forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Ekwiwalent jasności obiektywu

Maciek - Sob 21 Cze, 2014
Temat postu: Ekwiwalent jasności obiektywu
Witam,

Mam pytanie dotyczące bezwzględnej jasności obiektywu. Z uwagi na wiele rozmiarów matryc stosuje się przeliczanie parametrów obiektywu - a przede wszystkim ogniskowej - do tak zwanej pełnej klatki.

A jak ma się sprawa z jasnością? Czy też należy przeliczać ekwiwalent - czy jasność to po prostu jasność bez względu na rozmiar matrycy?

Na przykład aparat Lumix LX7 z matrycą 1.7 ma jasność 1.4 do 2.3 - co w przeliczeniu na pełną klatkę daje ok. 7.7 do 12.2 Z kolei zapowiadany LX8 przy matrycy 1 cal ma mieć światło 2.0 do 2.8.

Moje pytanie brzmi, który z tych aparatów/obiektywów będzie jaśniejszy?

siosio - Sob 21 Cze, 2014

LX7, bo ma f/1.4 :razz:

To o czym piszesz to jest różnica w głębi ostrości przy tej samej przysłonie dla różnych pod względem fizycznym wielkości matryc.

hijax_pl - Sob 21 Cze, 2014

Maciek napisał/a:
czy jasność to po prostu jasność bez względu na rozmiar matrycy?
Bez względu.Tak jak i ogniskowa się też nie zmienia.
Maciek napisał/a:
Na przykład aparat Lumix LX7 z matrycą 1.7 ma jasność 1.4 do 2.3 - co w przeliczeniu na pełną klatkę daje ok. 7.7 do 12.2
To przeliczenie jest tylko po to by mieć po prostu pogląd na głębię ostrości, którą ta kombinacja matrycy i obiektywu zaoferuje. Tak w celach porównawczych jedynie,
Sunders - Sob 21 Cze, 2014

http://www.optyczne.pl/index.php?slownik=85
Maciek - Sob 21 Cze, 2014

Dzięki za wyjaśnienie, myślałem że tak właśnie jest z jasnością - ale nie miałem pewności.