|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Krajobrazówka do D7000
jutlandzki - Pon 23 Cze, 2014 Temat postu: Krajobrazówka do D7000 Przed sierpniowym urlopem chcę sobie poszerzyć horyzont. Krajobraz i czasami architektura. Cena absolutne max 2000zł.
Nikonowy 10-24 niestety poza pułapem cenowym.
Sigma 10-20. /3.5 praktycznie się nie mieści w cenie, ale może mógłbym się szarpnąć - tylko czy warto dopłacać przy zastosowaniach krajobrazowych? Jak na razie ciążę właśnie do /4-5.6.
Tokina 11-16 poza pułapem.
Wychodzi zatem, że jedyną konkurencją dla Sigmy 10-20/4-5.6 jest tu Tamron 10-24/3.5-4.5.
Którego z tej dwójki byście wybrali?
Sunders - Pon 23 Cze, 2014
jutlandzki napisał/a: | Cena absolutne max 2000zł. |
jutlandzki napisał/a: | Tokina 11-16 poza pułapem. |
jutlandzki, WHY
http://www.fotoit.pl/pl_P...X-do-Nikona/480
jutlandzki - Pon 23 Cze, 2014
Bo mieszkam w Danii i tu sklepy czasami jakieś dziwne decyzje cenowe podejmują. Nie widzę tej Tokiny poniżej 2500zł w przeliczeniu.
Poza tym max maxem, ale ceny tych dwóch obiektywów to w zasadzie to, o co mi chodzi. Za różnicę będzie statyw.
Sunders - Pon 23 Cze, 2014
jutlandzki napisał/a: | jedyną konkurencją dla Sigmy 10-20/4-5.6 jest tu Tamron 10-24/3.5-4.5. Którego z tej dwójki byście wybrali? |
jutlandzki napisał/a: | będzie statyw |
W takiej sytuacji IMO zdecydowanie sigmę - jest za podobne pieniądze, lepsza optycznie i solidniej wykonana.
zbig75 - Wto 24 Cze, 2014
Tamron - bardzo chwalę sobie tą firmę , ale nie mogę tego niestety powiedzieć o modelu 10 - 24mm . Używałem trzy lata , skusiłem się na zakup po przeczytaniu testu na dpreview , dobry zakres (10mm - wiadomo , a 24mm to już dosyć uniwersalna ogniskowa na aps-c ) , po przymknięciu dobry na szerokim kącie . Kupiłem w "ciemno" on line (to był błąd , lepiej sprawdzić w sklepie przed zakupem ) . Trafiła mi się sztuka dobra (nawet świetna ) optycznie ...
ale na 24mm i czym szerzej tym gorzej . Wysłałem z reklamacją , coś tam wymienili , coś tam naprawili , było lepiej ale to nie to czego oczekiwałem . "Skończyła" na leciwej 350tce Canona , na 8 mpix matrycy obleci .
jutlandzki - Sro 25 Cze, 2014
Sigma zakupiona, dzięki za odpowiedzi.
|
|