forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon... EF-S 17-55 mm f/2.8 IS kontra EF 24-70 mm f/2.8L

dominiczek - Pią 07 Mar, 2008
Temat postu: Canon... EF-S 17-55 mm f/2.8 IS kontra EF 24-70 mm f/2.8L
Czytałem wiele na temat tych dwóch obiektywów i wciąż nie wiem który mam wybrać.Miałem obiektyw 17-55 2.8 is..canon 20d....bylem z niego bardzo zadowolony.......tyle ze zabrudził mi się i niestety wyczyszczenie kosztowało mnie nie mało......teraz go nie mam.Więc co mam wybrać,sam już nie wiem :(
MM - Pią 07 Mar, 2008

Do aparatu z cropem polecam jednak 17-55/2.8 IS USM.
Wujek_Pstrykacz - Pią 07 Mar, 2008

Ja mam obydwa. I oba spełniają inną rolę, będąc dla mnie niezbędnymi narzędziami w foceniu. Oba bardzo ostre i perfekcyjne mechanicznie. Chociaż 17-55 to nie L , ale nie ustępuje eLce niczym.
Monastor - Pią 07 Mar, 2008

Pstrykacz, bynajmniej... to Twoje możliwości i potencjał sceny. Takie samo zdjęcie zrobiłbyś kitem. W każdym razie nie sądzę, żeby w takim formacie było widać jakąkolwiek różnicę.
dominiczek - Sob 08 Mar, 2008

Bylem naprawdę zadowolony z Canona 17-55 f/2.8 IS USM,tylko ze boje się że znowu się zabrudzi :( ....chyba że zastosuje filter UV,ktory w jakims stopniu zapobiegnie zabrudzeniu ???Wiem natomiast ze L-ka ma jakas uszczelkę..........obiektywy cenowo jednakowe.
Wujek_Pstrykacz - Sob 08 Mar, 2008

Monastor napisał/a:
Pstrykacz, bynajmniej... to Twoje możliwości i potencjał sceny. Takie samo zdjęcie zrobiłbyś kitem. W każdym razie nie sądzę, żeby w takim formacie było widać jakąkolwiek różnicę.

Większego nie zamieszcze, ale uwierz mi można tą fotę powiększyć do co najmniej 60x90 cm i widać jakość tego obiektywu.

Monastor - Sob 08 Mar, 2008

Pstrykacz, wierzę na słowo :smile:
dominiczek - Sob 08 Mar, 2008

Ten Canon wiem ze jest swietny,ale zastanawiam sie nad tym drugim :( .....moze jednak L-ka?
komor - Nie 09 Mar, 2008

Drogi Pstrykaczu, zawsze można jakiś kawałek (zwany cropem) z kluczowego miejsca, w skali 1:1 zamieścić, jeśli mamy ocenić obiektyw, a nie pstrykacza, tfu! fotografa... :)

A co do zabrudzeń, dominiczek, to nie określiłeś o jakie zabrudzenia Ci w sumie chodzi. Z zewnątrz się zabrudził? W środku? Bo trudno ocenić czy chcesz powiedzieć, że może wszystkie 17-55/2.8 mają tendencję do brudzenia się, czy jak?
Bo te obiektywy mają inne ogniskowe, więc decyzję o wyborze trudno podjąć tylko w oparciu o przypuszczenia, że jeden z nich się bardziej brudzi. Jeśli 24-70 jest uszczelniony, a 17-55 nie, to jest to oczywiście istotne, ale to nie jedyny argument.

dominiczek - Nie 09 Mar, 2008

Niestety wewnatrz ,bylo tam kilka drobnych paprochow :( czytalem ze innym to samo sie zdarzalo.Podobno jest mniej uszczelniony w stosunku do L-ki.......ta L-ka mnie kusi :)
MM - Nie 09 Mar, 2008

Nie kuś się literką w nazwie tylko przydatnością. A ta ostatnia jest zdecydowanie lepsza przy 17-55/2.8 IS USM prz takim aparacie jaki obecnie posiadasz. Jeżeli chcesz niedługo kupić coś w stylu 5D to oczywiście tylko 24-70L
dominiczek - Nie 09 Mar, 2008

Spoko :) Wielkie dzieki ......postaram sie teraz bardziej szanowac to co mam :) .....a w przyszlosci raczej nie zmienie mojego Canona .....jestem amatorem i tak raczej zostanie :) pozdrawiam
asp - Sob 15 Mar, 2008

MM napisał/a:
Nie kuś się literką w nazwie tylko przydatnością. A ta ostatnia jest zdecydowanie lepsza przy 17-55/2.8 IS USM prz takim aparacie jaki obecnie posiadasz. Jeżeli chcesz niedługo kupić coś w stylu 5D to oczywiście tylko 24-70L

Jakoś nie jestem pewien czy dobrze rozumiem to 2 zdanie: "a ta ostatnia..."

MM - Sob 15 Mar, 2008

Ta ostatnia to przydatność. Na aparacie z cropem 17-55 jest ideałem zakresu.
piotr_u. - Wto 15 Lip, 2008

A jeśli ma się np., Sigmę 10-20 jako szeroki kąt, to nadal lepiej wybrać 17-55/2.8 IS USM, czy jednak już 24-70/2.8 L? Dodam, że e-Lkę mogę kupić za 750 euro.
MM - Wto 15 Lip, 2008

piotr_u. napisał/a:
A jeśli ma się np., Sigmę 10-20 jako szeroki kąt, to nadal lepiej wybrać 17-55/2.8 IS USM, czy jednak już 24-70/2.8 L? Dodam, że e-Lkę mogę kupić za 750 euro.

Nie wiem do jakiego typu fotografii tego szkła potrzebujesz bo to dość różne obiektywy i ich zakresy. Jeżeli na szerokim końcu dobre światło nie jest konieczne to ja bym brał 24-70L.

piotr_u. - Wto 15 Lip, 2008

Sprawdziłem sobie dziś jeden i drugi i wziąłem 17-55 tylko ze względu na IS. Niestety, ręce mi się za bardzo trzęsą, a statyw nie zawsze będę miał pod ręką.