|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon PowerShot SX270 HS - dobry wybór do 1000 zł ?
Endriu8709 - Pią 06 Cze, 2014 Temat postu: Canon PowerShot SX270 HS - dobry wybór do 1000 zł ? Witam serdecznie forumowiczów.
Zanim założyłem ten temat to dość mocno przeglądałem testy tym portalu, z początku mierzyłem nieco wyżej niż wymieniony w tytule tematu aparat.
miałem upatrzone już trzy modele:
- Olympus Stylus XZ-2
- Canon PowerShot G15
- Panasonic Lumix DMC-LX7
Niestety nagła awaria monitora znacznie uszczupliła mi budżet przeznaczony na aparat, w związku z czym target padł na aparaty "o półkę niższe".
Polecono mi właśnie Canon PowerShot SX270 HS.
Sam jestem laikiem jeśli chodzi o aparaty fotograficzne i nie jestem w stanie "ogarnąć" wszystkich parametrów podanych w TYM porównaniu.
Oczywiście jak już wcześniej wspomniałem mam świadomość, że PowerShot SX270 nie robi tak czystych zdjęć jak te trzy pozostałe, ale pytanie moje jest takie, czy w granicach 800-1000 zł można go uznać za najlepszy wybór ?
Zależy mi na nagrywaniu 1080p w 60fps (przy odpowiednim sofcie można już z tego zrobić w miarę wyglądający slow motion).
Bardzo proszę o pomoc w rozsądnym upłynnieniu gotówki
LEX - Sob 07 Cze, 2014 Temat postu: Re: Canon PowerShot SX270 HS - dobry wybór do 1000 zł ?
Endriu8709 napisał/a: |
Oczywiście jak już wcześniej wspomniałem mam świadomość, że PowerShot SX270 nie robi tak czystych zdjęć jak te trzy pozostałe |
Sam sobie odpowiedziałeś a czy dobry wybór do 1000zł moim zdaniem nie.
W biały dzień filmowanie ujdzie ale brak szczegółów,slow motion brzydki pixeloza a wieczorem filmowanie tragedia.
http://www.youtube.com/watch?v=NgQowTqUCS8
http://www.youtube.com/watch?v=qCDwOdKAEgQ
Kup monitor i zbieraj do http://www.youtube.com/watch?v=WngeM1DKHGY nie napalaj się na sx270
Endriu8709 - Sob 07 Cze, 2014
Rozumiem, jednak w obecnej sytuacji trochę kłuje w portfel fakt 2-krotnej przebitki cenowej względem SX270 HS.
Podczas zakupów z działu IT/Video na nic się nie napalam
Mimo to zauważyłem, że zamieszczone przez Ciebie próbki video, to nie pełne możliwości SX270 HS.
PIERWSZY film nie ma w opisie żadnych parametrów nagrywania. Zwróć uwagę na technikę wykonania tego filmu. Uważam, że nawet kamera by miała ciężko w takich warunkach
W DRUGIM FILMIE zwracasz uwagę na pikselozę. Ten film przedstawia efekt SLOW MOTION ze 120 kl/s wykonany bezpośrednio spod poziomu aparatu. Popatrz na specyfikację SX270 HS, tam pokazali przy jakiej rozdzielczości taka prędkość nagrywania jest do uzyskania - pikseloza musi być.
Według mnie nie ma sensu porównywać tych dwóch nieudolnie nakręconych filmów, do filmu nakręconego 2-krotnie droższym kompaktem i to jeszcze z wykorzystaniem zajebistego efektu tilt-shift.
Wspominając o tym, że zależy mi na slow motion bardziej brałem pod uwagę nakręcenie filmu w 1920x1080 60kl/s przy pomocy aparatu i późniejszą obróbkę na komputerze. Zdecydowanie lepszy efekt idzie uzyskać niż wtedy gdy wszystko z automatu robi aparat.
Udało mi się wyselekcjonować kolejny model do 1000 zł.
Olympus Stylus XZ-10 z jasnym obiektywem, zastanawiałem się jeszcze nad poruszeniem tematu Samsunga EX2F, ale w teście wyszło, że to nie do końca udana konstrukcja.
Czy Olympus XZ-10 będzie lepszym wyborem niż Canon PowerShot SX 270HS ?
zbig75 - Sob 07 Cze, 2014
Na temat filmowania nie będę się wypowiadał , bo to nie moja "działka" . Co do zdjęć oba aparaty dysponują podstawową matrycą . Generalnie zdjęcia z takich matryc bardzo szybko tracą na jakości wraz ze wzrostem czułości ISO , dlatego tak bardzo jest ważne by kompakt posiadał jak najaśniejszy obiektyw . Dzięki "jasnej" optyce aparat "może" zastosować niższe ISO , a my możemy cieszyć się lepszymi zdjęciami nie tylko w słoneczne dni . Tutaj odpowiedz nasuwa się sama - Olympus dysponuje obiektywem o parametrach f1,8-2,7 a Canon f3,5 - 6,8 . W praktyce jeżeli aparatem wykonamy zdjęcie przy przesłonie f2,7 i iso100 , to przy przesłonie f6,8 by utrzymać ten sam czas naświetlenia będziemy musieli podnieść iso na 500 . Oddzielnym tematem jest zakres zooma . Większa krotność zooma - większa uniwersalność . Tylko że ta uniwersalność ma swoją cenę - jakość , im większa krotność zooma tym większy kompromis jakości . Nie chcę przez to powiedzieć , że wszystkie mega zoomy są beee ... znam kilka przyzwoitych (przynajmniej na papierze ) Panasonic FZ200 , Fuji X S1 ,Olympus Stylus 1 i Sony RX10 (cena tego ostatniego bardziej powala niż jakość zdjęć) . Wracając do tematu 80 może 90 % zdjęć wykonasz tym Olympusem , sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak bardzo zależy ci na tych 10 - 20% . Ja już przerobiłem ten "temat" na trzech "super" zoomach , nawet do lustrzanki pierwszy obiektyw kupiłem taki "super" . Był to też pierwszy jaki sprzedałem ( gdy się okazało , że na wycieczki wolę wziąć kilka innych zamiast tego jednego ) . Moja rada : jak kompakt , to z jasną optyką . Jak tele , to jakieś dobre do .. lustrzanki .
LEX - Nie 08 Cze, 2014
Endriu8709 napisał/a: | Mimo to zauważyłem, że zamieszczone przez Ciebie próbki video, to nie pełne możliwości SX270 HS.
PIERWSZY film nie ma w opisie żadnych parametrów nagrywania. Zwróć uwagę na technikę wykonania tego filmu. Uważam, że nawet kamera by miała ciężko w takich warunkach |
A czytałeś co napisałem : w biały dzień daje radę ale brakuje mu tej dokładności i nic z tym nie zrobisz,może być trochę lepiej w słoneczny dzień.Reszta bez zmian.
Endriu8709 napisał/a: | PIERWSZY film nie ma w opisie żadnych parametrów nagrywania. Zwróć uwagę na technikę wykonania tego filmu. Uważam, że nawet kamera by miała ciężko w takich warunkach |
Lepsze Światło.Zoabacz co daje http://www.youtube.com/watch?v=pDIvPTS4UXU
http://www.youtube.com/watch?v=hIIHMDfYmc8
Endriu8709 napisał/a: | W DRUGIM FILMIE zwracasz uwagę na pikselozę. Ten film przedstawia efekt SLOW MOTION ze 120 kl/s wykonany bezpośrednio spod poziomu aparatu. Popatrz na specyfikację SX270 HS, tam pokazali przy jakiej rozdzielczości taka prędkość nagrywania jest do uzyskania - pikseloza musi być.
Według mnie nie ma sensu porównywać tych dwóch nieudolnie nakręconych filmów, do filmu nakręconego 2-krotnie droższym kompaktem i to jeszcze z wykorzystaniem zajebistego efektu tilt-shift.
Wspominając o tym, że zależy mi na slow motion bardziej brałem pod uwagę nakręcenie filmu w 1920x1080 60kl/s przy pomocy aparatu i późniejszą obróbkę na komputerze. Zdecydowanie lepszy efekt idzie uzyskać niż wtedy gdy wszystko z automatu robi aparat. |
A ten film który ja dałem przyciąłem,skleiłem i gotowe i nie ważne czy to efekt tilt-shift czy slow motion nie muszę się bawić w dodatkowe obróbki.Nie wspomnę co do efektów że można również wykorzystać z poziomu aparatu ręczne nagrywanie filmów-tryb kreat.filmu.Podłączysz pod tv fullhd w AVCHD czy efekty zapisane w MP4 to sam się przekonasz czy warto cokolwiek obrabiać programami a pixelozy nie uświadczysz,obraz żyleta.
Oczywiście możesz taki efekt robić programem ale dobrze by było posiadać dobrej jakości wideo a te aparaty które przedstawiłeś według mojej ocenie są zamglone,brak detali.Niestety ale powyżej 1000zł musisz wydać jak zależy ci na lepszej jakości.
Endriu8709 - Nie 08 Cze, 2014
To mi LEX, na bogato namieszałeś teraz
zbig75 dziękuję za wytłumaczenie, rozjaśniło mi to kilka kwestii
Znalazłem jeszcze TAKI FILM i powiem szczerze...jest pięknie! Ale nie wiem czy koniec końców zdecyduję się na to, wszystko zależy od tego czy sam naprawię monitor jutro
Reasumując..
W kategorii do 1000zł mogę śmiało kupić Olympus Stylus XZ-10 z jasnym obiektywem.
Powyżej 1000 bez zastanowienia brać Panasonic Lumix DMC-LX7 ? Czy pomyśleć jeszcze nad nieco tańszym od niego Nikonem Coolpix P330 ?
TomPL2 - Pon 09 Cze, 2014
Pomyślec można, ale chyba już widzisz, że te pare stówek różnicy w cenie ma swoje uzasadnienie.
Grunt, że już wiesz o co co chodzi i jesteś na dobrej drodze a wybór zależy od budżetu
Endriu8709 - Wto 10 Cze, 2014
Jak na złość gdy zdecydowałem się zaszaleć i dołożyć drugie tyle do aparatu (zakładam, że monitor sam naprawię ) okazuje się, że nie dość że w pobliżu mojego miejsca zamieszkania został jest tylko jeden - wystawowy egzemplarz Panasonic Lumix DMC-LX7 w MM - 1499 zł, to w dodatku ani w RTV Euro AGD, anie w MM, ani w Juce, nie ma możliwości zamówienia tego towaru
Mają za to Olympus Stylus XZ-2 za 1149 zł
No i mam ból głowy jak cholera...
LEX - Sro 11 Cze, 2014
http://www.ceneo.pl/17940506
Endriu8709 - Nie 15 Cze, 2014
Dzisiaj odebrałem telefon od pana z MM, w końcu mieli dostawę.
Dziękuję za pomoc w wyborze, od siebie pochwalę się tyle, że prawie miałem ten aparat za darmo, niestety zbyt dawno piłki nie kopałem
Pierwszy filmik : http://youtu.be/l6nCpgx1hS8
|
|