forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jaki filtr wybrac?

mrooq - Pią 20 Cze, 2014
Temat postu: Jaki filtr wybrac?
Witam,

W niedługim czasie wybieram się na parodniowy wypad do kraju który nazywa sie Marocco gdzie napewno bedzie dobra okazja do uchwycenia szerokich horyzontow zarówno o wschodzie jak i o zachodzie słońca... W związku z tym stwierdziłem ze należy zaopatrzyć się w filtry typu GRAD i REVERSE GRAD. Padło na Formatt-hitech. W swojej ofercie mają kity

• 3 filtry GRAD 03 06 09 85x110mm 82 euro
• 3 fily REVERSE GRAD 03 06 09 85x110mm 181 euro

Jak bym się zdecydował wziąć wszystkie 6 cena wyjdzie troche za wysoka (wliczajac w to jeszcze ring i adapter), zresztą nie jestem pewien czy wszytkie 6 bedą mi potrzebne. Stwierdziłem więc ze na początek zaopatrze się po jednym z kazdej kategorii. I tu pojawia sie moje pytanie do was:
Który poziom będzie najbardziej uniwersalny? 03,06 czy może 09.
03 może być za jasny?, 06??. Osobiście najbadziej przypadł by mi chyba 09.
Czy ktos uzywal wszystkich filtrow i ma wyrobione zdanie który jemu pasuje najlepiej i używa go najczęściej?
Dzięki za opinie.

fatman - Pią 20 Cze, 2014

Używałem wszystkich wymienionych, tego producenta własnie.
W 90% przypadków uzywam 0.9 a czasem dokładam "na górę" 0.3 jak jest bardzo jasno.
0.6 praktycznie nie używam chociaż mam. Baaaardzo rzadko.
0.3 czasami "na dół" dla przyciemnienia pierwszego planu (np. Mocny odblask jeziora) przy foceniu nad wodą.
Z reversów używam 0.9
Niższe wartości sie ńie sprawdzają ponieważ jak chcesz uchwycić słońce nad horyzontem to jest jeszcze tak jasne ńiebo nad nim, że stosowanie niższych wartości filtra nie ma sensu.
Zobacz zdjęcie z reversem 0.9 w mojej galerii:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=9336

mrooq - Pon 23 Cze, 2014

Dzieki, takiej opinii szukalem.
pozdrawiam