forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Małe, lekkie, wysokie osiągi, do 2000 zł.

jackos91 - Czw 03 Lip, 2014
Temat postu: Małe, lekkie, wysokie osiągi, do 2000 zł.
Witajcie!

Na wstępie zaznaczę, że tak, szukałem i po portalu i po forum (z resztą nie tylko optyczne.pl). Były tematy typu "do 2000" i duuużo się tam działo, ale tutaj mimo wszystko są trochę inne kryteria. Nie sposób oczywiście wszystkiego prześledzić i w razie czego proszę o odesłanie do odpowiedniego tematu.

Doświadczenie: najpierw jakiś stary, używany kompakt Canon PowerShot (w tej chwili już nie pamiętam jaki dokładnie), od 5 lat Pentax K-m + Sigma 18-200 DC 1:3.5-6.3. Fotografuję głównie krajobrazy, architekturę i ludzi. Wielkiej wiedzy ani bardzo bogatego doświadczenia nie mam, ale oczywiście z czasem człowiek się uczy ;) Myślę, że kilkanaście tysięcy zdjęć już wykonałem (jak już robić, to konkretnie). Na stanie zewnętrzna lampa Yongnuo 460-II.

O co chodzi: Mam 2000 zł, poszukuję aparatu lekkiego, małego ale o wysokich osiągach i jakoś jednak ze wskazaniem na lustrzanki. Nie mogę przeboleć braku wizjera w bezlusterkowcach w tej półce cenowej i przede wszystkim to mnie od nich odstrasza. W kompaktach i super-zoomach nie znoszę przybliżania za naciskaniem przycisku. Preferuję przybliżanie kręcąc pierścieniem. Jakoś to dla mnie takie naturalne ;)

Aparatu będę używał w takich samych okolicznościach jak opisane wyżej, głównie w górach i na jakichś schadzko-imieninach - z dużym wskazaniem na góry, stąd rozmiary i waga mają tu spore znaczenie. Dodatkowo przydałby się się tryb Guide, żeby dziewczyna mogła się też pouczyć fotografowania nowym, fajnym aparatem ;)

Co mam na oku: Nikon D3300 ze składanym obiektywem kitowym jest obecnie moim faworytem i jestem bardzo bliski jego kupna. Obserwowałem także Canona 100d, z bezlusterkowców głównie Sony NEXy 3 i 5. Jak już NEXy to z 18-55 standardowym, a nie rozsuwanym 16-50. Ma się kręcić :)

Mój obecny Pentax K-m z Sigmą 18-200 waży zdecydowanie, zdecydowanie za dużo, bo prawie, albo nawet ponad 1 kg. Kupując nowy aparat, chciałbym przede wszystkim ustrzec się tego błędu.

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi :)

RB - Czw 03 Lip, 2014

W celach informacyjnych:
wizjer - elektroniczny oczywiście - jest w takim bezlusterkowcu jak np. Panasonic G5. Z jednym obiektywem za ca. 1650, z dwoma za 2000. Z superzoomem Panasonika będzie drożej...

Oczywiście, to nie ta matryca co w d3300 czy też w Nexach, ale i tak zdjecia robi całkiem porządne. Nie wiem co to jest tryb Guide i czy toto cuś takiego ma, ale iA działa Panasonikach nieźle.

Ale - nie namawiam do niczego, informuję, że coś takiego jest.

Owszem, tylko jak się będzie miała jego matryca 17.3 x 13 mm do 23.5 x 15.6 mm. I dodatkowo proporcje 4/3 ;)

Poza tym konstrukcja ma już 2 lata, nie wiem czy nie lepiej zaufać Nikonowi i kupić nowy model z o dwie (chyba) generacje lepszą matrycą i szybkim procesorem. Wiadomo, że D90 ciągle są dobre, ale jednak nowy Nikon to nowy Nikon.

muzyk - Czw 03 Lip, 2014

G5 jest bdb, ma też opcję bezgłośnej elektronicznej migawki, bdb wizjer, szybki af.
Owszem, ma swoje ograniczenia na wyższych wyższych iso, w dynamice.
Co do formatu... 3:2 czy 1:1 poza 4:3 też można uskuteczniać.

dcs - Czw 03 Lip, 2014

Niestety w USA http://www.bhphotovideo.c...Search&Ntt=nex6
Andrzej.M. - Czw 03 Lip, 2014

jackos91 napisał/a:
Mój obecny Pentax K-m z Sigmą 18-200 waży zdecydowanie, zdecydowanie za dużo, bo prawie, albo nawet ponad 1 kg

Proponuję kupić dwa limitedy DA70/2,4 i 15/4 - zamiast ciężkiego klocka Sigmy. Będzie lżej i dużo lepiej optycznie. Oczywiście nawet używki przekroczą ten pułap cenowy. Żaden aparat kompaktowy czy hybryda nie da ci tej jakości jaką masz w dotychczasowym zestawie, a bezlusterkowiec też swoje waży. Km jest chyba najlżejszą i najmniejszą lustrzanką DX. Podobnie jak K-x. Jeśli przestaje ci wystarczać jakość obrazka (zwłaszcza na wyższych ISO) , to jaśniejszy obiektyw 70mm pozwoli ci podziałać przy nieco niższych czułościach. Używany to ok. 1600zł. Ale dużo lepszy już na 2,4 od tego co daje twoja sigma.

RB - Czw 03 Lip, 2014

jackos91 napisał/a:
Owszem, tylko jak się będzie miała jego matryca 17.3 x 13 mm do 23.5 x 15.6 mm. I dodatkowo proporcje 4/3 ;)

Sprawdź sam. Na optyczne.pl , na dprewiev.com (tu musisz zrobić taki mały myk i uwierzyć, że G5 obrazuje mniej więcej tak jak GX1 - a na pewno nie gorzej - bo G5 ani G6 nie badali dokładniej). Porównaj fotki z tego i z interesujących Cię matryc aps-owych. DxO radzę w Twoim przypadku unikać, nie ze względu na wiarygodność ,a na to, ze wykresy i liczby to niestety trzeba potrafić przełożyć na praktykę.
Sam interpretuj i oceniaj. Więcej Ci to da niż dyskusje na ile m4/3 jest gorsze od czegośtam.

jackos91 napisał/a:

Poza tym konstrukcja ma już 2 lata, nie wiem czy nie lepiej zaufać Nikonowi i kupić nowy model z o dwie (chyba) generacje lepszą matrycą i szybkim procesorem. Wiadomo, że D90 ciągle są dobre, ale jednak nowy Nikon to nowy Nikon.

Nie namawiam, nie zniechęcam. Masz mały budżet, jak widzę jesteś świadom konieczności kompromisu. Jak potrzebujesz/chcesz najnowszej matrycy i najnowszej konstrukcji to bierzesz to, jak wolisz inne sprawy - bierzesz tamto. Ty oceniasz. Twój cyrk, Twoje małpy.

Nadmienię tylko, że 7-8 letnie lustranki wciąz robią zdjęcia i obrazują o niebo lepiej od współczesnych tanich i średniotanich kompaktów. Zresztą, jako posiadacz k-m jesteś tego chyba w dużym stopniu świadom.

To znaczy tak: przesiadka z Pentaxów jest przesądzona. Dostępność sprzętu w tym systemie jest niska, serwis trudno dostępny (jak wynika z moich doświadczeń), aparaty działają zdecydowanie za głośno i w ciemnych pomieszczeniach czy przy ognisku nie dają rady (wiadomo, z jasnym obiektywem lepiej, ale gdzie taki znajdę w zestawie handlowym za 2000 zł?). Niby wielkość matrycy jest jak DX w Nikonach, ale jednak dziś 10Mpx już boli (bo tyle ma K-m). A powiększenia są mi potrzebne. Nie zostanę też przy K-m ze względu na brak opcji filmowania. No niestety ;)

Mój Pentax sporo ze mną przeżył i gdy chciałem go serwisować, w Polsce był chyba jeden serwis w Warszawie. W końcu poszedł do naprawy w jednym "warsztacie" fotograficznym w Krakowie.

Pewnie zauważyliście, że jestem bardzo zapalony na punkcie tego Nikona, ale po prostu podoba mi się ;) I jakoś mam przeczucie, że nie będzie złym wyborem. Obczajałem go kilka godzin na YouTube i stronach z testami, ale jeszcze najważniejsza próba na żywo.

Nie wiem, czy będę miał okazję przyjrzeć się temu Panasonicowi, bo pierwsze podejście do zakupów jutro (piątek) w Krakowie. Oczywiście, jeżeli mnie nie przekona D3300, albo G5 to zakupy odłożę. Bez przesady ;)

Waga D3300, czyli 460g wliczając akumulator i kartę kusi. Do tego 195g kitowego składanego obiektywu? 655g to już akceptowalna rzecz. Do tego pewna promocja CashBack 200 zł i D3300 za 1800 zł.

G5 waży 560g z obiektywem i akumulatorem, więc jest bardzo porównywalny. Owszem także tańszy i delikatnie mniejszy, ale i sporo starszy.

[ Dodano: Czw 03 Lip, 2014 23:46 ]
@RB - nie widziałem Twojego postu przed publikacją mojego, za raz się przyglądnę i przeanalizuję ;)

RB - Czw 03 Lip, 2014

jackos91 napisał/a:
To znaczy tak: przesiadka z Pentaxów jest przesądzona. Dostępność sprzętu w tym systemie jest niska, serwis trudno dostępny (jak wynika z moich doświadczeń), aparaty działają zdecydowanie za głośno i w ciemnych pomieszczeniach czy przy ognisku nie dają rady

Raczej jest tak, że k-m nie daje rady, bo akurat w te klocki w APSowym formacie to Pentaxy obecne dają se z tym radę chyba najlepiej ze wszystkich ;-)

jackos91 napisał/a:
Niby wielkość matrycy jest jak DX w Nikonach, ale jednak dziś 10Mpx już boli (bo tyle ma K-m). A powiększenia są mi potrzebne.

O toś biedny... mocno cropować fotki z takich obiektywów jakie chcesz/możesz mieć tak, że 10Mpix za mało....

jackos91 napisał/a:
Pewnie zauważyliście, że jestem bardzo zapalony na punkcie tego Nikona, ale po prostu podoba mi się ;) I jakoś mam przeczucie, że nie będzie złym wyborem. Obczajałem go kilka godzin na YouTube i stronach z testami, ale jeszcze najważniejsza próba na żywo.

Ty masz być zadowolony. Ale na oficjalne namaszczenie w stylu "jest dobrze" raczej nie licz. BTW - nie bedzie złym wyborem. Robi zdjęcia i się Ci podoba... mniej więcej o to w tym chodzi. O to, by się Ci zdjęcia podobały to już Ty musisz sam zadbać... niestety.

jackos91 napisał/a:
S_DX_Nikkor_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_II.html]195g[/URL] kitowego składanego obiektywu?

O co Ci chodzi z tym składanym obiektywem, bo chyba czegoś nie jarzę?

dcs - Pią 04 Lip, 2014

jackos91, kup z dłuższym o obiektywem do 105, 135 lub 140mm
a nie najbardziej podstawowy do 55mm i nie będziesz tracił bez sensu jakości.

[ Dodano: Pią 04 Lip, 2014 00:09 ]
RB, 16-50 do nexa -składany

jackos91 - Pią 04 Lip, 2014

10Mpix to rozdzielczość K-m, jeżeli potrzebuję coś powiększyć ze zdjęcia, które już mam za raz wychodzą piksele, przecież wiecie to lepiej ode mnie ;)

Nie zapoznawałem się z najnowszymi modelami Pentaxów, kojarzę tylko K-r i jakoś nie chce mnie do siebie przekonać... tak samo głośny. Ale filmy już kręci bodajże.

"Składany" - nowy kitowy 18-55 posada przycisk, po naciśnięciu którego część obiektywu chowa się do wewnątrz.

Właśnie wziąłbym 105, tylko cały czas chodzi o priorytety. Mogę kiedyś kupić drugi 70-300. Może się szarpnę na dodatkowe 500 zł do 105... trzeba przemyśleć i przyjrzeć się na żywo.

RB - Pią 04 Lip, 2014

Aaaa, too...
http://www.youtube.com/watch?v=KkbDoF5dZJU

dcs - Pią 04 Lip, 2014

jackos91,
Zobacz
N z 18-105 (nowsze zestawy są z 18-140),
Canona np. 100D (bardzo maly) z 18-135 STM,
któreś Sony z 18-135 SAM
i G5 z 14-140 mm.

Tu porównasz rozmiary z obiektywem i masę. http://camerasize.com/compare/

jackos91 - Pią 04 Lip, 2014

Tak, to właśnie ;) Jedni na to psioczą, inni zachwalają. Zobaczy się.

[ Dodano: Pią 04 Lip, 2014 00:55 ]
Póki co dzięki wszystkim za opinię :) Skłaniam się jednak ku nowemu 18-55 z D3300. Jak mówiłem wymiary i osiągi są dla mnie ważne. Jeszcze go nie widziałem, zobaczymy jutro.

@dcs, wiesz co, chyba będę jednak chciał spróbować na dwa obiektywy.

[ Dodano: Nie 06 Lip, 2014 14:38 ]
Także D3300 jest już u mnie i na razie wyłącznie go chwalę ;) Ów "składany" obiektyw okazał się rewelacyjnym rozwiązaniem, mogłem dzięki temu kupić dużo mniejszą i poręczniejszą torbę. O to chodziło :)