forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Uniwersalny, niedrogi obiektyw do starego Canona 450 D

Tarsis - Czw 03 Lip, 2014
Temat postu: Uniwersalny, niedrogi obiektyw do starego Canona 450 D
Witajcie dordzy Forumowicze,

chcialam zapytac czy moglibyscie doradzic obiektyw do wyzej wymienionego Canona?
Jestem amatorka, nie potrzebuje nic profesjonalnego, nie mam wysokich wymagan w sumie.

Mam kita, oraz 50 mm 1,4,
chcialabym zaopatrzyc sie jeszcze w jakis bardziej uniwersalny obiektyw, chodzi o podroze, wycieczki, zdjecia w plenerze, czy miescie.

zastanawiam sie nad Tamronem Tamron 17-50mm f/ 2.8,
nie ukrywam, ze cane gra duza role, i fajnie by bylo gdyby ten obiektyw nie byl zbyt drogi

Z gory Wam dziekuej za porady :-)

muzyk - Czw 03 Lip, 2014

Tarsis napisał/a:
i fajnie by bylo gdyby ten obiektyw nie byl zbyt drogi

Hmm, mając kit i 50 1.4 pomyślałbym nad jakimś tele, a nie dublowaniu ogniskowych.
Względnie spacerzoom.
Np. Tamron 70-300 VC

muzyk napisał/a:
Tarsis napisał/a:

Ile kasy masz na "niedrogi"?

Jezeli jest to mozliwe to byloby super max 350 €.

Czy jest sens kupowania uzywanego obiektywu ?
czy dac sobie spokoj ?

muzyk - Czw 03 Lip, 2014

Tarsis napisał/a:
Czy jest sens kupowania uzywanego obiektywu ?

Jest, choć zależy co i z ile.
Mam używany 85 1.8 np. czy 17-40 L.
Zero stresu.

muzyk napisał/a:
Tarsis napisał/a:

Hmm, mając kit i 50 1.4 pomyślałbym nad jakimś tele, a nie dublowaniu ogniskowych.
Względnie spacerzoom.
Np. Tamron 70-300 VC

Mhm, rozumiem,
tzn kitowego w sumie w ogole nie uzywam, poszedl calkiem w odstawke,
tez dlatego, bo wkurzalo mnie to jaki byl ciemny

Czyli z tym tamronem, ktroy wymioenilam dac sobie spokoj ?

muzyk - Czw 03 Lip, 2014

Tarsis napisał/a:

Niekoniecznie. Musi tylko ostrzyć w punkt - Canon i Tamron nie lubią się za bardzo, stąd potrzeba wyboru bdb egzemplarza.
Tarsis napisał/a:

Hmm, jeśli to jest 18-55 IS to... błąd. Od 18-35 mm bardzo przyzwoicie się zachowuje, jak na tego typu obiektyw. Do plenerów w każdym bądź razie spoko - i nie tylko.
To zdjęcie np. robiłem 18-55 IS
To też, ale do tego 30D, którego matryca nie jest lepsza od 450D

Tarsis - Pią 04 Lip, 2014

muzyk napisał/a:
Tarsis napisał/a:

Niekoniecznie. Musi tylko ostrzyć w punkt - Canon i Tamron nie lubią się za bardzo, stąd potrzeba wyboru bdb egzemplarza.
Tarsis napisał/a:

Hmm, jeśli to jest 18-55 IS to... błąd. Od 18-35 mm bardzo przyzwoicie się zachowuje, jak na tego typu obiektyw. Do plenerów w każdym bądź razie spoko - i nie tylko.
To zdjęcie np. robiłem 18-55 IS
To też, ale do tego 30D, którego matryca nie jest lepsza od 450D

a jezeli sie upre, ze kitowy mi nie podchodzi ;-) ,
to co jeszcze moglbys poradzic ?

muzyk - Pią 04 Lip, 2014

Jeśli się uprzesz, to musisz z kasy wyskoczyć.
Tanioch: -Tamron 2.8 bez albo z vc
Sigma o tych ognislowych z os
Canon 17-55 IS USM
Sigma 18-35 1.8 - ten jest najlepszy i bdn uzupełniałby go 50 1.4 który masz, do tego 85 1.8 US

zbig75 - Pią 04 Lip, 2014

Ewentualnie jeszcze Canon 15-85 . lub jeszcze szerzej np Tokina 11-16 .
muzyk - Pią 04 Lip, 2014

15-85 tak, tyle, że to ciemne szkło.
Równie dobrze można by Canon 18-135 3.5-5.6 polecić...

Tokna 11-16 2.8 to szkło "specjalistyczne" i w żadnym wypadku nie polecałbym go zamiast uniwersalnego zoomu typu 17/18-50/55/70.

zbig75 - Sob 05 Lip, 2014

muzyk napisał/a:
Tokna 11-16 2.8 to szkło "specjalistyczne" i w żadnymm wypadku nie polecałbym go zamiast uniwersal

Masz rację , tylko jako uzupełnienie standardowego zooma się nadaje .

muzyk - Sob 05 Lip, 2014

Swoją drogą, to jeśli coś zamiast "kita", to ze światłem 2.8, a nie powielanie "kita".
Jeśli przy tym ma być tanio, to Tamron 17-50 2.8 bez VC pozostaje takową alternatywą.
Inne wymieniłem wcześniej.

Tarsis - Sob 05 Lip, 2014

Bardzo Wam dziekuje za podopowiedzi,
mysle, ze bede chyba probowala z tym Tamronem...

Chcialam jeszcze zapytac, czy ten rodzaj obiektywu moge kupic uzywany?
czy nie ma co oszczedzac i kupic nowke?

krzysztoff77 - Sob 05 Lip, 2014

Proponowałbym nowy. Najlepiej podpiąć w sklepie przed zakupem i ocenić sprawność AF oraz czy ma tendencję do ustawiania ostrości przed lub za obiektem. Tamron raczej nie grzeszy solidnością swoich konstrukcji a używane egzemplarze wcale nie są aż tak tanie w stosunku do nowych jakby się wydawało. No chyba, że egzemplarz kilkumiesięczny co przy pięcioletniej gwarancji daje spory komfort odnośnie potencjalnych usterek. Pomyśl jeszcze nad Sigmą 17-50/2.8 DC OS HSM, którą ktoś już tu proponował. Procedura zakupu j.w.
zbig75 - Sob 05 Lip, 2014

Miałem cztery Tamrony , z trzech jestem zadowolony , tak więc mogę zażartować że masz 75% szans by trafić bdb egzemparz . Proponuję jednak kupić nowy ( w sklepie ) i sprawdzić przed zakupem .
muzyk - Sob 05 Lip, 2014

Tarsis napisał/a:
czy nie ma co oszczedzac i kupic nowke?

Nie no, ten Tamron to tylko nowy.

Tarsis - Pon 07 Lip, 2014

krzysztoff77 napisał/a:
Proponowałbym nowy. Najlepiej podpiąć w sklepie przed zakupem i ocenić sprawność AF oraz czy ma tendencję do ustawiania ostrości przed lub za obiektem. Tamron raczej nie grzeszy solidnością swoich konstrukcji a używane egzemplarze wcale nie są aż tak tanie w stosunku do nowych jakby się wydawało. No chyba, że egzemplarz kilkumiesięczny co przy pięcioletniej gwarancji daje spory komfort odnośnie potencjalnych usterek. Pomyśl jeszcze nad Sigmą 17-50/2.8 DC OS HSM, którą ktoś już tu proponował. Procedura zakupu j.w.

a czym rozni sie Sigma od Tamrona ?
jest lepsza?

kozidron - Pon 07 Lip, 2014

krzysztoff77 napisał/a:
No chyba, że egzemplarz kilkumiesięczny co przy pięcioletniej gwarancji daje spory komfort odnośnie potencjalnych usterek.

krzysztoff77, przeczytaj sobie warunki 5 letniej gwarancji tamrona, niestety przy odsprzedaży gwarancja ta jest tylko na "pierwszego właściciela", tak więc kolejny nabywca ma ją tylko na rok. Tylko pierwszy własciciel ma 5 letnią gwarancję, oczywiście jeżeli wypełni te papierki dla tamrona i wyśle ksero paragonu/faktury i dowodu tożsamości.

[ Dodano: Pon 07 Lip, 2014 10:07 ]
Cytat:
a czym rozni sie Sigma od Tamrona ?
jest lepsza?

sigma jest solidniejsza ale czy lepsza, ma zdecydowanie lepszy af, optycznie te obiektywy są porównywalne. Nie zdażyło mi się jeszcze, żeby serwis tamrona odmówił mi justowania obiektywu kiedy zbliżała się data końca gwarancji. Wspomniana wcześniej gwarancja 5 letnia jest od niedawna, ciekawy jestem czy bedą tacy "łaskawi" przez cały okres tej gwarancji i będą wykonywali serwis powiedzmy "justowania" przez cały okres jej trwania.
Tarsis, tamron ma to do siebie, że szybko go szarpie ząb czasu ale przynajmniej w przeciwieństwie do zumów sigmy, serwis tamrona radzi sobie z kalibracją tych obiektywów.

Tarsis - Pon 07 Lip, 2014

Ok,
czyli wychodzi na to, ze nowy Tamron :-)

Dzieki za porady!

[ Dodano: Pon 07 Lip, 2014 16:35 ]
A tak sie jeszcze zastanawiam, a Sigma 17-70 mm ?

:?: :?:

krzysztoff77 - Pon 07 Lip, 2014

No właśnie, nie ma nic za darmo. Człowiek myśli, że mu dadzą 5 lat spokoju a tu jednak zawsze jakieś ale. W takim razie Tamron tylko nowy. Sigma jest podobno ostrzejsza od Tamrona ale niekoniecznie łapie ostrość tam gdzie chcemy. Ponadto serwis Sigmy nie zawsze staje na wysokości zadania i bywa, że z opisaną wadą nie potrafi sobie poradzić. S17-70 ciemniejsza i optycznie nieco gorsza od S17-50 ale znowu potencjalne problemy z ustawianiem ostrości. Jeżeli chcesz czegoś dłuższego to może C 18-135 IS lub C 18-135 IS STM?
Tarsis - Wto 08 Lip, 2014

Jestem na 50 stronie zniorczego tematu jaki obiektyw zamiast kita w canonie,
i w sumie chyba nie potrzebnie czytalam bo teraz zglupialam juz do reszty, i kompletnie nie wiem co powinnam kupic :-(

(wiem wiem, typowo babskie problemy, z niemoznoscia szybkiej decyzji :-P )

:mad: :mad:

mozer - Wto 08 Lip, 2014

Tarsis, ja bym na Twoim miejscu poszedł do sklepu i przetestował Sigmę 17-50/2.8 pod kątem współpracy AF. Jeśli będzie trafiać na obu końcach przy różnych odległościach, to będzie to świetne uniwersalne szkło.

Krąży dużo legend nt. działania AF w Sigmach, ale trochę ciężko ocenić w jakim procencie szkieł ten problem rzeczywiście występuje, więc lepiej samemu sprawdzić dany egzemplarz...

mozer napisał/a:
Tarsis, ja bym na Twoim miejscu poszedł do sklepu i przetestował Sigmę 17-50/2.8 pod kątem współpracy AF. Jeśli będzie trafiać na obu końcach przy różnych odległościach, to będzie to świetne uniwersalne szkło.

Krąży dużo legend nt. działania AF w Sigmach, ale trochę ciężko ocenić w jakim procencie szkieł ten problem rzeczywiście występuje, więc lepiej samemu sprawdzić dany egzemplarz...

Mozer,
ja jestem totalnym laikiem,
nie wiem czy bede potrafila przetestowac :roll:

kozidron - Wto 08 Lip, 2014

krzysztoff77 napisał/a:
C 18-135 IS lub C 18-135 IS STM?

jak ciemne zumy to wolałbym 17-40L ale to przecież zupełnie inna kategoria niż ta, w którą OP celowała na początku :wink:

Cytat:

albo poczytaj jak to się robi albo wybierz się do sklepu w którym będzie jakiś miły subiekt, podobno panowie w procentrach pomagają, ekipa z Łodzi w niezaprzyjaźnionym sklepie z optycznymi też pomaga, na ekipę z cyfrowych nie ma co liczyć, oni mają iso co wyklucza życzliwość. Jeżeli mieszkasz blisko jakiejś aglomeracji powinien się znaleźć sklep w którym doradzą i pomogą.

kozidron napisał/a:
krzysztoff77 napisał/a:
C 18-135 IS lub C 18-135 IS STM?

jak ciemne zumy to wolałbym 17-40L ale to przecież zupełnie inna kategoria niż ta, w którą OP celowała na początku :wink:

Cytat:

albo poczytaj jak to się robi albo wybierz się do sklepu w którym będzie jakiś miły subiekt, podobno panowie w procentrach pomagają, ekipa z Łodzi w niezaprzyjaźnionym sklepie z optycznymi też pomaga, na ekipę z cyfrowych nie ma co liczyć, oni mają iso co wyklucza życzliwość. Jeżeli mieszkasz blisko jakiejś aglomeracji powinien się znaleźć sklep w którym doradzą i pomogą.

Wolalabym cos jasniejszego, i zuma takiego chyba tak do konca nie musze miec..
Mysle ze chyba sprobuje tego Tamrona 17-50 VC,
mieszkam w Monachium, gdzies juz znajde opcje z dobrze wygladajacymi doradcami :-D :-D

kozidron - Wto 08 Lip, 2014

Tarsis napisał/a:
gdzies juz znajde opcje z dobrze wygladajacymi doradcami :-D :-D

niekoniecznie muszą dobrze wyglądać, wystarczy że się znają ;)

Tarsis napisał/a:
mieszkam w Monachium

Myślę, że nie powinnaś mieć kłopotów z wymianą jak coś będzie nie tak, w państwie "wroga" konsument nie jest traktowany jak potencjalny oszust albo niezadowolony malkontent. To chyba jedna z bardziej komfortowych sytuacji, do tego niemiecki serwis to bajka przy tym co jest u nas.
Trzeba było pisać od razu, że mieszkasz w Europie :wink: a nie w jakieś zapyziałej Polsce gdzie klient lepiej kalibruje obiektyw sigma dockiem niż profesjonalny serwisant na specjalistycznym sprzęcie. W takim razie zdecydowałbym się na sigme, jak nie wykalibrują to bez problemów wymienią na inny egzemplarz albo oddadzą kasę.
W takim przypadku jedyny problem to przestoje bez aparatu, jeżeli tego hipotetycznie będzie trzeba odsyłać wraz z obiektywem do serwisu (tego niemieckiego oczywiście).

To jakby zmienia postać rzeczy ;)

krzysztoff77 - Wto 08 Lip, 2014

Munchen i wszystko jasne :mrgreen:
S 17-50/2.8

muzyk - Wto 08 Lip, 2014

krzysztoff77 napisał/a:
Munchen

a gdzie to? :wink:

Tarsis - Sro 09 Lip, 2014

No prosze, jeden szczegol, a tak zmienia postac rzezczy :-)
nie pomyslalabym, ze sa az takie roznice...
czyli, ze mowicie Sigma, hmmm :-) :-)
nie ulatwiacie biednej kobicie wyboru, ani troche :-D

kozidron - Sro 09 Lip, 2014

Tarsis napisał/a:

sigma ma lepszy af i budowę a wszystko ułatwia to, że mieszkasz w prawdziwej częsci Europy ;)

kozidron napisał/a:
Tarsis napisał/a:

sigma ma lepszy af i budowę a wszystko ułatwia to, że mieszkasz w prawdziwej częsci Europy ;)

Czyli jednak Sigma :-)

Powiem Ci ze wolalabym zyc w "normalnej" Polsce, bo pomimo tego ze juz lata nie mieszkam, to tesknie jakas smieszna tesknota emigranta, ale mysle, ze zostane tu gdzie jestem, bede tesknic po cichu, ale zyc normalniejszym zyciem. Przykre, ale prawdziwe.

Jezeli moge Ci jeszcze zawrocic cztery litery,
to jakiego w miare jasnego zuma moglbys polecic?
Oczyiwscie tutaj tez cena gra spora role..

Czy nie zawracac soebie na razie glowy, i skupic sie na 17-50 `?

(wiem, jestem ciezkiem przypadkiem:-P )

kozidron - Sro 09 Lip, 2014

Tarsis napisał/a:

pod aps-c to canon 17-55 IS, tyle że on jest droższy.

Miałem canona, miałem kilka tamronów, canon miał najlepszy af i był bardzo przyzwoity optycznie oraz lepszy mechanicznie.
Do sigm mam "lekki dystans" po kilku obiektywach tej marki. Miałem styczność z tą sigma na 7d/50d i świetnie sobie radziła, kolega korzysta z niej do tej pory i jest zadowolony.

kozidron napisał/a:
Tarsis napisał/a:

pod aps-c to canon 17-55 IS, tyle że on jest droższy.

Miałem canona, miałem kilka tamronów, canon miał najlepszy af i był bardzo przyzwoity optycznie oraz lepszy mechanicznie.
Do sigm mam "lekki dystans" po kilku obiektywach tej marki. Miałem styczność z tą sigma na 7d/50d i świetnie sobie radziła, kolega korzysta z niej do tej pory i jest zadowolony.

17-55 przekracza na chwile obecna moje mozliwosci,
wiec pewnie zostane juz przy 17-50 :-)
tylko bede musiala zdecydowac czy tamron czy sigma

dcs - Sro 09 Lip, 2014

Tarsis, może używanego Canona?
muzyk - Sro 09 Lip, 2014

Cytat:
Powiem Ci ze wolalabym zyc w "normalnej" Polsce, bo pomimo tego ze juz lata nie mieszkam, to tesknie jakas smieszna tesknota emigranta, ale mysle, ze zostane tu gdzie jestem, bede tesknic po cichu, ale zyc normalniejszym zyciem. Przykre, ale prawdziwe.

Tęskni się raczej za miejscem skąd się pochodzi, gdzie się wychowało, czy spędziło kilka lat. :wink:

Tarsis - Czw 10 Lip, 2014

muzyk napisał/a:
Cytat:

Tęskni się raczej za miejscem skąd się pochodzi, gdzie się wychowało, czy spędziło kilka lat. :wink:

no wlasnie za tym miejscem tesknie :-)

[ Dodano: Czw 10 Lip, 2014 15:59 ]
kozidron napisał/a:
Tarsis napisał/a:

Mysle, ze decyzja zapadla, bedzie Sigma :-)
dzieki za porady !