|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Kolor sto lat temu
Intimate - Wto 03 Cze, 2014 Temat postu: Kolor sto lat temu http://deser.pl/deser/51,111858,15534671.html?i=0
muzyk - Wto 03 Cze, 2014
Niesamowite.
Wojmistrz - Sro 04 Cze, 2014
Super.
Jar - Sro 04 Cze, 2014
Mocne. A już dla osób o zainteresowaniach historyczno-krajoznawczych czy etnograficznych - absolutny hit.
maziek - Sro 04 Cze, 2014
Beznadziejne. Po pierwsze kolorowe, po drugie walone chyba kompaktem - głębia ostrości od szkła - do dna.
nienietaktak - Sro 04 Cze, 2014
maziek napisał/a: | walone chyba kompaktem - głębia ostrości od szkła - do dna. |
potrzebujesz okulisty?
tu też będziesz się upierał i przepychał swoją koncepcję jedynie słusznej drogi?
http://deser.pl/deser/51,111858,15534671.html?i=9
http://deser.pl/deser/51,111858,15534671.html?i=0
Odwal się . Masz prawo do swojego zdania, nawet jeśli jest błędne . Tylko bez napinki, ja sobie robię jaja, proszę, zmruż oczko - dobrze? Nie chciałbym, aby tradycyjnie ktoś nie załapał i się wziął obraził, a ja jeszcze żebym go potem przepraszał, a on mnie zbył wyniosłym milczeniem. Choć piszę jak jest - prawda jest taka, że raczej byś nie oglądał tych akurat zdjęć, gdyby ostre było jedno oko a reszta nie. No, nie wypowiadam się za Ciebie - dla mnie najcenniejsze było to, co przypuszczalnie było powszednie i niezauważalne dla fotografa. GO środek artystyczny jak onomatopeja czy elipsa. Jak ją czuć to znaczy, że źle zastosowany. Ja wiesz, kompletnie nie czuje się artystą, czasami tylko mam wrażenie, że wyszło mi jakieś zdjęcie - ale publika przeważnie jest innego zdania ...
nienietaktak - Sro 04 Cze, 2014
maziek napisał/a: | Odwal się |
chciałbyś
maziek napisał/a: | Tylko bez napinki, ja sobie robię jaja, proszę, zmruż oczko - dobrze? |
Tłumaczysz jakbym nie wiedział
maziek napisał/a: | dla mnie najcenniejsze było to, co przypuszczalnie było powszednie i niezauważalne dla fotografa. |
jedziemy na tym samym wózku
maziek napisał/a: | Ja wiesz, kompletnie nie czuje się artystą, czasami tylko mam wrażenie, że wyszło mi jakieś zdjęcie |
jak wyżej
maziek napisał/a: | GO środek artystyczny jak onomatopeja czy elipsa |
z tym artyzmem to bym nie przesadzał. może określenie "środek wyrazu" będzie odpowiedniejsze.
z reguły nie lubię ahhhrtystów i tej atmosfery "wyjątkowości", którą wokół siebie tworzą
a płytka GO jest fajna tak samo jak głęboka
I powiem Ci nntt - że się cholera wzruszyłem, patrząc na zielsko zarejestrowane obiektywem (w otoczeniu niektórych modeli). Myślę sobie, to taki mlecz (z przeproszeniem dam: chodzi o roślinę) po stu latach rozmaici duchowi ludzie oglądają, achy i ochy - a czy ktoś obejrzy maźka w 2066?!
T.B. - Sro 04 Cze, 2014
Uwaga - offtopic!
Cytat: | a czy ktoś obejrzy maźka w 2066?! |
EDIT
(To był zbyt żenujący żart T.B. )
Szkoda, że się ostało w kontekście i nie zostało z niego wyrwane to:
Cytat: | [GO środek artystyczny] Jak ją czuć to znaczy, że źle zastosowany. |
(Też mam swoje zdanie i nie zawaham się GO użyć.)
Tutejszyn - Sro 04 Cze, 2014
maziek napisał/a: | I powiem Ci nntt - że się cholera wzruszyłem, patrząc na zielsko zarejestrowane obiektywem | Mnie to zielsko jakoś nie wzruszyło.. Poza tym nie bardzo wierzę w to, że są to zdjęcia kolorowe. Raczej tylko potem koloryzowane. Ogólnie zdjęcia jak zdjęcia. Ot portrety ludzi, którzy żyli i odeszli. A trawa.. cóż to tylko trawa. Można zobaczyć, jak kiedyś się ubierano, pytanie tylko, czy tak noszono się na co dzień, czy tylko do zdjęcia?
To nie jest tak, że nie lubię starych zdjęć. Nie lubię tylko starych zdjęć, tylko za to, że są stare.
nienietaktak napisał/a: | z reguły nie lubię ahhhrtystów i tej atmosfery "wyjątkowości", | a na czym to "robienie atmosfery" ma polegać? Ludzie realizują z większym, lub mniejszym skutkiem swoje pasje i potem prezentują swoje prace. Fotografie tu na forum, ich tworzenie i prezentacja ma coś z pieczenia ciasta. Ktoś trudzi się, aby zrobić coś pysznego, potem podaje do stołu, goście zjadają ze smakiem i wkrótce... zapominają o tym zdarzeniu. Przecież to tylko kawałek ciasta. Czy ktoś przy tym wszystkim wtrąca, ze nie lubi gospodyni, bo robi z siebie mistrza piekarniczego? Chyba nie. Przede wszystkim dlatego, że nikt z siebie takiego mistrza nie robi. Jednak miło, kiedy ktoś powie, że mu smakowało.
mozer - Sro 04 Cze, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Poza tym nie bardzo wierzę w to, że są to zdjęcia kolorowe |
O jezusicku - to nie jest kwestia wiary - to fakt historyczny...
...w który można wierzyć lub nie.
Są różne fakty historyczne. Przykład jednego z nich...
Potem tylko się okazuje, że fakty są mocno naginane.
mozer - Sro 04 Cze, 2014
Tutejszyn, takie gadanie to już jest zaawansowana paranoja.
Dla Twojej informacji - pierwsze kolorowe zdjęcie uzyskano w roku 1861, więc zdjęcia uzyskane 50 lat później chyba mogły być dostatecznie dopracowane.
mozer, mówimy o tej galerii zdjęć, a nie o tym, kiedy powstało pierwsze kolorowe zdjęcie.
mozer napisał/a: | takie gadanie to już jest zaawansowana paranoja | pozwól, ze będę wierzył w co chcę, ok?
moronica - Sro 04 Cze, 2014
Tutejszyn, rozumiem ze nie chcialo ci sie przeczytac jednego paragrafu wiec to pewnie nie ma sensu ale co mi tam
http://en.wikipedia.org/w...color_principle
http://www.loc.gov/exhibits/empire/making.html
Intimate - Sro 04 Cze, 2014
Że się tak wtrące; co w tej konkretnej galerii jest takiego, że nie wierzysz w to, że jest oryginalnie kolorowa ? Nawet jest opisany rys historyczny.
mozer - Sro 04 Cze, 2014
moronica, cóż, trzeba się najwyraźniej pogodzić z tym, że są ludzie którzy chcą wierzyć w pancerną brzozę, Ziemię liczącą 6 tysięcy lat i polowanie na dinozaury przez jaskniowców. OJP!
dcs - Sro 04 Cze, 2014
Jest i ciąg dalszy
http://m.deser.pl/deser/51,120178,15972376.html?
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2014 23:41 ]
Autochromy też są ładne, ale dość ciemne -i są niekopiowalnymi oryginałami.
T.B. - Sro 04 Cze, 2014
Tutaj jest o autorze tych zdjęć i zastosowanej technice:
http://pl.wikipedia.org/w...Prokudin-Gorski
W angielskojęzycznej Wikipedii jest wiecej, ale w jakimś obcym języku
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2014 23:44 ]
Iii...tam. Moronica mnie wyprzedziła.
nienietaktak - Czw 05 Cze, 2014
Tutejszyn napisał/a: | a na czym to "robienie atmosfery" ma polegać? | chodzisz w starym swetrze, masz wąsy albo i brodę, palisz fajkę i sugerujesz wszystkim, że posiadłeś wiedzę tajemną, a to, co robisz jest jedyne w swoim rodzaju?
dcs - Czw 05 Cze, 2014
1902 zdjęć na U.S. Library of Congress w lepszej jakości
http://www.loc.gov/pictur...st=grid&co=prok
Tutejszyn - Czw 05 Cze, 2014
moronica napisał/a: | Tutejszyn, rozumiem ze nie chcialo ci sie przeczytac jednego paragrafu wiec to pewnie nie ma sensu ale co mi tam | Owszem, nie chciało mi się. Nie podobały mi się zdjęcia, więc nie zadałem sobie trudu, aby zobaczyć galerię do końca. Mówiłem o czymś innym, ale widzę, że przyczepiliście się tylko do tego koloru.. Patrzyłem na zdjęcie jako całość. Patrzyłem na ludzi, na stroje, na klimat zdjęć. Ale OK, kolor najważniejszy. Mój błąd. Rzeczywiście osiągnąć taki efekt w tamtych czasach to był wyczyn.
mozer napisał/a: | moronica, cóż, trzeba się najwyraźniej pogodzić z tym, że są ludzie którzy chcą wierzyć w pancerną brzozę, Ziemię liczącą 6 tysięcy lat i polowanie na dinozaury przez jaskniowców. OJP! | nie zapędziłeś się za bardzo?
nienietaktak napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | a na czym to "robienie atmosfery" ma polegać? | chodzisz w starym swetrze, masz wąsy albo i brodę, palisz fajkę i sugerujesz wszystkim, że posiadłeś wiedzę tajemną, a to, co robisz jest jedyne w swoim rodzaju? | A, mówisz ogólnie. Myślałem, że widzisz coś takiego tu na forum.
Tak na marginesie, czy fajka i stary sweter to atrybuty posiadania tajemnej wiedzy(?), a jej sugerowanie to pewnie przymknięte oczy i głupawa mina, tak?
kozidron - Czw 05 Cze, 2014
maziek napisał/a: | Beznadziejne. Po pierwsze kolorowe, po drugie walone chyba kompaktem - głębia ostrości od szkła - do dna. |
ja tylko dodam, że juz raz maziekowi dziękowałem za ten link a teraz widzę, że ktoś załozył temat, ciekawe zdjęcia no i technika wykonania, jak na tamte czasy żmudna robota.
maziek - Nie 08 Cze, 2014
Boziuńciu, chwila nieuwagi i już krwawa jatka niemalże jak na Omaha. Może ja jednak jestem toksyczny i co nie powiem - to jakbym odbezpieczony granat wrzucił i zamknął drzwi (z drugiej strony, ma się rozumieć, taki głupi to nie jestem)? Co Wy człowieki takie poddenerwowane jezdeście?
kozidron - Nie 08 Cze, 2014
maziek, jakbyś kiedykolwiek trafił na cos podobnego w necie, linkuj, zakładaj wątek, ja bardzo chętnie sobie poczytam i obejrzę a z granatów to lubię sok, chociaż rozcieńczony z czymś mocniejszym też nie zaszkodzi
Kozi, ja ostatnio zauważyłem, że Ty masz na nosie coś w rodzaju pentagramu, dlatego wszelkie Twoje wypowiedzi traktuję bardzo ostrożnie...
maziek napisał/a: | Kozi, ja ostatnio zauważyłem, że Ty masz na nosie coś w rodzaju pentagramu, |
to znaczy, że masz przed sobą figurę geometryczną, czy raczej przy każdym przeczytanym moim poście wymawiasz szeptem apage ....
Trzeba się dobrze przyjrzeć, ale rzecz jest niezbita.
maziek napisał/a: | Trzeba się dobrze przyjrzeć, ale rzecz jest niezbita. |
rozciągnij szczyt dwóch górnych wierzchołków pentagramu do rogów to wyjdzie bardziej naturalnie
dcs - Nie 08 Cze, 2014
Dziwne że Maziek na zęby nie zwrócił uwagi.
Gratki Kozi.
dcs napisał/a: | Gratki Kozi. |
czyli jednak apage
kozidron napisał/a: | maziek napisał/a: | Trzeba się dobrze przyjrzeć, ale rzecz jest niezbita. |
rozciągnij szczyt dwóch górnych wierzchołków pentagramu do rogów to wyjdzie bardziej naturalnie | Jest zrozumiałe, że kiedy rzecz została odkryta będziesz zaprzeczał a w szczególności próbował wszystko obrócić w żart - w końcu celowo jest to czarny kozioł, o którym w rozmaitych klechdach powiadają, że diabeł się lubi w niego wcielać - po to, żebyś w razie czego mógł puścić oko. Ale jak oglądałeś Omen to wiesz, że aparat rejestruje nawet to, czego diabeł nie chce - a pentagram tam jest, ledwo widoczny, ale jest. Możesz sobie stukać kopytami ile wlezie, ja swoje wiem, i każdy, kto bezkrytycznie zdjęcie obejrzy też zauważy!
mozer - Nie 08 Cze, 2014
maziek, prawda, prawda! A kysz!
mozer napisał/a: | prawda, prawda! A kysz! |
chyba apage
Cytat: | Jest zrozumiałe, że kiedy rzecz została odkryta będziesz zaprzeczał a w szczególności próbował wszystko obrócić w żart - w końcu celowo jest to czarny kozioł, o którym w rozmaitych klechdach powiadają, że diabeł się lubi w niego wcielać - po to, żebyś w razie czego mógł puścić oko. Ale jak oglądałeś Omen to wiesz, że aparat rejestruje nawet to, czego diabeł nie chce - a pentagram tam jest, ledwo widoczny, ale jest. Możesz sobie stukać kopytami ile wlezie, ja swoje wiem, i każdy, kto bezkrytycznie zdjęcie obejrzy też zauważy! |
nieźle znajomi co graja reggae by cię polubili, dobre palisz
mozer - Nie 08 Cze, 2014
kozidron, sorry, nie znam koziego
maziek - Pon 09 Cze, 2014
Tak właśnie piszą w mądrych księgach, wzorcowo się zachowujesz, a w zasadzie zły duch, który w Tobie siedzi! Zbyć wszystko śmichami-chichami. Ale pamiętaj, w razie czego stary maziek widział na jutubie odpowiednie sposoby, wal jak w dym. A nie mówisz czasem w obcym języku?
Maziek nie lubi rege, bo od kołysanie dostaje choroby morskiej, a palic nic nie musi, ma to we krwi.
kozidron - Pon 09 Cze, 2014
maziek napisał/a: | A nie mówisz czasem w obcym języku? |
czasem mówię, pewnie chodzi ci o łacinę
maziek napisał/a: | a palic nic nie musi, ma to we krwi. |
znaczy się thc? No teraz to chłopaki ci będą zazdrościć
maziek - Pon 09 Cze, 2014
kozidron napisał/a: | maziek napisał/a: | A nie mówisz czasem w obcym języku? |
czasem mówię, pewnie chodzi ci o łacinę | A widzisz, słowa "czasem" i "pewnie" utwierdzają mnie w przekonaniu, że prawidłowo rozpoznałem symptomy. A więc zdarzają Ci się incydenty, gdy mówisz w obcym języku - ale go nie znasz, a nawet nie wiesz, jaki to język... książkowe egzemplum.
muzyk - Pon 09 Cze, 2014
maziek napisał/a: | diabeł się lubi w niego wcielać |
ojp!!!
|
|