forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw ~200mm EF-S

ja__ - Nie 15 Cze, 2014
Temat postu: obiektyw ~200mm EF-S
Hej,

Czy mogę poprosić o pomoc w wyborze szkiełka? Do amatorskiego pstrykania. Obecnie mam C 55-200, ale to jest tragedia. 3/4 zdjęć nie jest ostra, mydło. W ogóle nie jetem zadowolony.

Szukam czegoś na wymianę. jak w temacie - około 200mm na długim koncu. Chciałbym wydać jak najmniej ale max to 1k.

Puszka to canon 400d. Od razu pytanie, czy winnym nieostrości może być AF w body? Czytałem ze w canonach nie jest najlepszej jakości...

muzyk - Nie 15 Cze, 2014

Używany Tamron 70-300 vc - może znajdziesz do 1000 zł :?:
ja__ - Nie 15 Cze, 2014

używane jak najbardziej. Jeszcze jakieś opcje mam?
muzyk - Nie 15 Cze, 2014

Tani Tamron 55-200 - słaby af, optycznie hmm, da radę, ale do 70-300 vc mu daleko.

Canon 70-210 f4 - słaby af, optycznie trochę gorszy od 70-200 f4L
Mnie się udało kupić za 50 euro taki w bdb stanie, m.in. z niewysuwającym się samoczynnie tubusem. Polecam!

Canon 70-200 f3,5-4,5 USM - ponoć to ten był przed 70-200 f4L, choć inni, że 70-210 f4 nim był. :roll:
Ponoć jescze lepszy od 70-210, a do tego ma napęd USM.

Canon 75-300 is usm (nie mylić z 70-300 is usm, który jako używany nie wiem, czy do 1000 dostałbyś).

ja__ - Nie 15 Cze, 2014

dziękuje!

Będę szukał czegoś z ww. :)

zbig75 - Nie 15 Cze, 2014

Jeżeli nie dasz rady dostać Tamrona 70 - 300 vc w cenie , to może w/w Canon 70 - 210 f4 . Słabszy od Tamrona , ale równy w całym zakresie . trzymam go pod FF ze względu na owe f4 przy 210mm . Z AFem w body to może być prawda , a masz problem ze złapaniem ostrości przy wielopuntowym włączonym trybie ?
ja__ - Nie 15 Cze, 2014

Używam w zasadzie tylko punktu centralnego.

Jutro popatrzę w trybie multi.
W ogóle ktoś z Was miał do czynienia z tym marnym Canonem 55-200 EF? Może to po prostu cecha tego obiektywu.

zbig75 - Nie 15 Cze, 2014

W 40D mam taki problem , jak ustawię w trybie multi to częęęęęsto "głupieje" i nie potrafi trafić z ostrością w ogóle . Zazwyczaj przymykam przesłonę np: z f2,8 do f4 by mieć ostre zdj . Gdy przesiadłem się na 5D to się okazało , że na "pełnej dziurze" obiektywy dają dużo ostrzejsze zdjęcia . Wracając do tematu C55 - 200 nie miałem , ale sądząc po ilości nieudanych zdjęć to może to wina nie tylko obiektywu . To zależy też na jakiej ogniskowej były wykonane , jeżeli 200mm to może to być jednak obiektyw . Większość amatorskich zoomów np: klasy 70-300 jest zauważalnie słabsza na 300mm , podobnie jest pewnie z ogniskową 200 dla 55-200mm .
ja__ - Pon 16 Cze, 2014

zwykle robiłem na dłuższym koncu. Może nie są one jakieś super nieostre, ale jakby zmiękczone za mydłem :(

W 400d jest tylko jeden punkt krzyżowy (wg recenzji, centralny właśnie) i dlatego na tym strzelam.

Kurcze za 1k mogę dokupić szkiełko, ale za 1.5k mógłbym zmienić body (50d, 4d albo upolowany 5d lub w ogóle pójść w pentaksa). Wtedy na obiektyw czekałbym aż do nowego roku. Tylko czy ma to sens. Nie mam okazji pobawić się na innym body z moim szkiełkiem.

zbig75 - Pon 16 Cze, 2014

No to raczej wina obiektywu .
muzyk - Pon 16 Cze, 2014

ja__ napisał/a:
zwykle robiłem na dłuższym koncu.

Jest też ciekawa opcja: Sonnar 180 f2.8(ale taki jak na zdjęciu, nie "zebra")

owszem, ostrzenie nie należy do łatwych, bo to manualne szkło i z małym wizjerem 400d może być trochę... trudno.
Pomógłby adapter m42/EOS z dandelionem (pod warunkiem, że obiektyw nie jest pozbawiony przejściówki P-Six/m42) najlepiej z regulowaną przysłoną.
f2.8 jak najbardziej używalna, a do tego bdb ostrość i piękne rozmycie tła.

Sunders - Pon 16 Cze, 2014

ja__ napisał/a:
Kurcze za 1k mogę dokupić szkiełko, ale za 1.5k mógłbym zmienić body

Za 1k możesz nabyć Tamrona 70-300 VC USD, ale za 1,5k lepszym wyborem byłby zakup używanego Canona 70-200/4L USM.

ja__ - Pon 16 Cze, 2014

oki, dziekuje :)

za sonnara chyba podziękuję. wydaje sie fajny ale sporo kombinacji z przejściówkami :(

PS: CZ EOS50D byłby sensownym upgradem z 400d

ja__ napisał/a:

Tak, ale 70D byłby jeszcze sensowniejszy :smile:

ja__ - Pon 16 Cze, 2014

Tylko cena 2x większa.

Pytam dlatego, że można doczytać się opinii, jakoby pośrednie modele (XXd) nie są warte zachodu i jak już to lepiej starszy model ale jednocyfrowy ;)

Dobra koniec off ;)
Dzięki za porady.

Andrzej.M. - Pon 16 Cze, 2014

Cytat:
3/4zdjec nieostre

Może najpierw skalibruj puszke z obiektywem, o co prawda to nie gigant ostrości ale obrazek powinien być jednak ostry. Dopiero później wybieraj się na zakupy.

muzyk - Pon 16 Cze, 2014

ja__ napisał/a:

Na pewno.
Już 40D wniósłby zwłaszcza w kwestii ergonomii.
50D - większa rozdzielczość do tego.

P.S. Już używanego 30D nie polecę Ci, bo mnie tu zastrzelą :wink:

Andrzej.M. - Pon 16 Cze, 2014

Muzyk - nie bój - przecież różnica matryc jest żadna w ergonomii też... :wink:
Mam wrażenie że to są dwa modele które "ustawiły" canona na obecnej pozycji wraz z "nieśmiertelnym" 5d ...

ja__ - Pon 16 Cze, 2014

Dziękuje za porady.

To jednak wina tego obiektywu. Pobawiłem się dziś kitem i nie było az tyle tego cholernego mydła i nieostrości....

Będę polował zatem na coś innego, bądź oddam obiektyw na przegląd, bo coś jest nie tak.

Muzyk, czyli uważasz ze nawet 40d byłby jakimś sensownym upgradem - pytam, bo ceny na allegro, niezajechanych sztuk, nie są duże.

ja__ napisał/a:
nawet 40d byłby jakimś sensownym upgradem

Tak - w skrócie najistotniejsze IMO zmiany na lepsze w 40D względem 400D: ergonomia, wizjer, AF, tryb seryjny, balans bieli.

muzyk - Pon 16 Cze, 2014

ja__ napisał/a:
Muzyk, czyli uważasz ze nawet 40d byłby jakimś sensownym upgradem - pytam, bo ceny na allegro, niezajechanych sztuk, nie są duże.

Ja Ci napiszę inaczej.
Mając już ponad rok 450D... kupiłem 30D i 450D poszedł w odstawkę.
Owszem, 450D ma te 12 Mpx, które wówczas, gdy wszedł na rynek, były porównywane do 12 Mpx Nikona d300 z dwóch półek wyżej.

Niemniej...
30D ma dwa kółka, inną ergonomię, może trochę lepszy AF i parę innych rzeczy, które nie ma 450D. Przy tym, z 8.2 Mpx też można w wielu przypadkach ładne foty zrobić.
Generalnie postawiłem na lepszą ergonomię względem 450D - którego guzikologia, jak na jednokółkowy aparat jest dość logiczna i wiele funkcji daje się obsługiwać nie odrywając oka od wizjera.

40d - prawie ta sama matryca co w 30D - nieco 2 miliony więcej pikseli.
Lepszy AF, seria, jest też, choć dziwnie działający LV.

P.S. Zauważ, że długi czas testy obiektywów na optycznych były wykonywane przy pomocy... 20D, który ma tą samą matrycę co 30d.
Zobacz sobie jakie fotki z 20D zostały zrobione...

Na 40d przesiadłem się z 350d . I to był duży skok pod względem funkcjonalności , lepszy wizjer i zdjęcia (lepsza kolorystyka ) . Wybierałem między tym modelem a 50tką . Zdecydowałem się na 40tkę bo ma mniejsze szumy na ISO 1600 ( apteka rzekłbym dzisiaj , tak naprawdę zadecydowała cena - 50tka dopiero co się pojawiła a na 40tki były dobre promocje ) . Zwróć uwagę tylko na AF , mój ma teraz 40 tyś na liczniku czyli jeszcze przed "półmetkiem" , ale fakt obiektywy często zmieniałem .
ja__ - Pon 16 Cze, 2014

Dziękuję!

Konkluzja taka, że popoluje na ww szkiełka i później ewentualnie zakupie 40d ;)

...lub odwrotnie :P

Wracając do tematu "słoików" zaletą C70-210 f4 (testowałem) i późniejszą eLką 70-200 f4 jest działający AF z konwerterem ( np: Kenko MC7 dając ogniskową 420 [400mm dla eLki ] ) . Tamron 70-300 VC ( i każdy inny ze światłem f5,6 ) trzeba ustawiać manualnie .
komor - Pon 16 Cze, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Muzyk - nie bój - przecież różnica matryc jest żadna w ergonomii też...

Andrzeju, już Ci jakiś czas temu pisaliśmy, żebyś nie pisał o tym, na czym się nie znasz. Różnice między 30D/40D/50D są zarówno w jakości obrazowania jak i w ergonomii.

ja__ - Pon 16 Cze, 2014

Dzięki Panowie. Bardzo pomocni jesteście :)
muzyk - Wto 17 Cze, 2014

zbig75 napisał/a:
Wracając do tematu "słoików" zaletą C70-210 f4 (testowałem)

Miałem - dałem w prezencie po zakupie L.
Fajną zaletą tego szkła jest zoom - pompka, tzn. jeśli się chce zrobić np. taką fotę, to tym bardziej pompka się przydaje.

P.S. Jeśli zaś już mowa o starych aparatach, to wspomniany 5d (I) ze swoimi 12 megapikselami jako pełnoklatkowy, choć z bardziej kiepskim AF niż 40D mógłby być niezłą alternatywą dla np. 20/30D - a kto wie, czy nawet nie dla 40D - a przy tym kosztuje nie aż tak dużo.
Tylko nie krzyczcie, że o 5D wspominam... :razz:

zbig75 - Wto 17 Cze, 2014

muzyk, - fajna fotka , mi też coś w tym stylu udało się (przypadkiem ) popełnić . Między 40tką a 5tką różnicę widać "gołym" okiem i nie mam na myśli tylko portretów . To czego brakuje ( mi osobiście ) to live view ( używałem przy 40tce ze starymi manualnymi szkłami ) , a denerwuje wyświetlacz może nie dlatego , że jest mniejszy ale że nie można ocenić prawidłowo kolorystyki zdj . Jeszcze jeden problem : nie można sprawdzić "przebiegu" za pomocą EOSinfo astrojargon .
ja__ - Wto 17 Cze, 2014

5d raczej odpada.
Raz ze musiałbym i tak lampę jakaś podstawową dokupić z czasem, dwa ze wcale nie kosztuje tak mało. na alle startuje od 2k+ :roll:

zbig75 - Wto 17 Cze, 2014

Lampa zmienia zupełnie temat portretu nie tylko w 5tce . Można się bawić światłem , odbić od ściany , sufitu zrobić to samo zdj na wiele sposobów .
kozidron - Wto 17 Cze, 2014

komor napisał/a:
Andrzeju, już Ci jakiś czas temu pisaliśmy, żebyś nie pisał o tym, na czym się nie znasz. Różnice między 30D/40D/50D są zarówno w jakości obrazowania jak i w ergonomii.

czytałem ten wątek post po poście i już myślałem, że nikt na tą głupotę nie zwróci uwagi ale widzę, jednak ktoś te głupoty jeszcze ma siłę prostować, za co gratuluje wytrwałości.

ja__ napisał/a:

Przede wszystkim af i ergonomia, na którą składają się dwie rolki, wizjer i kilka więcej guzików na wierzchu. 40D jest bardziej konfigurowalny pod uzytkownika, no i skok nastaw jest co 1/3, pamietam że to mnie zawsze dobijało w serii XXXD, chociaż soft od Rosjan do 400D to zmienił ;)

ja__ - Wto 17 Cze, 2014

dobra. Wiec jw popatrze za szkłem i o ile 1700 na "L" boli, to może uda się wyłuskać. W późniejszym czasie popoluje na 40d, 50d lub własnie na tanią sztukę 5d mk1.
kozidron - Wto 17 Cze, 2014

ja__ napisał/a:
dobra. Wiec jw popatrze za szkłem i o ile 1700 na "L" boli, to może uda się wyłuskać. W późniejszym czasie popoluje na 40d, 50d lub własnie na tanią sztukę 5d mk1.

ja__, chyba będzie cięzko dostać nie zajechaną sztukę 5dI, jednak mniejsze ryzyko dostać w przyzwoitym stanie 40D czy 50D.

muzyk - Sro 18 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
chyba będzie cięzko dostać nie zajechaną sztukę 5dI

Czasem widuję w HH w sklepie, z 500 euro z gwarancją na pół roku. :roll: