forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Balans bieli a karta biała/szara

georgewroc - Sro 11 Cze, 2014
Temat postu: Balans bieli a karta biała/szara
Czy może mi ktoś wytłumaczyć, gdyż mam coraz większe wątpliwości...

Czy to prawda, że balans bieli można ustawić zarówno karą białą jak i szarą 18%? Dotychczas wydawało mi się, że do tego służy jedynie ta biała. A może coś źle zrozumiałem z różnych opisów.

Przy okazji problem praktyczny. Kupiłem filtr ND8. Przed jego założeniem ustawiam balans bieli- robię zdjęcia. Po założeniu filtra powinienem powtórnie ustawić "nowy" balans? Czy bazować na tym pierwotnym?
Gdy próbuję ustawiać z założonym ND8 (dodam że w pomieszczeniu) - pojawia się informacja, że obraz jest (karta) jest zbyt ciemny.
Co robię nie tak?

Wojmistrz - Sro 11 Cze, 2014

Zasada jest taka: biała służy do ustawiania balansu bieli, a szara do ustawiania ekspozycji.

Powierzchnia biała odbija bez modyfikowania światło o różnej temperaturze barwowej. Posiadając wzór koloru białego, automatyka aparatu jest w stanie prawie doskonale obliczyć pozostałe kolory.
Szara karta, teoretycznie obijająca 18% światła, obija różne wartości tego światła, w zależności od ilości światła jakie na nią pada, co daje w przybliżeniu wzorzec średniej ilości światła w danych warunkach oświetleniowych. Automatyka aparatu na tej podstawie wylicza parametry ekspozycji.

komor - Sro 11 Cze, 2014

georgewroc napisał/a:
Po założeniu filtra powinienem powtórnie ustawić "nowy" balans?

W zasadzie tak, gdyż filtr może mieć niewielki zafarb, który zniwelujesz ustawiając balans bieli z filtrem już założonym.

georgewroc napisał/a:
Gdy próbuję ustawiać z założonym ND8 (dodam że w pomieszczeniu) - pojawia się informacja, że obraz jest (karta) jest zbyt ciemny.

Zmiana ekspozycji na prawidłową nie pomaga?