forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - który aparat wybrać?

jamamtocos - Pią 11 Lip, 2014
Temat postu: który aparat wybrać?
jako, że jestem totalnym gamoniem, a chce kupić aparat, który nie będe używać od czasu do czasu, więc nie chciałabym wywalać za dużo kasy, zdecydowałam się na któryś z tych 2...
Patrząc na parametry, który według Was lepszy? Wstyd przyznać, ale ja nadal nie mam pojęcia...

http://www.optyczne.pl/po...=1702&add1=1873

naprawdę nikt nie podpowie? ;(

LEX - Sob 12 Lip, 2014

Zobacz ile kosztuje BenQ G1 i taki sobie kup a te dwa gnioty od sonego sobie daruj.
jamamtocos - Nie 13 Lip, 2014

LEX napisał/a:
Zobacz ile kosztuje BenQ G1 i taki sobie kup a te dwa gnioty od sonego sobie daruj.

Doceniam kazda rade, jednak ja nigdy do sony nie mialam zadnych zastrzezen zwlaszcza, ze poprzedni aparat wytrzymal mi 10lat...

gawroon66 - Nie 13 Lip, 2014

Zgodzę się z LEX'em, odpuść sobie te dwa aparaty sonego i zobacz BenQ G1, Twoje wybory to nie jest dobry pomysł.
zbig75 - Nie 13 Lip, 2014

Przy wyborze aparatu , kompaktu w szczególności nie powinieneś sugerować się znaczkiem na obudowie tylko parametrami . Z całego tłumu kompaktów te dwa niczym się nie wyróżniają i pieniądze na zakup możesz wydać "mądrzej" . To na co powinieneś zwrócić uwagę to matryca - jej wielkość i rodzaj .
Większość martyc w kompaktach ma rozmiar 1/2,3" (czyli 6.17 x 4.55 mm) te większe mają rozmiar 1/1,7" (7.44 x 5.58 mm) i zauważalną różnicę w jakości zdjęć w porównaniu do tych pierwszych . Jeżeli nie możesz wydać ok 1tyś (tyle kosztują najtańsze kompakty z większą matrycą ) to w tych mniejszych powinieneś szukać aparatu z matrycą CMOS - bo te są lepsze od sensorów CCD (takie są w wybranych przez ciebie aparatach) szczególnie na wyższych czułościach .
Drugą istotną rzeczą jest obiektyw a właściwie jego konstrukcja i "jasność" optyki , tutaj http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25059 przybliżyłem nieco temat .
Reasumując w cenie do 400zł Benq G1 to raczej nie ma konkurencji dodatkowe 100/200zł też niczego nie zmieni , za 800zł Olympus XZ10 z jasną optyką w całym zakresie był by lepszym wyborem .