|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Czy sam ColorChecker Passport (lub odpowiednik) wystarczy?
knieszporek - Nie 01 Cze, 2014 Temat postu: Czy sam ColorChecker Passport (lub odpowiednik) wystarczy? Witam,
Czy pracując na matrycy TN, jest sens w inwestowanie we wzornik kolorów, z założeniem, że kolorami (i WB) "zajmuje się" wzornik (w tandemie z Lr) i kolorów się "nie tykamy"?
Czy od razu trzeba, nawet dla TN, szarpnąć się na wzornik i kalibrator (pewnie ColorMunki Display)? Czy dla matrycy TN ma sens przeprowadzanie kalibracji?
Pozdrawiam,
KN
komor - Pon 02 Cze, 2014
ColorChecker+LR pozwoli Ci nawet „na ślepo” skalibrować kolory aparatu do obiektywnego wzorca, więc nawet posługując się czarno-białym monitorem zyskujesz pewne bezpieczeństwo czy spokój, że kolory z aparatu oraz balans bieli są prawidłowe. Natomiast kwestia czy jest sens kalibrować TN – na to nie znam odpowiedzi. Ja tam wolę nieskalibrowanego IPS-a od skalibrowanego TN, ale czasy się zmieniają, technologie się zmieniają, więc może moja opinia jest już nieaktualna?
Wojmistrz - Pon 02 Cze, 2014
Skalibrować zawsze warto, nawet TN, tylko efekt może być nadal daleki od "doskonałości". Podobnie jak kolega komor, napisał, lepiej nieskalibrowany IPS niż skalibrowany TN. Może taniej zmienić matrycę niż ładować się w zakup kolorymetru? Ten łatwiej pożyczyć lub wynająć co jakiś czas, a przy dobrej matrycy nawet po kilku tygodniach możesz nie potrzebować ponownej kalibracji.
knieszporek - Pon 02 Cze, 2014
Bardzo dziękuję za pomoc.
Będzie wzornik i przyjdzie dozbierać na IPS, ale zewnętrzny, bo ta TN, to jakaś taka nierozłączna z resztą ; znaczy podejrzewam, że i w lapku można wymieniać, ale w tym przypadku nie sądzę, żeby było warto.
MM - Pon 02 Cze, 2014
Kalibracja monitora ma zawsze sens. Pomijając kolory ustawisz sobie wtedy przynajmniej dobry kontrast czy jasność.
Warto oczywiście mieć matrycę IPS. Choć mam dobry monitor to ostatnio kupiłem lapka z matową matrycą na IPS i widać ogromny postęp w stosunku do drugiego laptopa mającego "zwykłą" matrycę.
Generalnie moim zdaniem koniecznie trzeba ustawić na monitorze prawidłową jasność, bo w druku to wyjdzie w 5 sekund.
|
|