forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k-50 czy Nikon D5200

karlo89 - Nie 08 Cze, 2014
Temat postu: Pentax k-50 czy Nikon D5200
Witam zastanawiam się nad kupnem pierwszej lustrzanki.
Mam praktycznie zerowe doświadczenie w robieniu zdjęć, częściej je obrabiam. Rozważam kupno jednego z dwóch modeli, który z nich wybrać jako amator, link poniżej:
Pentax k-50
nikon D5200
Dużo czytałem, oglądałem filmy z porównaniem jednak chce zasięgnąć jeszcze waszej opinii.
Cena max 2400

lcf - Nie 08 Cze, 2014

Za K-50 przemawia wbudowany IS, D5200 daje za to więcej detali. Różnice nie są duże i IMO oba sprzęty w zupełności dla kogoś kto zaczyna przygodę z fotografią wystarczą. Dużych sum w szklarnię też nie inwestujesz, więc bez problemów w razie potrzeby system później możesz zmienić bez wielkich strat. Najlepiej po prostu pójdź do jakiegoś sklepu i pomacaj na żywca oba sprzęty - zobacz jak ci leżą w łapie, na ile wygodnie się używa, i tyle :) . Ew. jak bardziej lubisz kolor żółty to bierz Nikona, a jak zielony to Pentaxa ;P :D .
Andrzej.M. - Pon 16 Cze, 2014

Za Pentaxem k-50 przemawia lepsza ergonomia (pokretla tryby uzytkownika dedykowane przyciski 100%pola widzenia w wizjerze, pryzmat) i uszczelniony korpus.
Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Cze, 2014

A za Nikonem cała reszta, czyli rozbudowany system do którego Pentax nigdy nie dorówna. Właśnie sprzedałem K5II z powodu braku odpowiedniej dla mnie optyki i słabego śledzącego AF. Aparat dobry do statycznej fotografii, ale to za mało uniwersalnie. :neutral:
ghost - Pon 16 Cze, 2014

Czy ja też mogę coś sobie wypozycjonować?
Andrzej.M. - Pon 16 Cze, 2014

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A za Nikonem cała reszta, czyli rozbudowany system do którego Pentax nigdy nie dorówna. Właśnie sprzedałem K5II z powodu braku odpowiedniej dla mnie optyki i słabego śledzącego AF. Aparat dobry do statycznej fotografii, ale to za mało uniwersalnie. :neutral:

Wiem że dla "canononiera " AF w pentaxie w ogóle nie występuje :razz:
Cud że w ogóle wziąłeś to ustrojstwo niedostępne nigdzie do ręki... :shock:
To że nie znalzłeś odpowiedniego dla siebie obiektywu jakoś mnie nie dziwi. Ale widocznie mamy różne wymagania. System Pentaxa nie ma wcale ambicji takiej rozbudowy jak N czy C . Ma inne obiektywy. W wystarczającym dla amatora zakresie. A nieraz również i dla bardziej wymagających użytkowników. Mam kilka systemowych szkieł i jestem z nich zadowolony. 😄

A tak z ciekawo$ci zapytam -które z aparatów wg ciebie mają AFC lepszy?
Bo chyba nie żaden z klasy entry lewel?

muzyk - Pon 16 Cze, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Wiem że dla "canononiera " AF w pentaxie w ogóle nie występuje :razz:
Cud że w ogóle wziąłeś to ustrojstwo niedostępne nigdzie do ręki... :shock:
To że nie znalzłeś odpowiedniego dla siebie obiektywu jakoś mnie nie dziwi. Ale widocznie mamy różne wymagania. System Pentaxa nie ma wcale ambicji takiej rozbudowy jak N czy C . Ma inne obiektywy. W wystarczającym dla amatora zakresie. A nieraz również i dla bardziej wymagających użytkowników. Mam kilka systemowych szkieł i jestem z nich zadowolony. 😄

A tak z ciekawo$ci zapytam -które z aparatów wg ciebie mają AFC lepszy?
Bo chyba nie żaden z klasy entry lewel?

Polecanie Pentaxa ma sens zwłaszcza dla tych, którzy poza statycznym zdjęciami przy pomocy obiektywów z AF będą też fotografować szkłami manualnymi, do których Pentax z potwierdzeniem ostrości, stabilizacją i ciemną matówką jest wręcz stworzony.

Ja bym osobiście Pentaxem, nawet k30 nie pogardził, bo mam trochę szkieł, które by się świetnie nadały do niego...
no ale...

RB - Pon 16 Cze, 2014

muzyk napisał/a:

Polecanie Pentaxa ma sens zwłaszcza dla tych, którzy poza statycznym zdjęciami przy pomocy obiektywów z AF będą też fotografować szkłami manualnymi

Czyli, rekapitulując, zdjęcia statyczne dla tych co nie lubią EVF.

muzyk - Pon 16 Cze, 2014

RB napisał/a:
Czyli, rekapitulując, zdjęcia statyczne dla tych co nie lubią EVF.

O, coś w ten deseń :razz: