forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt lub bezlusterkowiec do 2500-5000zł

maciek21 - Nie 06 Lip, 2014
Temat postu: Kompakt lub bezlusterkowiec do 2500-5000zł
Witam.

Potrzebuje aparatu. Ma być to kompakt lub bezlusterkowiec. Mam już Canona 6D, ale potrzebuję na pewien okres czegoś mniejszego :) .

Otóż potrzebuję:

-dobrego przybliżenia (naprawdę dobrego!)
-dobrej jakości zdjęć za dnia
-możliwości regulacji parametrów (przysłona, czas itp.)
-niskie szumy na 1600ISO

Rozglądam się za jakimiś megazoomami z jasnymi obiektywami i raczej w stronę kompaktów bym się kierował. Jeśli chodzi o bezlusterkowce to są one małe i zgrabne, ale raczej nie znajdę do nich tanich zoomów, a takowych potrzebuję. Zaś w nich mam regulację wszystkiego co chcę. Co byście wybrali. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Budżet to 2500zł dla kompaktu, bezlusterkowca 5000zł

zbig75 - Pon 07 Lip, 2014

W przypadku kompaktu Olympus Stylus 1 mieścił by się w cenie (ok 2,5tyś) z zakresem 28-300mm . Z bezlusterkowców może Sony a6000 w zestawie z 16-50 + 50-210mm (4200zł - ceneo) ? W zależności co wolisz - mniejsze czy lepsze . Z kompaktem w dzień problemów nie będzie , ale z tą jakością na ISO 1600 no nie wiem - matryca większa niż w standardowym kompakcie ale 7.44 x 5.58 mm to w sumie też nie dużo , "optyka" trochę pomoże - f2,8 w całym zakresie .
dcs - Pon 07 Lip, 2014

maciek21, Panasonic FZ1000.
zbig75 - Pon 07 Lip, 2014

Lub jeszcze jedna opcja : Panasonic GX7 (3300zł) + Panasonic 100-300mm(2100zł) .
maciek21 - Pon 07 Lip, 2014

wolałbym większe i lepsze jeśli naprawdę ma być różnica

mam już lustro i może za eksperymentuję z superzoomem?

Andrzej.M. - Pon 07 Lip, 2014

maciek21 napisał/a:
Mam już Canona 6D,...

-dobrego przybliżenia (naprawdę dobrego!)

Jak na doświadczonego amatora - posiadacza pełnoklatkowej lustrzanki - operujesz dziwnym kryterium "przybliżenia" - dziwnie niekonkretnym...
Zwykle posiiadacz lustrzanki pisze o jaką ogniskową mu chodzi... (a raczej jej pełnoklatkowy odpowiednik). Odnośnie niskich szumów na ISO 1600 - to też bardzo wzgledne- po FF każdy będzie miał te szumy dość spore. I tym większe im mniejszą matrycę wybierzesz.

maciek21 - Pon 07 Lip, 2014

Fakt, dziwne stwierdzenie - przyznaję rację :) . Chodzi mi o to, że w moim zestawie nie mam szkła które ma dosyć duża ogniskową i takiego księżyca już nie sfotografuję, a zakup 70-200mm f/2.8L mam dopiero w planach na październik.

Chciałbym coś kompaktowego pokroju /20x-50x/ z dobrym światłem i nienaganną matrycą. Jako, ze na kompaktach się kompletnie nie znam to pytam o to was :) .

Na moim 6D ISO to zupełnie inna bajka (jest extra.. :razz: ), ale chciałbym też mieć coś takiego w kompakcie.

jaarek07 - Pon 07 Lip, 2014

Najlepszą jakość zdjęć w tym segmencie oferuje Canon SX50 HS.
Przebije go pewnie wspomniany Panasonic FZ1000, choć będzie sporo droższy i większy.

Andrzej.M. - Pon 07 Lip, 2014

maciek21 napisał/a:
6D ISO to zupełnie inna bajka (jest extra.. :razz: ), ale chciałbym też mieć coś takiego w kompakcie.

To kompakt musiałby mieć matrycę APS-C albo 4/3 (m4/3).
maciek21 napisał/a:
takiego księżyca już nie sfotografuję, a zakup 70-200mm f/2.8L

Tym na FF też księżyca nie zfotografujesz , a nawet na DX sporo miejsca jeszcze na kilka innych księżyców zostanie. takie rzeczy to ogniskowa 500-1000mm może załatwić.
Dość jasne szkła mają aparaty Panasonica z matrycami 4/3 - jasne szkła Leica . Dość dłogie ogniskowe i niezłe szkła mają też hybrydy Fuji jak sx-1, ale jakościowo niestety odbiegają od twoich wymagań co do ISO... tutaj pewnie Ricoh GR albo Nikon A ... Chyba że beslusterkowiec ... w rodzaju Olympus E-PL5 czy E-P5 samsung NX2000 czy Galaxy NX lub Sony NEX-F3... Tyle że tu znowu zaczyna się polka z optyką...

zbig75 - Wto 08 Lip, 2014

maciek21 napisał/a:
wolałbym większe i lepsze jeśli naprawdę ma być różnica

To w takim razie w/w opcja ( Panasonic g7 + tele 100-300 ) , da ci zakres 28-600mm ( z "dziurą" między 85 a 200mm )