forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d7100 vs d600

irmusiqa - Pią 30 Maj, 2014
Temat postu: Nikon d7100 vs d600
Witam,
planuje wymianę starej lustrzanki d5000 na nowszy model.
Robię nią zdjęcia amatorsko od około 5 lat.
Od niedawna zaczęłam też robić zdjęcia na imprezach sportowych i potrzebuje czegoś lepszego.
Posiadam następujące obiektywy: kita którego zamierzam wymienić na bardziej uniwersalnego i jasnego tamrona 17-50/2,8 ( też jestem ciekawa opinii czy to dobra decyzja)
, tele 70-300/4,5-5,6, i stałke 50/1,4
Pierwotnie zdecydowałam się na nikona d7100 ale teraz zastanawiam się czy może warto dopłacić do d600. Nie wiem czy różnica będzie odczuwalna dla amatora.
Robię również zdjęcia w swoim domowym studio (lampy, boxy, tła) i zamierzam się dalej rozwijać pod kątem fotografii, jako amator z pasją.
Będę wdzięczna za odowiedź

moronica - Pią 30 Maj, 2014

d600 jest jedna z najlepiej obrazujacych lustrzanek na rynku. tyle ze bedziesz musiala pomyslec nad innym obiektywem niz ten tamron

Różnica w cenie między nimi to jednak ponad 2 tys, czy na pewno warto?

irmusiqa, na to juz sama sobie musisz odpowiedziec. tak czy siak roznice w jakosci obrazu odczujesz

A czy do d7100 faktycznie lepszym wyborem będzie
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM zamiast Tamrona ?

muzyk - Pią 30 Maj, 2014

moronica napisał/a:
d600 jest jedna z najlepiej obrazujacych lustrzanek na rynku.

a co z problemem brudu na matrycy?
irmusiqa napisał/a:
Różnica w cenie między nimi to jednak ponad 2 tys, czy na pewno warto?

jeszcze jest d610, ale droższy jeszcze bardziej. I bardziej warto.

muzyk, co ma kurz do obrazowania?

d610 już zdecydowanie przerasta moje możliwości finansowe :)
muzyk - Pią 30 Maj, 2014

moronica napisał/a:
co ma kurz do obrazowania?

Nic nic. Wszystko gra. :razz:

walnac w d600 a canoniarz sie odezwie :P

A czy do d7100 faktycznie lepszym wyborem będzie
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM zamiast Tamrona ?

muzyk - Sob 31 Maj, 2014

moronica,
to, że d600 poetycko obrazuje nie zmienia faktu, że gdy matryca zasyfiona bardziej niż powinna, bo komuś nie chciało się dopracować aparatu do końca...) to nawet dynamika rzędu 40ev oznacza tyle, co mozolne oczyszczanie zdjęcia z plam.
Oczywiście, to może nie dotyczyć Twojego aparatu i wielu innych... Niemniej, po co loteria i zakup aparatu za niemałą kasę przecież?
Ponoć, rząd Chin zakazał sprzedaży tego aparatu tam.
Wiem. Przewrażliwieni.

moronica - Sob 31 Maj, 2014

muzyk, ty, jako nieposiadajacy tego korpusu, bedziesz robil wyklad mi, ktora go posiada, o tym jak rzekomo mozolne jest czyszczenie? tu juz na forum wiedza, jak lubisz teoretyzowac, ale irmusiqa moze sobie z tego sprawy nie zdawac i tylko namieszasz jej w glowie. czyszczenie matrycy wcale mozolne nie jest a w ogole jest zbedne o ile sie nie przymyka obiektywu. poza tym ilez ja tu na tym forum widywalam zdjec z canona z plamami. tylko co z tego?

irmusiqa, ponoc jest mechanicznie solidniejsza. ale ja tam nie wiem, zadnego z nich nie mialam, w ogole zoomow nie za bardzo lubie

muzyk - Sob 31 Maj, 2014

Moronica.
Napisałem, że może to nie dotyczyć Twojego aparatu i wielu innych, jednak...
problem jakiś był, bo nawet Nikon w tej sprawie pisał(2013 r.), więc to nie jest teoretyzowanie i mieszanie w głowie, tylko przypomnienie o zaistniałym fakcie, zanim ktoś wyda niemałe pieniądze na d600.
Tutaj "toretyzowanie" z 2014:
http://www.digitaltrends....problems-free/#!SN3EA

P.S. Co do mozolnego czyszczenia, opieram się na tym, co Nikon napisał, skąd wynika, że nie chodzi o zwykłe zabrudzenie. Poza tym - j.w. "może to nie dotyczyć Twojego aparatu".

muzyk, moj sie kurzyl, czyscilam, wcale nie bylo to mozolne. tak wiec ponownie - teoretyzujesz z tym mozolnym czyszczeniem. moj d90 rowniez sie kurzyl, czego przez 4 lata nie zauwazylam az nie pobawilam sie w makro
Andrzej.M. - Sob 31 Maj, 2014

No to widzę że nadal odzywają się echa przeszłości (?) szczęśliwie w Pentaxie takich niespodzianek nie ma. Piszę to bo już nawet zastanawiałem się nad zmianą systemu bo zachciało mi się ff , ale ,ie bardzo jest na co zmieniać, canona nie chcę, a w nikosiach ciągle jakieś niedoróby, a to w ff a to w zaawansowanych cropach. To czekam na pentaxa. Może nawet będzie miał AFC jak trzeba?! ;)
irmusiqa - Sob 31 Maj, 2014

d600 jest jedna z najlepiej obrazujacych lustrzanek na rynku. tyle ze bedziesz musiala pomyslec nad innym obiektywem niz ten tamron

- moronica, a jaki obiektyw wtedy ?

z obiektywem bedzie problem, nowego jasnego zooma 24(28)-70 na pelna klatke nie dostaniesz ponizej 2000zl (albo i ponizej 3000zl). co innego stalki lub/i rynek wtorny
kozidron - Sob 31 Maj, 2014

moronica napisał/a:
walnac w d600 a canoniarz sie odezwie :P

to jest spore uogólnienie są też tacy canonierzy którzy rozumieją o co biega ;)

Cytat:
z obiektywem bedzie problem, nowego jasnego zooma 24(28)-70 na pelna klatke nie dostaniesz ponizej 2000zl (albo i ponizej 3000zl). co innego stalki lub/i rynek wtorny

dostaniesz tamrona 28-75/2.8 to jest lepsze szkło od 17-50/2.8 pracującego tylko pod dx, ma lepszy af, oczywiście konstrukcyjnie nie jest taki jak sztandarowe zumy nikkora i canona ale cóż, na początek jest spoko i kosztuje 1450 ziko.
Mój się sprawdza jako buckup i jest ostrzejszy od eLi canona.

A jeżeli zdecydowałabym się jednak na nikona d7100 chociażby na fakt, ubozszej oferty obiektywów do pelnoklatkowego d600 w przystępnej cenie to wtedy Tamron 24-70/2.8 będzie nadal lepszą opcją niż ta sigma 17-50 która dobrze wypada w testach i opiniach?
muzyk - Sob 31 Maj, 2014

Do d7100 to raczej nie zoom od 24mm, tylko 17/18.
kozidron - Sob 31 Maj, 2014

irmusiqa napisał/a:
A jeżeli zdecydowałabym się jednak na nikona d7100 chociażby na fakt, ubozszej oferty obiektywów do pelnoklatkowego d600 w przystępnej cenie to wtedy Tamron 24-70/2.8 będzie nadal lepszą opcją niż ta sigma 17-50 która dobrze wypada w testach i opiniach?

pod jakim względem lepszy, cięzko stwierdzić co cię interesuje, jeżeli patrzyłbym tylko na te imprezy sportowe, to wolałbym d7000 i ciułanie na lepsze reporterskie 70-200.

Generalnie tamron 24-70/2.8 jest pod każdym względem lepszy od tamrona 17-50/2.8. Od tamrona 17-50 lepszy jest nawet tamron 28-75/2.8 w szczególności jeżeli chodzi o af. Tyle że jeżeli miałabyś kupić pełną klatkę kosztem optyki to chyba warto zostać jednak przy aps-c.

Ja zabieram aparat dosłownie wszędzie, dlatego też chyba jednak sie skłaniam ku d7100. Szczególnie, że zamierzam jeszcze jakoś zimą dokupić rybie oko. Robię zdjęcia dla przyjemności, te imprezy nie są moim głównym celem. Szczególnie że mam też to moje domowe studio i lubię bawić sie w portret. Mam okazję robić zdjęcia latem na półwyspie helskim, mój nikkor tele 70-300 może ciemny ale w dobrym świetle jak dla mnie zupełnie wystarczający wiec nie myślę na razie o zmianie na inny. Jednak wyraźnie brakuje mi czegoś uniwersalnego i przede wszystkim jasnego z szybkim i celnym autofocusem.
Tamron 24-70/2,8 to na razie za duży koszt jednak

[ Dodano: Sob 31 Maj, 2014 18:35 ]
Czy sigma 17-50/2,8 w połączeniu z nikonem d7100 będzie wymagała kalibracji ?

bogdanek - Sob 31 Maj, 2014

@irmusiqa,- nie ma reguły , trzeba sprawdzić samemu i ewentualnie skalibrować.:-)
komor - Pon 02 Cze, 2014

moronica napisał/a:
muzyk, ty, jako nieposiadajacy tego korpusu, bedziesz robil wyklad mi, ktora go posiada, o tym jak rzekomo mozolne jest czyszczenie?

Podobnie jak pentaksiarze i nikoniarze robią nam, kanonierom wykład na temat tego ile DR brakuje w aparatach, którymi to my się posługujemy. ;)

Andrzej.M. - Pon 02 Cze, 2014

komor napisał/a:
moronica napisał/a:
muzyk, ty, jako nieposiadajacy tego korpusu, bedziesz robil wyklad mi, ktora go posiada, o tym jak rzekomo mozolne jest czyszczenie?

Podobnie jak pentaksiarze i nikoniarze robią nam, kanonierom wykład na temat tego ile DR brakuje w aparatach, którymi to my się posługujemy. ;)

hehehe... jak canoniarze i nikonierzy - pentaxianom wykłady o tym jak trudne życie mają bez wielkiej dostępności systemowych obiektywów i jaki to kiepski AF w aparatch mamy... :lol: :lol: :lol:

kozidron - Pon 02 Cze, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
pentaxianom wykłady o tym jak trudne życie mają bez wielkiej dostępności systemowych obiektywów i jaki to kiepski AF w aparatch mamy... :lol: :lol: :lol:

Tyle że to akurat fakt potwierdzony :P pentax ma najsłabszy af z wszystkich systemów, do tego nawet kundle sigmy lepiej działają na tym systemie niż pentaxowe szkła.

muzyk - Pon 02 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
pentax ma najsłabszy af z wszystkich systemów, do tego nawet kundle sigmy lepiej działają na tym systemie niż pentaxowe szkła.

Oj, ale przynajmniej go wyraźnie słyszysz jak pracuje :razz: :wink:

moronica - Pon 02 Cze, 2014

komor napisał/a:
moronica napisał/a:

akurat ja nie skanuje watkow w poszukiwaniu forumowiczow zagrozonych zakupem canona, by ich przed tym faktem ostrzec :P nawet mimo tego, ze nie jest to wada, ktora mozna poprawic w minute przylepcem z amazona

moronica napisał/a:
nawet mimo tego, ze nie jest to wada, ktora mozna poprawic w minute przylepcem z amazona

ale byłby interes, ja bym chętnie zakupił przylepiec poprawiający DR w canonie ;)

busz - Pon 02 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
pentaxianom wykłady o tym jak trudne życie mają bez wielkiej dostępności systemowych obiektywów i jaki to kiepski AF w aparatch mamy... :lol: :lol: :lol:

Tyle że to akurat fakt potwierdzony :P pentax ma najsłabszy af z wszystkich systemów, do tego nawet kundle sigmy lepiej działają na tym systemie niż pentaxowe szkła.
Nie wiem kiedy ostatni raz miałeś doświadczenia z Pentaksem, ale K-5 ii jest bardzo dobrze, no ale nie każdy mógł o tym usłyszeć. :mrgreen:
muzyk napisał/a:
kozidron napisał/a:
pentax ma najsłabszy af z wszystkich systemów, do tego nawet kundle sigmy lepiej działają na tym systemie niż pentaxowe szkła.
Oj, ale przynajmniej go wyraźnie słyszysz jak pracuje :razz: :wink:
Ogłuchnąć można
https://www.youtube.com/watch?v=NyGEW1aOMqM

komor - Pon 02 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
ale byłby interes, ja bym chętnie zakupił przylepiec poprawiający DR w canonie

To prawda, ale niestety jeszcze nie trafił do sprzedaży, choć NASA od dawna testuje go (na Księżycu). Tymczasem można sobie kupić przylepiec do Nikona i zebrać nim kurz z matrycy. Przy odrobinie wprawy nawet olej zejdzie. ;)

Wujek_Pstrykacz - Pon 02 Cze, 2014

busz napisał/a:
Nie wiem kiedy ostatni raz miałeś doświadczenia z Pentaksem, ale K-5 ii jest bardzo dobrze, no ale nie każdy mógł o tym usłyszeć.

He, he, mam, a także mam porównanie do nienajmłodszego Canona, przepaśc, na korzyść tego drugiego :grin:

moronica - Pon 02 Cze, 2014

komor napisał/a:
kozidron napisał/a:
ale byłby interes, ja bym chętnie zakupił przylepiec poprawiający DR w canonie

To prawda, ale niestety jeszcze nie trafił do sprzedaży, choć NASA od dawna testuje go (na Księżycu). Tymczasem można sobie kupić przylepiec do Nikona i zebrać nim kurz z matrycy. Przy odrobinie wprawy nawet olej zejdzie. ;)

tak wlasnie wynika z opinii o tym produkcie ;)

Lucas1981r - Pon 02 Cze, 2014

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
busz napisał/a:
Nie wiem kiedy ostatni raz miałeś doświadczenia z Pentaksem, ale K-5 ii jest bardzo dobrze, no ale nie każdy mógł o tym usłyszeć.

He, he, mam, a także mam porównanie do nienajmłodszego Canona, przepaśc, na korzyść tego drugiego :grin:

A niby to jaki to nienajmlodszy Canon? Bo z doswiadczen moich znajomych bez dwoch zdan stawiaja na AF K-5II, a nawet K-5 po updacie jesiennym softu ze sie bardzo poprawil i daje rade. Moze Ty masz jakas uszkodzona puszke?

busz - Pon 02 Cze, 2014

busz napisał/a:

Przyznam, że jestem zaskoczony, korzystałem z K-5 II z Sigmą 70-200 OS i było dla mnie świetnie (celnie, pewnie i niewiele wolniej niż Canon 70-200/2.8 IS I, tylko nie pamiętam na jakiej puszce go używałem).

Najważniejsze żeby właściciel był zadowolony z aparatu, "wojny" między systemami mnie nie interesują. :smile:

busz napisał/a:
Nie wiem kiedy ostatni raz miałeś doświadczenia z Pentaksem, ale K-5 ii jest bardzo dobrze, no ale nie każdy mógł o tym usłyszeć. :mrgreen:

w zeszłym tygodniu widziałem u hobbysty ale fakt człowiek ma coraz mniej do czynienia z czymś czego nie da się używać do roboty :P

busz napisał/a:
Przyznam, że jestem zaskoczony, korzystałem z K-5 II z Sigmą 70-200 OS i było dla mnie świetnie (celnie, pewnie i niewiele wolniej niż Canon 70-200/2.8 IS I, tylko nie pamiętam na jakiej puszce go używałem).

jesteś zaskoczony bo do tej pory miałes porównanie do innych kadłubków tej firmy, nawet mnie twoje zaskoczenie nie dziwi

busz napisał/a:
Najważniejsze żeby właściciel był zadowolony z aparatu, "wojny" między systemami mnie nie interesują. :smile:

tu nie ma mowy o żadnej wojnie, po prostu to się nie nadaje do pracy reporterskiej gdzie sprawny af to podstawa.

busz - Pon 02 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
busz napisał/a:

jesteś zaskoczony bo do tej pory miałes porównanie do innych kadłubków tej firmy, nawet mnie twoje zaskoczenie nie dziwi
Ogólnie mam małe doświadczenie ze sprzętem foto: 600D, D7000, D5100, K-30, K-5 II i 5D (to z nim używałem 70-200/2.8 IS). K-30 wypadał słaby, ale K-5 II już moim zdaniem bardzo dobrze. :)

Cytat:
Ogólnie mam małe doświadczenie ze sprzętem foto: 600D, D7000, D5100, K-30, K-5 II i 5D (to z nim używałem 70-200/2.8 IS). K-30 wypadał słaby, ale K-5 II już moim zdaniem bardzo dobrze. :)

to fakt na tle tych korpusów nawet pentax wypada dobrze, niestety porównywałeś do najniższych pod względem af-u modeli konkurencji, juz chyba gorzej niż z 5d nie dało się porównywać.

Ale jak to mówią fachowcy i ambasadorzy sony porównywać można wszystko do wszystkiego nawet przestarzałą średnią ściankę do nowej wydajnie pracującej matrycy FF ;)

mozer - Pon 02 Cze, 2014

kozidron, D7000 ma taki kiepski AF? Nie przesadzasz aby?

mozer napisał/a:
kozidron, D7000 ma taki kiepski AF? Nie przesadzasz aby?

w porównaniu do korpusów reporterskich o których tu mowa :roll: odpowiedź brzmi, tak ma.

Lucas1981r - Pon 02 Cze, 2014

kozidron, to nie pisz ze AF Pentaxa jest kiepski - tylko ze ta półka aparatow ma kiepski AF, bo na tle konkurencji Nikona i Canona w tej samej półce Pentax zle nie wypada:
- http://www.optyczne.pl/24...dsumowanie.html
- http://www.optyczne.pl/21...dsumowanie.html

RB - Pon 02 Cze, 2014

Tym razem "obrona pentaxa" zaczęła się od stwierdzenia koziego:
Pentax ma najsłabszy AF ze wszystkich systemów

Nie było o półkach, porównywalnych cenowo modelach. Było o systemach. Przecież to co pisał kozi to szczera prawda.

Lucas1981r napisał/a:
kozidron, to nie pisz ze AF Pentaxa jest kiepski - tylko ze ta półka aparatow ma kiepski AF, bo na tle konkurencji Nikona i Canona w tej samej półce Pentax zle nie wypada:

wypada źle np. w stosunku do starego już 7D, to samo tyczy się nawet w bezposrednim porównaniu z d300 wystarczy przypiąć 24-70 czy 70-200 systemowe canona i nikona i porównać sobie to do pentaxa, po prostu do P nie ma czego przypiąć co mogłoby przyzwoicie pracować przy ciągłym.
Dopóty najlepsze co będzie można przypiąc do pentaxa to będzie sigma nie będzie nawet co podejmować dyskusji :P
Swoją drogą nie rozumiem czemu lepsze zumy tamrona nie są robione na mocowanie P, bo pewnie byłoby lepiej.

Lucas1981r napisał/a:
- http://www.optyczne.pl/24...dsumowanie.html
- http://www.optyczne.pl/21...dsumowanie.html

dobre, tak się testuje af w warunkach reporterskich ubawiłem się :mrgreen:

busz - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
Cytat:

to fakt na tle tych korpusów nawet pentax wypada dobrze, niestety porównywałeś do najniższych pod względem af-u modeli konkurencji, juz chyba gorzej niż z 5d nie dało się porównywać.
Ale D5100 i 600D to półka K-30, a D7000 to mniej więcej półka K-5 II, więc wydaje mi się, że porównanie ma sens. Dla mnie największą bolączką tego jest brak kilku fajnych szkieł.
kozidron - Wto 03 Cze, 2014

busz napisał/a:
D7000 to mniej więcej półka K-5 II

k5II to pólka d300 i 7d ;)

Andrzej.M. - Wto 03 Cze, 2014

Cytat:

No dobrze , a K-3 to jaka półka? :roll:

No dobrze , a K-3 to jaka półka? :roll:

segmenty producentów się ze sobą nie pokrywają, to jest zdecydowanie najwyższa pólka pentaxa :P

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
to jest zdecydowanie najwyższa pólka pentaxa :P

oprócz 645D.

busz - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
busz napisał/a:

Miałem na myśli "półki cenowe". :razz:

muzyk napisał/a:
oprócz 645D.

no ten nie ma ciemnej matówki :P dlatego jest poza klasyfikacją :mrgreen: :twisted:

Lucas1981r - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:
kozidron napisał/a:
to jest zdecydowanie najwyższa pólka pentaxa :P

oprócz 645D.

a nie 645Z :wink:

busz napisał/a:
kozidron napisał/a:
busz napisał/a:

Miałem na myśli "półki cenowe". :razz:

Uwazaj bo w Stanach K-5IIs chodzi ponizej 700$ :mrgreen:

D7000 to bardziej polka K-5, 60D
K-5II/IIs to D7100, 70D w sumie podobnie jak K-3 juz :wink:

Wujek_Pstrykacz - Wto 03 Cze, 2014

Sorki, nie mam zamiaru wywoływać wojenki, mnie interesuje głównie śledzący AF i tu Pentax przepada. A Canona mam starego i to w dodatku z ponoć felernym AF - 1d mark III :neutral:
Ale wcześniej miałem 50d, ten miał porównywalny AF do Pentaxa K5II bez s :smile:

busz - Wto 03 Cze, 2014

Sorki, nie mam zamiaru wywoływać wojenki, mnie interesuje głównie śledzący AF i tu Pentax przepada.
Ale jaki to powód do wojenki, faktycznie w P był problem z AFC, podobno w K-3 już jest bardzo dobrze, ale nie wiem nie używałem.

PS. Wydaje mi się, czy odbiegliśmy trochę od głównego tematu? ;)

Andrzej.M. - Wto 03 Cze, 2014

50d, ten miał porównywalny AF do Pentaxa K5II bez s

No to chyba nie jest tak tragicznie z AF-C jak sądzą niektórzy. A biorąc pod uwagę że AFS jest o wiele lepszy - to trudno zarzucać coś pentaxowemu Af-owi.
Zwłaszcza na poziomie amatorskim.

Lucas1981r - Wto 03 Cze, 2014

Ale wcześniej miałem 50d, ten miał porównywalny AF do Pentaxa K5II bez s :smile:

Takze mialem 50D - i raczej nie byl podobny do K-5II a do K-5.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
no ten nie ma ciemnej matówki

a co tu matówka ma do rzeczy :razz:
Poza tym, zaglądałeś mu? :roll:
Lucas1981r napisał/a:
D7000 to bardziej polka K-5, 60D
K-5II/IIs to D7100, 70D

Wszystkie są z tej samej półki.

P.S.
Bagatelizujący problem d600: NIC SIĘ NIE STAŁO!!! ...

kozidron - Sro 04 Cze, 2014

muzyk napisał/a:
Bagatelizujący problem d600: NIC SIĘ NIE STAŁO!!! ...

czy jest ktoś na sali kto ten problem bagatelizuje albo zdaje się go nie dostrzegać?

Chyba tylko ty masz z tym problem jak zwykle jako nie użytkownik kolejnego już aparatu.

muzyk - Sro 04 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
czy jest ktoś na sali kto ten problem bagatelizuje albo zdaje się go nie dostrzegać?

Luknij swoje wpisy i innych wcześniej. :idea: :razz:

muzyk napisał/a:
Luknij swoje wpisy i innych wcześniej. :idea: :razz:

czyli jak zwykle brednie i bzdury :zalamany: albo cię "glanują" a teraz jeszcze omamy :roll:

muzyk - Sro 04 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
czyli jak zwykle brednie i bzdury :zalamany: albo cię "glanują" a teraz jeszcze omamy :roll:

I znów zaczyna...

o córko z matką, babką, krewnymi i piątą wodą po kisielu krewnymi... :zalamany:

:lol:

P.S. Na zakończenie sporów nad d600.
kozidron napisał/a:

1.
moronica napisał/a:
muzyk, co ma kurz do obrazowania?

2.
moronica napisał/a:
muzyk, ty, jako nieposiadajacy tego korpusu, bedziesz robil wyklad mi, ktora go posiada, o tym jak rzekomo mozolne jest czyszczenie? tu juz na forum wiedza, jak lubisz teoretyzowac

3.
moronica napisał/a:
moj sie kurzyl, czyscilam, wcale nie bylo to mozolne. tak wiec ponownie - teoretyzujesz z tym mozolnym czyszczeniem.

4. Temat bezpośrednio o d600
kozidron napisał/a:
Ja mam podobne syfy na matrycy w swoim canonie, co zauważył nawet ktoś z foruma, czy z tego powodu Chiny zablokują dostawę tego canona do sklepów?

Wszystkim ogólnie znane są problemy d600 z brudzącą się matrycą, każdy widział filmik na youtubie, z tym że to nie był olej.

5. Pośrednio i ten cytat:
kozidron napisał/a:
Jakby nie patrzeć nie przejmowałbym się czy to jest ogórkowa czy olej tylko oddał do czyszczenia, gdy matryca jest brudna szkoda czasu na rozmyślania czy to jest olej czy pomidorowa :arrow: to trzeba wyczyścić.

moronica - Sro 04 Cze, 2014

muzyk, napisales ze czysciles swojego canona z kurzu wielokrotnie. zglaszales kiedykolwiek ten problem w serwisie lub wspominales o tym fakcie potencjalnie zainteresowanym zakupem tego modelu?

muzyk, litości :roll:

Jak ktoś piszę:

kozidron napisał/a:
Wszystkim ogólnie znane są problemy d600 z brudzącą się matrycą, każdy widział filmik na youtubie

kozidron napisał/a:
Oczywiście nie ma co zaprzeczać, że d600 ma z tym problem ale bezsensem jest też sianie paniki

muzyk, czy ty sobie to powoli przeanalizowałeś, czy z tych cytatów wynika, że bagatelizuje temat, czy to twoje zwykłe problemy ze zrozumieniem :roll: ?

Nie dość, że to nudne, to nie jesteś nawet kreatywny w wymyślaniu kolejnych bzdur, to już wolę biadolenie o ciemnym wizjerze :zalamany:

muzyk - Sro 04 Cze, 2014

Moronica.
Tak, czyściłem wielokrotnie Canony (Panasy nie, bo nie było potrzeby), ale z kurzu, który dostał się podczas wymiany obiektywów.

W d600, z tego co wiadomo, pojawianie się kurzu nie dotyczy tylko zmiany obiektywów, ale lustra, migawki.
Gdyby nie było tego problemu, Nikon nie podejmowaby przecież akcji.

muzyk napisał/a:
W d600, z tego co wiadomo, pojawianie się kurzu nie dotyczy tylko zmiany obiektywów, ale lustra, migawki.

muzyk, weź chociaż zgłęb troszku temat, przeczytaj chociaż do jakiego przebiegu są problemy :zalamany: poczytaj kiedy sie kończą i obejrzyj ten film na necie, przynajmniej bedziesz miał jakieś pojęcie o tym, bo twoja ignoracja wystawia cie tylko na śmieszność.

muzyk napisał/a:
. Pośrednio i ten cytat:
kozidron napisał/a:
Jakby nie patrzeć nie przejmowałbym się czy to jest ogórkowa czy olej tylko oddał do czyszczenia, gdy matryca jest brudna szkoda czasu na rozmyślania czy to jest olej czy pomidorowa :arrow: to trzeba wyczyścić.

i ogórkową wziąłeś na serio, widzę zaczynasz jak mozer, nie wkleisz emot ikony to zima :P

muzyk - Sro 04 Cze, 2014

Krzysiek. Zluzuj.

Mam to w sumie daleko... czy d600 to czy tamto.

:razz:

Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Cze, 2014

Koledzy muzyk i kozidron - umówcie się na piwko, dyskusja staje się żałosna. :neutral:
moronica - Sro 04 Cze, 2014

muzyk napisał/a:
Moronica.
Tak, czyściłem wielokrotnie Canony (Panasy nie, bo nie było potrzeby), ale z kurzu, który dostał się podczas wymiany obiektywów.

a skad wiesz? ;)

dcs - Sro 04 Cze, 2014

Akurat można wskazać modele w których częściej niż w D600 obiektyw jest przyspawany i jest mniejsza szansa na to że się kurz pojawi.