|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparat do zdjęć makro
jano123 - Sob 21 Cze, 2014 Temat postu: aparat do zdjęć makro Witam,
Jako prawie kompletny laik, proszę o pomoc w wyborze aparatu do robienia zdjęć makro. Zdjęcia, które będą robione to kwiaty o wielkości nawet ok. 1 cm (stapeliowate). Pieniądze jakie mogę poświęcić to max 300 zł. Wiem, że fajerwerków nie mogę oczekiwać, ale Pentax K-30 jest na przeciętną kieszeń a parametry w stosunku do ceny bardzo, bardzo dobre. Wiem, że to nie ten dział, ale kompakt cyfrowy może być również.
Jacek
moronica - Sob 21 Cze, 2014
300 czy 3000?
jano123 - Sob 21 Cze, 2014
300
kojut - Sob 21 Cze, 2014
jano123, jaja sobie robisz?
jano123, a wysililes sie chociaz by sprawdzic ceny czy to o co pytasz jest w ogole wykonalne? zgaduje, ze nie, skoro wspomniany przez ciebie k-30 sam korpus kosztuje prawie 1900zl a gdzie obiektyw do makro
dcs - Sob 21 Cze, 2014
jano123, Nie możesz wyhodować większe kwiaty
Nie chce wchodzić w polemikę z Szanownym Państwem, ale nie każdy zarabia jak Wy 10000 na miesiąc i nie każdego stać na sprzęt jaki sobie mógłby wymarzyć. Napisałem na wstępie, że o robieniu zdjęć makro nie mam pojęcia a robienie zdjęć swoich kwiatów będę traktował jako hobby dla 50- cio latka (kto wie jak wyglądają kwiaty roślin o nazwach stapelia, huernia, orbea itp będzie widział, że zasługują na przynajmniej przyzwoitą prezentację - flicker.com) Jaj sobie nie robię, ponieważ o jaja nie pytałem ( u mnie w sklepie z podwójnym żółtkiem są po 55 gr i tam bym z pewnością kupił a nie pytał na forum optyczne.pl) a szukając w zasobach internetowych znalazłem np. Kodak EasyShare C913, Kodak Z915 i wiele, wiele innych, które mieszczą się w cenie ale wśród którym mogą być takie, które warto kupić, ponieważ robią zadowalające zdjęcia makro.
jano123, ale lustrzanek po 300zl z obiektywem to nie znalazles, no nie? nikt ci tu nie wyczaruje lustrzanki w tym budzecie a przeciez w dziale z lustrzankami pytasz. pisza ci uzytkownicy, ze samochodu za kase, ktora chcesz na to przeznaczyc, nie dostaniesz a ty piszesz "ale ja rowery widzialem w takiej cenie". nie trzeba sie znac na fotografii by byc w stanie poszukac na skapiec.pl czy jednej z wielu innych porownywarek i zorientowac sie w cenach tak by moc sie wykazac odrobina realizmu
Przepraszam za zamęt, nie były to jednak jaja ale moja "fachowość" w dziadzinie fotografii. Sprawa miała dotyczyć li tylko kompaktów .
gonia65 - Sob 21 Cze, 2014
Nie ma czegoś takiego jak aparat do makro. Może być z funkcją makro i pewnie i za 100 zł taki kupisz, tylko nie wiem czy akurat to Cię zadowoli. Jeśli chcesz coś więcej to nawet za 300 będzie trudno, bo zwykłym kompaktem nie poszalejesz. Hybryda to już cena przynajmniej dwa razy większa i potrzebny jest przynajmniej konwerter makro i tu znów jakieś 300 zł, o soczewkach nie piszę, bo to szkoda zachodu. Ewentualnie jakiś helios przypiety odwrotnie do aparaty, ale to razem z pierścieniem odwrotnego mocowaia i obiektywem kolejne 80 - 100 zł. A lustrzanka odpada w przedbiegach, bo sam korpus najtańszy z 1000 + obiektyw do makro, ew. raynox i juz masz ze 2500zł. I nie chodzi tu o niczyje zarobki, tylko że fotografia to drogie hobby, nawet dla amatora Życzę powodzenia z zakupem sprzętu do makro za ww kwotę.
Przede wszystkim najpierw radze poczytać coś o fotografii makro i dopiero potem zacząć pytać i szukać.
jano123 napisał/a: | Sprawa miała dotyczyć li tylko kompaktów | To raczej o makro możesz zapomnieć. Takie aparaty się nie nadają do makro, tak jak wcześniej napisałam, mają funkcję makro, ale tym raczej wiele nie zwojujesz.
Sunders - Sob 21 Cze, 2014
jano123 napisał/a: | Przepraszam za zamęt,/.../ Sprawa miała dotyczyć li tylko kompaktów . |
O.K. http://allegro.pl/olympus...4342487911.html
http://www.optyczne.pl/74...Wst%C4%99p.html
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to tanie hobby i wiem, że aparatów do robienia zdjęć makro chyba też nie ma. Chodzi mi jedynie o to aby ktoś kto robił zdjęcia kompaktem napisał, że aparatem ...... robił dobre czy przyzwoite zdjęcia od np. z 3cm czy 5 cm.
To ja podrzucę jeszcze
http://allegro.pl/fuji-s6...4347410186.html
Sama nim makro robiłam (czasami do niego wracam), ale do każdego z nich i tak raynoxa trzeba dorzucić. I koło 500 zł cały zestaw będzie kosztował
Widzę, że o makro nie masz pojęcia, o fotografii też. Kompaktem nie zrobisz makro, to musi być przynajmniej hybryda, do której coś jeszcze podepniesz, by można było zrobić zdjęcie zbliżeniowe.
Dziękuję. Myślę, że nie obraziłem nikogo a jeżeli ktoś tak się poczuł to jeszcze raz przepraszam.
[ Dodano: Sob 21 Cze, 2014 18:26 ]
Dziękuje za informacje i przesłane linki. Ciekawe propozycje, które z pewnością rozważę podczas zakupu któregoś z nich. O to mi właśnie chodziło. Jak pisaliście za małe pieniądze nie kupi się wypasu ale w podanych aparatach makro 1 cm już mnie zadowala. Życzę wszystkim zdjęć i doznań podczas przygód z fotografowaniem.
pozdrawiam,
Jacek
komor - Sob 21 Cze, 2014
jano123, pamiętaj tylko, że podane w parametrach „makro od 1 cm” oznacza, że obiektywem aparatu możesz się zbliżyć do fotografowanego obiektu na 1 cm. Może to zapewnić niezłe zbliżenie (choć wcale nie musi) ale powoduje spore problemy z prawidłowym oświetleniem.
Przejrzyj parę ostatnich testów kompaktów na Optycznych, gdzie na papierze milimetrowym jest fotografowana pięciozłotówka. Autor tych testów zwraca nieraz uwagę na problem z oświetleniem, widać to na zdjęciach. Po prostu nie ma jak świecić, gdy obiektyw prawie „przykryje” kwiat.
Temat ocean. Trzeba chyba trochę środków uzbierać. Dziękuję.
LEX - Sob 21 Cze, 2014
komor napisał/a: | pamiętaj tylko, że podane w parametrach „makro od 1 cm” oznacza, że obiektywem aparatu możesz się zbliżyć do fotografowanego obiektu na 1 cm. Może to zapewnić niezłe zbliżenie (choć wcale nie musi) ale powoduje spore problemy z prawidłowym oświetleniem. |
Jak napisał komor i do 300zł taki aparat kupisz np starsze małpki na paluszki AA pozwalają na taki wyczyn i nie jest konieczna lufa.
jano123 napisał/a: | makro 1 cm już mnie zadowala |
Co to znaczy wg CIebie?
Dobrze przeczytaj co napisał komor, bo w makro potrzebne jest światło, a chwyt marketingowy "makro od 0 cm" jest idiotyczny, choć wielu daje się nabrać, bo jak zbliżysz obiektyw na 1 cm do fotografowanego kwiatka, to zobaczysz ciemność.
Czyżby jakiś test mojej wiedzy? Będę po prostu tak regulował odległością od obiektu aby przy założonym oświetleniu wyszło jak najlepsze zdjęcie. Nie będę na pewno oczekiwał jakichś fajerwerków. Jaki sprzęt takie i efekty.
Ostatnio na forum ogrodnicze puściłem zdjęcie zrobione telefonem Samsung S3, tryb makro. Wyszło jak wyszło.
LEX - Sob 21 Cze, 2014
Da się,tylko nie centralnie do obiektu a dobrze ustawić się pod światło a obiektyw pod lekkim kątem i z 1cm wyjdzie.Oczywiście mowa o prostym makro bo prawdziwa makrofotografia zaczyna się tu https://www.youtube.com/watch?v=Wvuvw3bc4ps
robione dmc-ls60
|
|