|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampa błyskowa do SONY SLT A58?
Betty - Sob 31 Maj, 2014 Temat postu: Jaka lampa błyskowa do SONY SLT A58? Witam. Czy doradził by mi ktoś jaką lampę zakupić do mojego modelu lustrzanki? Bo nie wiem za bardzo, a w najbliższym czasie będę bardzo potrzebowała, także tu zwracam się o pomoc. Pozdrawiam.
komor - Pon 02 Cze, 2014
Betty, sprawdziłaś istniejące już tematy w tym dziale? Na przykład:
Jaka w miarę dobra lampa do sony alfa57
Sony a200
Lampa do sony Alpha37
ghost - Pon 02 Cze, 2014
Tym razem porada komora może być niebezpieczna
a58 używa stopki Multi Interface (zbliżonej do zwykłego ISO) zamiast iISO znanej z a200, a37, czy a57.
Potrzebujesz F43M lub F60M, w przeciwnym razie skazana będziesz na niezbyt wygodną przejściówkę.
komor - Pon 02 Cze, 2014
ghost, dzięki, coś tak czułem przez kości, że to ryzykowne te cytowania, ale słusznie liczyłem na to, że odezwie się członek odpowiedniego zakonu. Czyli A57 jeszcze ma starą stopkę, a A58 już nową, tak?
ghost - Pon 02 Cze, 2014
Nową stopkę z alfiaczy A ma 99, 58 i 77Mk2, z alfiaczy na E (dawniej znanych jako NEX) - 6 i 6k, 7, 7r, 7s.
37, 57, 65 i 77 mają starą. I jeszcze.. 58 jest raczej następcą 37 (to low end z plastikowym bagnetem).
Betty - Czw 05 Cze, 2014
Przepraszam, nie było mnie tu jakiś czas, dokładnie do alpha nie pasują, bo ta lustrzanka jak tu wspomniał już ghost posiadają nową stopkę ISO
Bary - Czw 03 Lip, 2014
Witam,
Sam także poluję na jakąś lampę do a58 i trafiłem w ostatnich dniach na newsa, że Metz wydał właśnie dwie lampy ze stopką Multi Interface (44 AF-1 oraz 52 AF-1). Także Nissin zapowiedział, że nowe lampy dla Sony będzie robił tylko pod Multi. Najlepiej więc poczekać jeszcze kilka miesięcy i będzie można wybierać wśród 5-6 modeli. Obecene ceny lamp sony pod nową stopkę są lekko wyśrubowane.
|
|