forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Łomografia (i inna fotografia na kliszy)

T.B. - Pią 30 Maj, 2014
Temat postu: Łomografia (i inna fotografia na kliszy)
Pytanie za pięć punktów.

Jak każdy wie, Łomo ŁK-A ma automatykę ekspozycji. Ma też skalę czułości w jednostkach GOST, która nie pasuje do ogólnie dostępnych filmów. Kupiłem film Kodak ColorPlus o czułości ISO 200. W aparacie ustawić czułość:
- raczej tę wyższą,
- raczej tę niższą,
- czy mniej odbiegającą od czułości filmu (obojętnie, w którą stronę) :?:

Tutejszyn - Pią 30 Maj, 2014

Wpisz w google: "gost asa" i dostaniesz tablice przelicznikow jednego na drugie.
T.B. - Pią 30 Maj, 2014

Jeszcze raz:
ma skalę czułości w jednostkach GOST, która nie pasuje do ogólnie dostępnych filmów.

Ogólnodostępne filmy:
100 ISO = 90 GOST,
200 ISO = 180 GOST,
400 ISO = 350 GOST.

Na skali mojego aparatu:
65, 130, 250 GOST.

Pytanie brzmi:
jaką czułość filmu ustawiłbyś w moim aparacie, gdybyś włożył do niego film o czułości 200 ISO?

Tutejszyn - Pią 30 Maj, 2014

Niedoświetlenie jest gorsze i trudniej z niego coś wyciągnąć. Lepiej iść w stronę prześwietlenia.
T.B. - Sob 31 Maj, 2014

Tak zrobię.
Zrobiłem tym aparatem wiele udanych zdjęć, ale to bylo kiedyś - a kiedyś dostępne były filmy o czułości dopasowanej do skali tego aparatu, np. 20 DIN, czyli 80 ISO, czyli 65 GOST. Zachowała mi się jedna ulotka od takiego właśnie filmu.

[ Dodano: Sob 31 Maj, 2014 13:04 ]
Dobra wiadomość - dla łomografów - jest taka, że znalazłem w sieci film ISO 160, czyli 130 GOST. Wprawdzie jest to Kodak z serii "Pro" i sprzedawany raczej w zestawach po pięć sztuk, czyli drogo, ale jest.

Co do przeliczeń - można znaleźć, że jest to 140, a nawet 144 GOST, ale wg tabelki z instrukcji do mojego aparatu, oraz wg tej tabeli (GOST, skala radziecka sprzed 1987):
http://www.photographers-...ure/Ref_iso.htm
ISO 160 = 130 GOST.