Ustawianie ręczne ostrości w kitach jest raczej podobne do innych obiektywów, w tych pentaxa jest do dyspozycji 90 stopni obrotu. Nie wiem o co chodzi z tą ostrością na 55mm bo zawsze kąt obrotu jest taki sam.
Kity moim zdaniem nie są wcale takie złe. Żeby kupić inny obiektyw o podobnych ogniskowych trzeba zwykle wydać z 4 razy więcej niż kosztuje kit, a różnice nie są wcale jakieś super ekstra...
A jeżeli Cię ogniskowe 18-55 nie zadowalają to pamiętaj, że im większy zakres ogniskowych tym ciężej skorygować wady optyczne. Więc trzeba się zastanowić czy wiemieniać na obiektyw o szerszym zakresie czy dokupić inny (np55-200)...

Intimate napisał/a:
Nie wiem o co chodzi z tą ostrością na 55mm bo zawsze kąt obrotu jest taki sam.

Bo czytałem, że nie do końca da się ustawić ręcznie ostrość i lepiej używać AF. Dzięki za odpowiedź i będę pisał zrozumiale na drugi raz.

Czyli biorę ten aparat z kitem. Chociaż dobrego portretu nim nie zrobię, to mam nadzieję, że makro mi wyjdzie. A swoją drogą; jaką skalę odwzorowania uzyskam kitowym obiektywem o ogniskowej nastawionej na 55 mm? Matryca aparatu: 23.7 mm x 15.7 mm (Pentax K-500).

Intimate - Pią 30 Maj, 2014

To może z tą ostrością chodziło o to, że im większa ogniskowa tym mniejsza głębia ostrości...
Jeżeli chcesz sie wziąć za makro to do kita możesz dokupić:
pierścienie makro - odsuwają obiektyw od matrycy
lub adapter odwrotnego mocowania - montuje się obiektyw tyłem do przodu
w obu jednak przypadkach będziesz musiał ostrzyć manualnie, choć pentaxy chyba dają potwierdzenie ostrości nie zależnie od tego czy obiektyw jest podłączony stykami do korpusu.
Cytat:
Chociaż dobrego portretu nim nie zrobię, to mam nadzieję[...]

Nom niestety kit średnio się do portretów nadaje

Intimate napisał/a:

W ogóle wszystkie obiektywy z tą ogniskową. W końcu nikt nie lubi oglądać swojej zniekształconej twarzy.

RB - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:
. A swoją drogą; jaką skalę odwzorowania uzyskam kitowym obiektywem o ogniskowej nastawionej na 55 mm? Matryca aparatu: 23.7 mm x 15.7 mm (Pentax K-500).

Skala odwzorowania nie zalezy od matrycy. (tu chodzi o to ilu cm przedmiotu odpowiada 1 cm jego obrazu na matrycy)
Dla tych Pentaxów 18-55 optyczni podają skalę maksymalną 1:2.94 (taka sama wyspecyfikowana dla całej serii pentaksowych 18-55... oprócz akurat tego najplastikowniejszego, którego pewnikiem kupujesz. Ale z bardzo wysokim prawdopodobieństwem będzie taka sama)

lutum2012 napisał/a:
Intimate napisał/a:

W ogóle wszystkie obiektywy z tą ogniskową. W końcu nikt nie lubi oglądać swojej zniekształconej twarzy.

Z którą? Z 55? a co Ci zniekształca? A portret to niby tylko ryłko za przeproszeniem...?

RB napisał/a:
oprócz akurat tego najplastikowniejszego, którego pewnikiem kupujesz.
A skąd taka pewność? Są w ogóle jakieś inne 18-55 mm do tego Pentaxa?
RB - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:
RB napisał/a:
oprócz akurat tego najplastikowniejszego, którego pewnikiem kupujesz.
A skąd taka pewność? Są w ogóle jakieś inne 18-55 mm do tego Pentaxa?

1) nie pewnośc ile wysokie prawdopodobieństwao
2) stąd ze nie wiedzac nawet, ze są inne kupisz to co Ci dadzą z k-500. A z najtańszym korpusem dadzą Ci najtańszy 18-55. Pentax mimo swych zalet aż tak szczodrobliwy nie jest aby Ci WR'a dołaczyć...
3) są, poszukaj tutaj np:
http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj

Dzięki za informacje.

RB napisał/a:
Pentax mimo swych zalet aż tak szczodrobliwy nie jest aby Ci WR'a dołaczyć...

Tu cena tych obiektywów jest nieszczodrobliwa i dlatego nie dołączają. A, że te tanie, które dołączają to dziadostwo, to pewne.

RB - Pią 30 Maj, 2014

Mylisz się w tej Twojej pewności. A cen to akurat w tym linku nie ma. Bo to Awaria.

RB napisał/a:
Bo to Awaria.

Od niedawna. Jeszcze chwilę temu ta strona działała.

moronica - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012, ten URL nie zacznie nagle dzialac, kliknij w niego i popatrz na pasek adresu to zobaczysz dlaczego

Wiem, ale jak RB, napisał posta i kliknąłem, to ta strona działała. Przysięgam. Teraz widzę, że pisze ,,Awaria, przepraszamy", ale dzisiaj mi działała. Nie róbcie ze mnie chorego psychicznie człowieka. moronica czytaj uważnie.

lutum2012, nie ma takiej sily by ci ponizszy link dzialal, widac w miedzyczasie cos z tym postem zrobiles

Kod:

nie dramatyzuj

Co zrobiłem? Ja nic nie robiłem z żadnym postem. LINK MI NIE DZIAŁA! Działał wcześniej. Czas przeszły. Ja nie dramatyzuję :smile: . Tylko się trochę denerwuję, bo wiem co widziałem. Teraz link nie działa.
RB - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:
Wiem, ale jak RB, napisał posta i kliknąłem, to ta strona działała. Przysięgam. Teraz widzę, że pisze ,,Awaria, przepraszamy", ale dzisiaj mi działała. Nie róbcie ze mnie chorego psychicznie człowieka. moronica czytaj uważnie.

Moj link działa, Twój nie działa. Sprawdź. Trochę za prosto wkleiłes...

I bez tekstów "czytaj uważnie" pliiiz. Najpierw się sami staramy.

lutum2012, jesli do tej pory nie zauwazyles - kawalka adresu brakuje a w jego miejscu jest ...
wyszukaj ponownie to, o co ci chodzilo, i wklej tu bo ten link ci sie magicznie nie naprawi

RB napisał/a:
A cen to akurat w tym linku nie ma. Bo to Awaria.

O matko ludzie. Źle skopiowałem link. Ten który wkleiłRB, działa. I chodziło mi o tą stronę co wkleił, a potem pisze, że ta strona to awaria.

RB - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:
RB napisał/a:
A cen to akurat w tym linku nie ma. Bo to Awaria.

O matko ludzie. Źle skopiowałem link. Ten który wkleiłRB, działa. I chodziło mi o tą stronę co wkleił, a potem pisze, że ta strona to awaria.

No OK. To teraz spokojnie i po polskiemu napisz o sso Ci chozi... Bo chiba nie o wykłócanie się o linki i awarie (no mam nadzieję...).

Sami zobaczcie, że linki są identyczne. I tylko chodziło mi o to, że każdy zaczął mi pisać, że link nie działa. Ja piszę, że wiem, ale działał wcześniej, a wy mi odpisujecie, że czary się nie zrobią i nie mogłem widzieć. No to mi się ciśnienie tylko podniosło.

Nie, nie chodzi mi o kłótnie.

RB - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:
Sami zobaczcie, że linki są identyczne.
[url=http://www.iv.pl/ima...umb.jpg]Obrazek[/URL]

Nie, nie chodzi mi o kłótnie.

:shock:
no to żegnaj, chopie...

lutum2012, kliknij w oba i porownaj to, co ci sie wyswietla w pasku adresu :zalamany:

RB napisał/a:
Obrazek

Co to jest? Ej ludzie linki mi nie działają, które wkleję.

A czemu mam żegnać?

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2014 22:01 ]
moronica napisał/a:
lutum2012, kliknij w oba i porownaj to, co ci sie wyswietla w pasku adresu

Mój wyświetla awarię. Wiem o tym.

lutum2012, wczoraj ci net podlaczyli?
mechanizm forum tak dziala, ze wizualnie skraca linki bo czasem forumowicze wklejaja bardzo dlugie i one wtedy rozciagaja forum. ale to skracanie (zastapienie kawalka linka wielokropkiem) jest czysto wizualne a link nadal prowadzi poprawnie do pelnego adresu. ale jak taki skrocony link skopiujesz i wkleisz to on nie zadziala. to jakby na kopercie walnac twoje imie i numer mieszkania i oczekiwac, ze list do ciebie dojdzie

wez zes chlopie kliknij w oba i porownaj to, co sie pojawia w pasku adresu

RB napisał/a:
I bez tekstów "czytaj uważnie" pliiiz. Najpierw się sami staramy.

Zaznaczyłem cały i skopiowałem. Że nie działa, to nie znaczy, że się nie postarałem. I jeśli będę chciał napisać jakieś normalne, niewulgarne zdanie, to mi nikt nie zabroni.

poprawny link wyglada tak

i prowadzi tutaj

Kod:
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=13&obiektyw=all&typ=0&moc=0&szukaj=Wyszukaj

a ten twoj skopiowany wyswietla sie tak samo

ale prowadzi tutaj

Kod:

moronica napisał/a:
mechanizm forum tak dziala

A skąd ja mogłem to wiedzieć babo (piszę tak, bo piszesz chłopie)? Jestem początkującym. Skończmy tą dyskusję, bo to jest jakaś komedia. Link nie działa i tyle. Ten użytkownika RB działa i wystarczy. Robicie mi awanturę, bo link mi nie działa. Śmieszne.

pioroon - Pią 30 Maj, 2014

moronica, że ci się chce, podziwiam :)

lutum2012, czyli nie chcesz zrozumiec? spoko

pioroon, żal i dziecinada. Widzę, że tracę tu tylko czas.
RB - Pią 30 Maj, 2014

lutum2012 napisał/a:

A czemu mam żegnać?

Ty sie możesz nie żegnac. Ja Cię żegnam. Bo mam dośc debilnych gierek w "ja mam rację", a w sytuacji jw. gdy ewidentnie palnęło się megakaczana ... tym bardziej. Myślałem, ze chcesz coś jeszcze w temacie obiektywu, ale chyba miłość do własnej nieomylności jest istotniejsza.

Tym razem już pa.

moronica napisał/a:
lutum2012, czyli nie chcesz zrozumiec? spoko

Ja to zrozumiałem pół godziny temu moronica. O co wam chodzi, że się tak mnie czepiacie. Link nie działa, bo taki jest mechanizm tego forum. Kapuje. Będę przepisywać ręcznie. I nic takiego nie napisałem, że mam rację tylko ty tak zrozumiałeś. Chyba widzę, że mój link jest zepsuty.

lutum2012 napisał/a:
pioroon, żal i dziecinada. Widzę, że tracę tu tylko czas.

innych ;)

Miło mi, jestem pioroon, witaj żalu.
Chłopie, ewidentnie skopiowałeś link z kropkami jak pokazała moronica.
Po co brnąć? Trzeba się czasem przyznać do 'błędu', a jak ci to tu ciężko przychodzi z taką ...... to trzeba popracować nad sobą.

A czy ja coś piorunie napisałem takiego, że link mój działa? Nie wydaje mi się. Widzę, że znaleźliście sobie kozła ofiarnego. Dobrze się bawicie? Żeby tak na szesnastolatka jechać, bo link mu nie działa. Wątpię w ludzkość.

Oho, zaraz będzie, że się latami broni.

Lutumie2012, a czy ja napisałem, że napisałeś że twój link działa?
Chodzi o zawartość linka skracanego kropkami przez silnik tej strony. Jakbyś wkleił link z adresu przeglądarki to by hulało i tyle.

Ależ ja to wiem. O co Ci chodzi. Ja wiem o tym, że mój link nie działa i wiem dlaczego.

lutum2012, upierales sie ze wczesniej dzialal ale przestal. dwukrotnie przynajmniej. co ma wiek do rzeczy? myslalam, ze twojemu pokoleniu od kolyski serwowali internet :P

moronica napisał/a:
lutum2012, upierales sie ze wczesniej dzialal ale przestal. dwukrotie przynajmniej.

O Boże pomocy. Bo myślałem, że wam nie działa link użytkownika RB. Napisaliście mi, że nie działa to ja klikam w mój link, który nie ma prawa zadziałać i myślę sobie, że przecież działał, a ja klikałem tylko w link użytkownika RB. Napisz, że rozumiesz, proszę.

Nigdy mi żadna strona linku nie skracała.

RB pisal tobie, ze jego link nie dziala?

Nooo to koniec linkowych bzdetów :twisted: :mrgreen: , na czym to się skończył temat obiektywów z zestawów kit?

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2014 22:21 ]
moronica, już nic nie piszemy o linkach, ostrzegam cię :P

Jego link działa, ale mój nie. Wy klikaliście w mój. Mój nie działa, bo nie może działać. A ja sobie myślę: przecież dopiero działał. Klikam w mój, a nie w niego, który działa i rzeczywiście widzę, że nie działa. No to upieram się, że działał.

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2014 22:23 ]
Dawno dawno temu :grin: .

Cytat:
Tu cena tych obiektywów jest nieszczodrobliwa i dlatego nie dołączają. A, że te tanie, które dołączają to dziadostwo, to pewne.

pioroon, :P

lutum2012, dopiero co stwierdziles, ze myslalales ze pisalismy o linku RB, zdecyduj sie :P

moronica napisał/a:
lutum2012, dopiero co stwierdziles, ze myslalales ze pisalismy o linku RB, zdecyduj sie

ban :P :wink:

Wracając, ogniskowa 55 na cropie spokojnie do portretu się nadaje.
Problem z GO, w portrecie przydałaby się płytsza, stąd warto wejść w jasną stałkę.

Nie nie nie. Może się pomyliłem. W ogóle to było tak - jeszcze raz: napisaliście, że link nie działa. Ja wchodziłem w link RB i mi działał. Skoro napisaliście, że nie działa to już nie sprawdzałem linku od RB, tylko sprawdzałem swój. I patrzę, że nie działa. To zdziwiłem się, że dopiero działał, a już nie. I chodziło mi tylko o to, że link działał, a sądziłem, że wmawiacie mi, że on nigdy nie działał. No to ja taki zong. Przecież widziałem, zwidów nie mam.

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2014 22:31 ]
pioroon napisał/a:
Problem z GO, w portrecie przydałaby się płytsza, stąd warto wejść w jasną stałkę.

Racja. Ale to już i cena takich jasnych wzrasta od razu. Może do portretów jakiś używany co? A o cropie nie pomyślałem. Bo środek kadru chyba się tak nie deformuje co? A co z powiększonym nosem?

Intimate - Sob 31 Maj, 2014

pioroon miał chyba na myśli matrycę rozmiarów APS-C mówiąc o cropie, nie cropie zrobionego zdjęcia. Co do deformacji nosa - to nie zależy od ogniskowej obiektywu tylko odległości z jakiej się wykonuje zdjęcie. No i tak jak już pioroon wspomniał 50 mm to już fajna ogniskowa do portretu.
EDIT
100 post !

maziek - Sob 31 Maj, 2014

Ależ wyczerpująca dyskusja o kicie!
pioroon - Sob 31 Maj, 2014

Intimate, tak jest.
Dlatego trzeba się zastanowić jaki typ portretu najbardziej ci odpowiada. Sam się w tym temacie waham...

muzyk - Nie 01 Cze, 2014

Do portretów każda ogniskowa (nawet ryba) się nadaje.
Wszystko zależy jednak od tego, jaki chce się osiągnąć efekt.
Kitowym, jak się nie ma nic innego, da się też wiele rzeczy sfotografować...