|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - SONY SAL 18135 SAM II czy Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC
kobolko - Czw 19 Cze, 2014 Temat postu: SONY SAL 18135 SAM II czy Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC Witam przede wszystkim wszystkich Forumowiczów 😊
Jak wielu tutaj (kiedyś) tak i ja zaczynam swoją przygodę z lustrzankami. Tak, WIEM, "gdybym wcześniej czytał forum, nie kupiłbym SONY". Ale jak wielu użytkowników tej marki tutaj nie uważam, że jest to jakiś szczególnie odbiegający jakościowo produkt od takich marek, jak gloryfikowane tu Canon czy Nikon. Na pewno na początek wychodzi nieco taniej dając również przyjemność z fotografii.
Stało się tak, że akurat wyszła premiera a58 z 2 kitowymi obiektywami (18-55 i 55-200), z której skorzystałem. Ponieważ nie mam zapędów na bardzo "profesjonalne portrety, makro czy inne dzieła sztuki" oraz nie uśmiecha mi się grzebania co rusz w torbie po kolejny obiektyw, kiedy "wycieczka ucieka do przodu (i ma słuszne pretensje do marudera 😉) sprzedałem oba kity a w zamian nabyłem jako taką stałkę Sony 35/1.8, Tamrona 70-300 USD oraz odrobinę starszy uniwersalny SAL 18135 SAM II).
I tu pojawia się moje pytanie: mam zamiar przesiąść się na Tamrona 16-300 jak w temacie, będącego obiektem testów przez Wasz portal (jako zamiennik uniwersalnego SONY i Tele Tamrona - jak wspominałem, nie mam nieustającej potrzeby przepinania obiektywów, bo czasami po prostu albo nie ma czasu, albo warunki nie sprzyjają). I nie byłoby postu, gdyby nie fakt, że nie mam klarownego porównania jakości zdjęć pomiędzy SAL 18135 a tym nowym Tamronem. Przynajmniej w porównywalnym zakresie ogniskowych. Macie bowiem pełny test Tamrona, natomiast brak porównawczych danych dla SONY. Czy ktoś może podpowiedzieć, czy warto zamieniać? (oczywiście w ramach rozsądku - zdaję sobie sprawę z "ograniczeń"/ problemów z jakością przy takiej rozpiętości ogniskowych w tak niewielkim korpusie.
Pozdrawiam wszystkich 😉
Kobolko.
dcs - Czw 19 Cze, 2014
kobolko napisał/a: | nie uśmiecha mi się grzebania co rusz w torbie po kolejny obiektyw [...] sprzedałem oba kity a w zamian nabyłem jako taką stałkę Sony 35/1.8, Tamrona 70-300 USD oraz odrobinę starszy uniwersalny SAL 18135 SAM II). |
"SAL 18135 SAM II"
-"dwa rzymskie"?
kobolko - Czw 19 Cze, 2014
dcs napisał/a: | kobolko napisał/a: | nie uśmiecha mi się grzebania co rusz w torbie po kolejny obiektyw [...] sprzedałem oba kity a w zamian nabyłem jako taką stałkę Sony 35/1.8, Tamrona 70-300 USD oraz odrobinę starszy uniwersalny SAL 18135 SAM II). |
"SAL 18135 SAM II"
-"dwa rzymskie"? |
O matko, słusznie, pomyłka dziękuję za zwrócenie uwagi. Oba kitowe były z tym poprawionym motorem AF. Ten oczywiście jest w starszej, choć w tym przypadku wcale nie takiej najgorszej wersji SAM I.
...ale nie to stanowi temat mojego pytania, choć dzięki za poprawkę.
[ Dodano: Czw 19 Cze, 2014 19:53 ]
Proszę moderatora o poprawkę tematu - jest oczywisty błąd w symbolice przy obiektywie SONY: motor AF w tym przypadku to SAM, nie SAM II.
Dzięki 😊
[ Dodano: Nie 22 Cze, 2014 20:49 ]
Ktoś podpowie?
[ Dodano: Nie 22 Cze, 2014 22:35 ]
No, i po lekturze zachodnich portali okazuje się, że ten obiektyw pomimo oznaczenia SAM ma już poprawiony motor SAM II, a więc pierwotny wpis był w porządku.
😉
[ Dodano: Wto 24 Cze, 2014 10:42 ]
Ktoś się pokusi o porównanie?
|
|