forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt z makro

yozz84 - Pon 02 Cze, 2014
Temat postu: Kompakt z makro
Witam...

Moja Sis pracuje w laboratorium i potrzebuje nowy aparat, kompakt, do wykonywania zdjęć makro. Zdjęcia mają przedstawiac zarysowania na powierzchniach produkowanych elementów, np. taśm, przylepców itd itp... Makro to totalnie nie moja działka a tym bardziej jesli chodzi o półkę kompaktów. aparat powinien w miarę łatwy sposób umożliwić wykonywanie zdjec tego typu... Do kompaktu zostanie dokupiony mini statyw (taki do 40 cm, może mniejszy) po to by nie robić zdjęć "z reki". Cena powiedzmy ze a) do okolo 1000 - 1500zł a b) do 2000zł

Czy moge prosić użytkowników forum o pomoc w wyborze sprzętu spełniającego powyższe wymogi?

Z góry dziękuję za pomoc

TomPL2 - Pon 02 Cze, 2014

Z takim budżetem można się skusić na kompakt z jasnym obiektywem i dobrą matrycą. Poczytaj np. tu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24901 i wybierz...
Jar - Pon 02 Cze, 2014

Do tych celów przyda się spora skala odwzorowania, "wbudowane" makro może nie wystarczyć. Nawet jeśli teoretycznie oferuje duże powiększenia, to czasem jest to słynne marketingowe "macro od 1cm". Dlatego pomyśl o jednym szczególe: niech ten aparat ma możliwość mocowania na nim filtrów lub konwerterów nasadkowych. Zwykle znaczy to, że można na nim zamontować dedykowaną tzw. tulejkę filtrową/adapter, obejmujący wysuwany obiektyw kompakta. Najbardziej popularny jest standard 52mm. Jeśli się okaże, że natywne makro kompakta jest niewystarczające, bardzo prosto możesz rozszerzyć jego możliwości w tym zakresie i to tanim kosztem. Koszt tulejki/adaptera to kilkadziesiąt zł, najtańsze soczewki makro to 15 zł, a jeśli jakość nie wystarczająca (szczególnie do dużych powiększeń), to istnieją konwertery Raynoxa w cenie ponad 200zł i cała masa gorszych, ale tańszych. Do Twoich zastosowań jakość nie musi być jakaś masakryczna, przyzwoita wystarczy. Może być częściowo skompensowana większą skalą odwzorowania, by uzyskać rozdzielczość mniejszych szczegółów (w granicach rozsądku i praw fizyki).
Pozdrawiam
-J.

yozz84 - Wto 03 Cze, 2014

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi... podpytam Sis jeszcze co do wymagań (jak bardzo szczegółowe zdjęcia potrzebuje) i opiszę je na dniach by dobrac coś konkretnego... 2 - 4 modele aparatów które byłyby w ofertach aktualne na rynku... jak wspominałem na makro się nie znam, matematyka w tej dziedzinie fotografii u mnie kuleje, ale rozumiem w jakim kierunku idziesz z wypowiedzią Jar...