|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat dla amatora ~300 zł
mathewdt - Nie 06 Lip, 2014 Temat postu: Aparat dla amatora ~300 zł Witam.
Przymierzam się do zakupy aparatu, jednak niewiele się znam na aparatach. Wiem tylko, że nie ma co patrzeć na ilość pixeli, liczy się głównie rodzaj matrycy. Proszę więc was o pomoc w wyborze odpowiedniego aparatu. Tak jak napisałem w temacie, planuję wydać na aparat ok. 300zł. Zdaję sobie sprawę, że w tych pieniądzach nie kupię jakiegoś wypasionego sprzętu. Nie zależy mi jednak na jakiś zaawansowanych trybach, większość zdjęć i tak będę robił w trybie AUTO, bo nie znam się na ustawianiach parametrów Aparat będzie używany na wycieczkach, imprezach, po prostu w zwykłych codziennych sytuacjach. Nie zamierzam robić tym aparatem jakiś zdjęć artystycznych Znalazłem sobie 4 aparaty, ale nie wiem który będzie najlepszy. Prosiłbym o odpowiedzi z wyjaśnieniem który lepszy, komentarze typu "weź ten pierwszy" bez jakiegokolwiek wyjaśnienia niewiele mi pomogą
NIKON COOLPIX L28
Samsung ES95
Fuji JZ250
Canon PowerShot A3500 IS
zbig75 - Nie 06 Lip, 2014
W tej cenie ciężko cokolwiek polecić , na pewno żaden przez ciebie wymienionych . Matryca CCD to już przeżytek i właściwie to nie ma co komentować . Ale mam coś co ci się spodoba , nazywa się BENQ G1 i myślę , że oferuje więcej niż kosztuje ( i tak też wygląda ) , aczkolwiek budżet będziesz musiał naciągnąć do 360-380zł (ceneo) . Matryca nie grzeszy wielkością - standardowe 1/2,3 ale wykonana w technologii CMOS . Drugim mocnym punktem jest optyka , bdb zakres (24-110mm) i co ważniejsze jest "jasna" (przynajmniej na szerokim kącie - f1,8 do f4,9 przy tele ) . Matryca mogła by być mniej upakowana (14mpix) ale u "konkurencji" zdarza się nawet 20mpix przy tych samych wymiarach (matrycy) . Oprócz programów tematycznych , ma też manualne , do tego obrotowy wyświetlacz w body o grubości 26mm . Tutaj znajdziesz test i zdjęcia przykładowe : http://www.fotopolis.pl/n...ia-przykladowe/
mathewdt - Nie 06 Lip, 2014
Dzięki za odpowiedź. Po dłuższych rozważaniach postanowiłem jednak zwiększyć budżet do 500 zł (aparat kupuję na parę lat, lepiej trochę dołożyć i mieć coś lepszego).
Znalazłem takie aparaty:
Fujifilm FinePix S4700
BenQ GH650
Nikon Coolpix S6500
Samsung WB30F
Pierwsze 2 wydają się być fajne, minusem jest jednak to, że są duże (fajnie jakby aparat zmieścił się do kieszeni). Z kolei nikon ma słabą baterię, wystarcza tylko na ok.150 zdj.Co o nich sądzisz? Ewentualnie co innego polecasz do 500zł?
mathewdt napisał/a: | Przymierzam się do zakupy aparatu, jednak niewiele się znam na aparatach. | - to prawda . Tutaj przybliżyłem trochę temat - na co zwrócić uwagę przy kupnie aparatu : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25059
mathewdt - Nie 06 Lip, 2014
Czyli wybrać tego Benq G1?
Tak , chyba że za 800zł Olympus XZ10 , lub XZ2 (1150zł) . Ten Benq też by kosztował z osiem setek gdy by się nazywał , no nie wiem Panasonic na przykład .
mathewdt - Pon 07 Lip, 2014
Dzięki wielkie:)
gawroon66 - Wto 08 Lip, 2014
Ostatnio w saturnie widziałem Olympusa VH-510 za 297 zł, może też warto zobaczyć
mathewdt - Sro 09 Lip, 2014
Posłuchałem rady zbig75, kupiłem Benq G1 i muszę przyznać, że jestem w szoku Nie spodziewałem się, że ten aparat robi aż tak dobre zdjęcia. Wypróbowałem go przed chwilą (ok. 21:30), zrobiłem zdjęcie z balkonu na 8 piętrze i zdjęcie, pomimo że na zewnątrz było już ciemno, wyszło wręcz rewelacyjne. Śmiało mogę polecić ten aparat, kupiłem go za 390zł wraz z kartą 16GB a podejrzewam, że mógłby konkurować z aparatami ponad 2 razy droższymi
zbig75 - Sro 09 Lip, 2014
Udanych fotek życzę
mathewdt - Sob 12 Lip, 2014
Potrzebuję jeszcze ostatniej rady Jak ładować baterię? Czytałem wiele opinii, jedni twierdzą, że na początku trzeba baterię sformatować (3 razy rozładować i potem ładować 12 godzin), inni piszą, że nie ma to sensu. Chciałbym żebyście się wypowiedzieli na podstawie własnych doświadczeń, a nie tego co przeczytaliście gdzieś na internecie
zbig75 - Nie 13 Lip, 2014
No nie wiem , poza bateriami w telefonach 8-10 lat temu to niczego nie formatowałem . Teraz to już się chyba tego nie robi (ja nie formatuję) .
Sunders - Nie 13 Lip, 2014
mathewdt napisał/a: | Jak ładować baterię? |
Zgodnie z instrukcją obsługi str.18
mathewdt napisał/a: | Czytałem wiele opinii, jedni twierdzą, że na początku trzeba baterię sformatować (3 razy rozładować i potem ładować 12 godzin), inni piszą, że nie ma to sensu. |
Ww. instrukcja nie opisuje takich procedur, to znaczy że nie ma to sensu.W bateriach litowo-jonowych oraz litowo-polimerowych nie występuje efekt pamięci i formatowanie nie jest potrzebne.
|
|