|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Lista obiektywów AF z mocowaniem do Pentax'a...
ArturMaly - Nie 09 Mar, 2008 Temat postu: Lista obiektywów AF z mocowaniem do Pentax'a... Dla osób mówiących że nie ma obiektywów do Pentax'a:
Tutaj PDF!!
mavierk - Nie 09 Mar, 2008
całe szczęście, że canon nie zrobił takiej listy, bo zamiast 160kb byłoby coś koło 2mb
Szkieł z Pentax w nazwie naliczyłem 22 +/- 1 (może coś przeoczyłem)
A ze skapca samych canonów, jakie są powszechnie dostępne na rynku jest już 79modeli (bez Sigm, Tamronów czy Tokin czy Cosin etc..) ale żeby nie było, że kundli nie licze:
Nikon = 173 szkła (ale tutaj też manuale są coniektóre)
Canon = 165 szkieł
Pentax = 116 szkieł
Sony = 90 szkieł
4/3 = 26 szkieł
Tylu się doliczyłem różnych szkieł dostępnych na skapiec.pl W tym asortymencie oczywiście Sony nie ma całej listy swojej (trzebaby wziąć pod uwagę jeszcze mase szkieł od Minolty i hojne zapowiedzi Sony o poszerzeniu szklarni:) )
Oczywiście takie sprawdzanie jest obarczone olbrzymim błędem pomiarowym względem rzeczywistości, jednakże pozwala uświadomić sobie jednak, że Nikon / Canon jedyne, co teraz robią, to zazwyczaj odświerzają stare konstrucje, podczas gdy Pentax/Sony/Olek dopiero budują system)
jaad75 - Nie 09 Mar, 2008
mavierk napisał/a: | Nikon / Canon jedyne, co teraz robią, to zazwyczaj odświerzają stare konstrucje, podczas gdy Pentax/Sony/Olek dopiero budują system) |
Taa... Jak zwykle wypowiadasz się na temat systemu, o którym nie masz zielonego pojęcia... Po pierwsze, to lista Pentaxa jest niekompletna - poza FA50/1.4 (i dwoma D-FA) nie ma na niej żadnego szkła FA, brakuje szkieł FA-J, czy całej linii F, a po drugie, brakuje tu zupełnie szkieł Cosiny, czy Vivitara, o mniej znanych firmach nie wspominając... Jeśli chodzi o szkła APS-C (przynajmniej z nazwy), to Pentax ma chyba najbardziej rozbudowany system ze wszystkich producentów.
EDIT:
Policzyłem wszystkie szkła AF Pentaxa (AF, F, FA, FA-J, D-FA, DA) i wyszło mi 85...
AF (1)
F (20)
FA (42)
FA-J (3)
D-FA (2)
DA (17)
mało?...
mavierk - Nie 09 Mar, 2008
stąd też napisałem o wielkości błędu pomiarowego -_-
no i widzisz, wystarczy tylko coś założyć, a reszta to sprostuje - taki w sumie miałem cel czekajmy teraz na reszte systemów
uznałem, że patrzenie przez pryzmat ofert, jakie są dostępne na niemałej liście sklepów jest jakimś tam odwzorowaniem możliwości systemów na Polskim rynku.
|
|