forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampa błyskowa do SONY SLT A58?

Betty - Sob 31 Maj, 2014
Temat postu: Jaka lampa błyskowa do SONY SLT A58?
Witam. Czy doradził by mi ktoś jaką lampę zakupić do mojego modelu lustrzanki? Bo nie wiem za bardzo, a w najbliższym czasie będę bardzo potrzebowała, także tu zwracam się o pomoc. Pozdrawiam. :)
komor - Pon 02 Cze, 2014

Betty, sprawdziłaś istniejące już tematy w tym dziale? Na przykład:
Jaka w miarę dobra lampa do sony alfa57
Sony a200
Lampa do sony Alpha37

ghost - Pon 02 Cze, 2014

Tym razem porada komora może być niebezpieczna :-)
a58 używa stopki Multi Interface (zbliżonej do zwykłego ISO) zamiast iISO znanej z a200, a37, czy a57.
Potrzebujesz F43M lub F60M, w przeciwnym razie skazana będziesz na niezbyt wygodną przejściówkę.

komor - Pon 02 Cze, 2014

ghost, dzięki, coś tak czułem przez kości, że to ryzykowne te cytowania, ale słusznie liczyłem na to, że odezwie się członek odpowiedniego zakonu. :) Czyli A57 jeszcze ma starą stopkę, a A58 już nową, tak?
ghost - Pon 02 Cze, 2014

Nową stopkę z alfiaczy A ma 99, 58 i 77Mk2, z alfiaczy na E (dawniej znanych jako NEX) - 6 i 6k, 7, 7r, 7s.
37, 57, 65 i 77 mają starą. I jeszcze.. 58 jest raczej następcą 37 (to low end z plastikowym bagnetem).

Betty - Czw 05 Cze, 2014

Przepraszam, nie było mnie tu jakiś czas, dokładnie do alpha nie pasują, bo ta lustrzanka jak tu wspomniał już ghost posiadają nową stopkę ISO
Bary - Czw 03 Lip, 2014

Witam,

Sam także poluję na jakąś lampę do a58 i trafiłem w ostatnich dniach na newsa, że Metz wydał właśnie dwie lampy ze stopką Multi Interface (44 AF-1 oraz 52 AF-1). Także Nissin zapowiedział, że nowe lampy dla Sony będzie robił tylko pod Multi. Najlepiej więc poczekać jeszcze kilka miesięcy i będzie można wybierać wśród 5-6 modeli. Obecene ceny lamp sony pod nową stopkę są lekko wyśrubowane.